ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο βλοσυρός Ζελένσκι σε Λευκωσία και Αθήνα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Επισκίασε ακόμη και τις τσουχτερές τιμές των ζαρζαβατικών, στη λαϊκή αγορά της Λευκωσίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ομιλία του στα κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι κουβέντες των «βαρετών αδρώπων» των σκληροτράχηλων παραγωγών της λαϊκής αγοράς δεν είχαν τελειωμό. Από τον βλοσυρό Ζελένκσι, στο σπινθηροβόλο, καθαρό πρόσωπο της Αννίτας Δημητρίου και στην αγριόφατσα του ελληνικής καταγωγής μέλους του ναζιστικού τάγματος του Αζόφ. «Ρε κουμπάρε, τα είπε ξεκούτσουλα η Αννίτα μας στον Ζελένσκι. Εν μιτσιά αλλά το λέει η ψυχή της. Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους». Άλλος μπαρουτοκαπνισμένος του 1974, έλεγε: «Ρε φίλε, ο Ουκρανός μου θύμισε τους “αστεράδες” του στρατού, οι οποίοι μας διέτασσαν και μας φλόμωναν στις απειλές. Αλλά και αυτός ο “πιθηκάνθρωπος”» του Αζόφ, ο οποίος λέει ότι είναι Έλληνας, σίγουρα μας περιπαίζει. Εμείς είμαστε όμορφα πλάσματα». Στην κουβέντα μπήκε και μια πολυβασανισμένη, ρυτιδωμένη κυρία: «Ο Ζελένσκι πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση τρόμου, όπως τα ζήσαμε και εμείς, όταν μας βομβάρδιζαν οι Τούρκοι. Μπορεί να είναι Πρόεδρος, αλλά κινδυνεύει το κεφάλι του. Χάνονται κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι και ήδη καταστράφηκε η μισή του χώρα. Το λαμπρόν εκεί που πέφτει κρούζει, ό,τι και να λέμε εμείς».

Οι μέρες περνούν και ο κουρνιαχτός άρχισε να κάθεται, από τις αντιδράσεις στις ομιλίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

● Μια πρώτη ανάγνωση δεικνύει ότι οι ομιλίες αποτέλεσαν ένα ιστορικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένας ηγέτης χώρας υπό πολιορκία, μιλούσε εξ αποστάσεως, σαν να ήταν παρών, ενώπιον των ηγετών χωρών, οι οποίες δηλώνουν σύμμαχοι, αλλά χωρίς να αποστέλλουν στρατεύματα.

● Μια δεύτερη ανάγνωση αφορά το επικοινωνιακό επίπεδο, το οποίο κατέχει άριστα ο Ζελένσκι και λόγω επαγγέλματος. Επιμελημένα ατημέλητος, αξύριστος, με το φανελάκι παραλλαγής, με σκηνικό πολέμου, με ύφος βλοσυρό, με γρήγορο και επιθετικό λόγο, επιχείρησε να καθηλώσει τους θεατές του, χωρίς να τους δώσει τον χρόνο να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

● Μια τρίτη ανάγνωση, αφορά την ψυχολογία και τη στόχευση στο συναίσθημα, με τις αναφορές σε θανάτους παιδιών, τις εικόνες με τις καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και τις αποκρουστικές, για τα δυτικά θέσμια, εικόνες από άταφα σώματα θυμάτων του πολέμου.

● Και μια τέταρτη ανάγνωση είναι η πολιτική διάσταση, η οποία φαίνεται ότι δεν ήταν και πολύ επιτυχημένη, αφού προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο και κατέδειξε μορφή αχαριστίας. Στην Αθήνα η προβολή του βίντεο με τους αντάρτες του Αζόφ, είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη σύνοδο της Ολομέλειας, πολλοί βουλευτές. Στη Λευκωσία έντονη ήταν η ενόχληση για τη μη αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε τη δυσφορία του, λέγοντας: «Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα…». Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υποδεικνύοντας ότι: «η Κύπρος επέλεξε θέσεις αρχής, χωρίς να κοιτάζει την τσέπη της και το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος». Και το ΑΚΕΛ το οποίο αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρία της Ολομέλειας, λόγω της προβολής των ανταρτών του Αζόφ στην Αθήνα.

Κερασάκι στην τούρτα, αποτέλεσε και η διακοπή της διαδικτυακής σύνδεσης, κατά την ώρα της ομιλίας της πρόεδρου της Βουλής, η οποία σύμφωνα με το πρωτόκολλο έπρεπε να μιλήσει μετά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Εκείνη την ώρα η Αννίτα Δημητρίου μιλούσε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο, το τεχνικό πρόβλημα έγινε στο Κίεβο. Η υποψία πολλών καχύποπτων στην Κύπρο λέει ότι μπορεί να εξοργίστηκε ο Ζελένσκι, αφού κατηγορήθηκε η Τουρκία, σύμμαχος της Ουκρανίας και πάτησε το κουμπί της διακοπής. Ακόμη υπάρχει η υποψία ότι οι Τούρκοι παρεμβλήθηκαν και έκοψαν τη σύνδεση. Υπήρξαν και εκ των έσω ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις, ότι η διακοπή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα της Βουλής, όπως διατυπώθηκε από συνεργάτρια στη Βουλή, με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αναπαράχθηκε από την εφημερίδα «Αλήθεια» και άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Η Βουλή διέψευσε τις αναφορές, αλλά οι υπάλληλοι «δέχθηκαν πυρά» και άντε τώρα να αποδείξεις ότι δεν «είσαι ελέφαντας». Αλλά όλα αυτά, είναι τόσο ασήμαντα, μπροστά στον φόβο για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο, από εκτόξευση της ακρίβειας, από τους κλυδωνισμούς σε δολάριο, ευρώ και ρούβλι και από την ανατροπή όλου του κόσμου. Κατά τα άλλα όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, ο Θεός γελά και φαίνεται ότι και εμείς για αλλού κινήσαμε και για αλλού η ζωή μας πάει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση