ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποφασιστικότητα VS ομαλοποίηση

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Αύριο η ΕΚΤ συνεδριάζει για να λάβει αποφάσεις όσον αφορά την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει μέχρι το επόμενο μίτινγκ. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στις 15.30 ώρα Κύπρου. Τα βλέμματα ασφαλώς είναι στραμμένα στον σχολιασμό των επιτοκίων. Οι συγκλίνουσες απόψεις καταλήγουν στο ότι δεν θα γίνει κάποια αλλαγή. Τουλάχιστον αυτό αναμένουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στις προηγούμενές της εξαγγελίες ότι οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων εντός του τρίτου τριμήνου.

Η ξεκάθαρη θέση που έχει επαναληφθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αύριο. Σύμφωνα με την καθοδήγηση της ΕΚΤ, η πρώτη αύξηση θα είναι τον Ιούλιο. Αν συμβεί κάτι διαφορετικό στην αυριανή συνάντηση αρκετοί αναλυτές θα το ερμηνεύσουν ως κίνηση πανικού πλήττοντας καίρια και την αξιοπιστία της Κεντρικής τράπεζας. Στον αντίποδα βέβαια όσοι θεωρούν ότι αύριο θα υπάρξει κάποια έκπληξη την αποδίδουν στο σενάριο που θέλει να επικρατούν τα «γεράκια», που θα φροντίσουν να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να «πολεμήσει» τον πληθωρισμό είναι άνευ όρων.

Ακόμη και αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε έκπληξη αύριο -το επικρατέστερο σενάριο- ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στο ύψος της αύξησης όταν αυτή θα υλοποιηθεί καθώς η αναμενόμενη αύξηση του 0,25% δεν αφήνει ικανοποιημένους αυτούς που θα ήθελαν πιο δραστικές κινήσεις. Η συγκεκριμένη ομάδα εντός του συμβουλίου της ΕΚΤ αν και «καταλαβαίνει» την σκοπιμότητα αναβολής της απόφασης για ένα μήνα δεν συμφωνεί με μια κίνηση που δεν θα εκπέμπει αποφασιστικότητά προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια αύξηση της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,5%) μετά από σχεδόν 20 χρόνια είναι και επιβεβλημένη είναι και δικαιολογημένη από τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την γερμανική πλευρά, που παραδοσιακά προκρίνει τις καθαρές λύσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι επενδυτές έχουν «χωνέψει» στις αποτιμήσεις τους συνολική αύξηση ύψους 1,25% μέχρι το τέλος τους έτους. Γίνεται συνεπώς μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα για πιο αποφασιστικές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Ο πήχης του 0,5% που προωθείται έμμεσα στόχο έχει να ασκηθεί πίεση στις επόμενες συζητήσεις εντός ΕΚΤ και να προσδιορισθεί το επίπεδο της ανοχής πριν εκδηλωθεί σκληρή κριτική σε σχέση με την επάρκεια των αποφάσεων.

Στην Ευρώπη των συμβιβασμών, εφόσον επιχειρηθεί να συγκεραστούν οι δύο απόψεις τότε θα δούμε περισσότερες αλλά μικρότερες κάθε φορά αυξήσεις των επιτοκίων. Σήμερα η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα «δούμε» τρεις αυξήσεις επιτοκίων ύψους 0,25% κάθε φορά. Το 0,25% θεωρείται πως στέλνει το μήνυμα ότι η προσπάθεια που επιχειρείται είναι αυτή της ομαλοποίησης των επιτοκίων μετά από μια μακρά περίοδο «ανωμαλίας». Αυτό εξάλλου είναι και το αφήγημα της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα επιχειρηματολογώντας ότι μετά από μια μακρά περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής τα δεδομένα έχουν αλλάξει επιτρέποντας ομαλοποίηση της κατάστασης. Όσοι δε ανησυχούν για το πώς μπορεί η οικονομικά να επηρεαστεί από τις πιο πάνω συζητήσεις καταγράφουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άποψη του Αμερικανού οικονομολόγου Robin Brooks, ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και αποτελεί το νέο μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης έχοντας διαδεχθεί αυτό της ακρίβειας των τιμών και του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X