ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναδίπλωση Κλίτσκο για τις «εδαφικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία

Ο Κλίτσκο άνοιξε «παράθυρο» για προσωρινές εδαφικές παραχωρήσεις – Διευκρινίσεις μετά τον σάλο

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Την πιο ανοιχτή τοποθέτηση υπέρ μιας «προσωρινής παραχώρησης εδαφών» ως πιθανό δρόμο προς την ειρήνη έκανε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, προκαλώντας αντιδράσεις στο ουκρανικό πολιτικό σκηνικό και σχόλια διεθνώς.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Κλίτσκο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενα από τα σενάρια είναι να παραχωρηθεί έδαφος. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη – έστω και προσωρινή – ίσως να είναι μια λύση».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος –έστω και εκτός κυβέρνησης– αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα σταθερή γραμμή του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος έχει απορρίψει κάθε ιδέα παραίτησης από ουκρανικά εδάφη.

Η δήλωση Κλίτσκο ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία το Κίεβο φέρεται να δέχεται έντονη πίεση τόσο από τη Μόσχα όσο και από την Ουάσινγκτον για να αποδεχτεί «παγωμένες γραμμές» στα μέτωπα, ως βάση για συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια συμφωνία ειρήνης θα πρέπει να «παγώσει τις εδαφικές γραμμές κοντά στα σημερινά δεδομένα».

Ο Κλίτσκο, πάντως, παραδέχτηκε ότι δεν έχει θεσμικό ρόλο στη λήψη τέτοιων αποφάσεων: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Είναι αρμοδιότητα του Ζελένσκι».

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι γνωστό ότι είναι τεταμένες, με τον Κλίτσκο να κατηγορεί την προεδρική ομάδα ότι υπονομεύει τον ρόλο του ως δημάρχου της πρωτεύουσας.

Αναδίπλωση και διευκρινίσεις

Με ανάρτησή του στο Telegram, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία ενδέχεται να χρειαστεί να παραχωρήσει προσωρινά εδάφη για την επίτευξη ειρήνης.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και νυν δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας τόνισε πως «δεν είπε τίποτα καινούργιο», καθώς το ενδεχόμενο αυτό συζητείται ανοιχτά από διεθνείς ηγέτες και ΜΜΕ.

«Είναι πολύ λυπηρό, αλλά όπως βλέπουμε, αυτό το σενάριο είναι αρκετά πιθανό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στη συνέντευξή μου, τόνισα ότι ο ουκρανικός λαός δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη ρωσική κατοχή της χώρας του».

Ο Κλίτσκο επανέλαβε πως οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να μάχεται ενάντια σε τέτοιες ιδέες «μέχρι τέλους».

Τέλος, επισήμανε πως η αντίσταση απαιτεί «εξαιρετικές προσπάθειες» τόσο από την Ουκρανία όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες — ένα σημείο που σχολιάστηκε από αναλυτές ως ενδεικτικό της πρόσφατης αβεβαιότητας γύρω από τη στάση της Ουάσινγκτον.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Το ενδεχόμενο συμβιβασμού συνδέεται με τη συνεχιζόμενη αποστολή του Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα, ως ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ.

Παρά τη φραστική καταδίκη των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο («Vladimir, STOP!»), ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πιέζει για άμεση συμφωνία, ακόμη και με παραδοχή του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση