ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Στηρίζουμε το καλώδιο και την ανεξαρτησία των εταίρων μας»

Τι αναφέρει στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεντζαμίν Χαντάντ

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Η Γαλλία παραμένει αφοσιωμένη στη στενή σχέση της με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεντζαμίν Χαντάντ. «Θα είμαστε πάντα εκεί με τους Ελληνες εταίρους μας», αναφέρει. Και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα και το Παρίσι συμφωνούν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

– Εγιναν κάποιες επισκέψεις Γάλλων υπουργών τις προηγούμενες ημέρες. Πώς εξελίσσεται η ελληνογαλλική σχέση;

– Εχουμε στρατηγική συνεργασία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, όπου πρέπει να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στην ασφάλεια και την άμυνα και βλέπουμε την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα από αυτή την άποψη. Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχουν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε στην Ελλάδα. Καθώς εξετάζουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά τη διατλαντική προοπτική, η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος για τη Γαλλία.

– Μπορεί η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία ενώ προσπαθεί να επανεξοπλιστεί; Παρόλο που η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν γενικά στη διαδικασία του επανεξοπλισμού, δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

– Οι Ουκρανοί αγωνίζονται για την ελευθερία, την κυριαρχία, τη δημοκρατία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, οι παρεμβάσεις, οι δολιοφθορές, οι συνεχείς εκφοβισμοί, το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ως στόχο να αναθεωρήσει τα μεταπολεμικά σύνορα, την αρχιτεκτονική ασφάλειας, είναι πράγματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Θέλουμε ειρήνη, διαρκή και ανθεκτική, όπως οι Ουκρανοί. Πώς το κάνουμε αυτό; Η Ρωσία δεν παίρνει στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις. Είχαμε γύρους διαπραγματεύσεων από τότε που ο πρόεδρος Ζελένσκι συμφώνησε για εκεχειρία 30 ημερών και η Ρωσία δεν έχει απαντήσει ακόμη. Από τότε είχαμε ανακωχή στις ενεργειακές υποδομές. Και η Ρωσία πάλι καθυστερεί. Eτσι, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η μεγιστοποίηση της πίεσης πολιτικά και στρατιωτικά στη Ρωσία. Και υπάρχει άλλο ένα βήμα. Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι απλώς ένα διάλειμμα για να επανεξοπλιστεί η Ρωσία και να επιτεθεί ξανά. Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπουμε τη Ρωσία. Πώς το κάνουμε αυτό; Ενισχύοντας την Ουκρανία. Αυτό οργανώνουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρόθυμους εταίρους. Και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας κάποια στιγμή ίσως με το να είμαστε παρόντες στο έδαφος παρέχοντας εγγυήσεις ασφαλείας. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι δική μας ευθύνη. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα και άλλους Ευρωπαίους εταίρους για την ενίσχυση των δικών μας ικανοτήτων. Εχουμε πλέον χρηματοδοτικά μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον στρατό μας. Ας βεβαιωθούμε ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία για να δώσει μακροπρόθεσμη προβολή στις εταιρείες μας, ώστε να μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους μακροπρόθεσμα. Και επίσης γιατί πρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο της χρήσης των εξαγωγών και της τεχνογνωσίας. Η διασφάλιση ότι η χρηματοδότηση που θα έχουμε υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι το κλειδί για την κυριαρχία μας. Αυτές είναι λοιπόν οι συζητήσεις που κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αισθάνομαι μια μορφή επείγουσας ανάγκης και ενότητας στην Ευρώπη, λόγω της ευρύτερης γεωπολιτικής κατάστασης.

– Εχουμε όλη αυτή τη συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι ευθυγραμμισμένες στην ανάγκη να προχωρήσει αυτό το έργο;

– Οπως γνωρίζετε, συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και την Κύπρο και τους εταίρους μας σε αυτό. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στην ενεργειακή συνδεσιμότητα της περιοχής, επίσης για την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ημασταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με τη θαλάσσια κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στο παρελθόν. Και είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στην ανεξαρτησία των εταίρων μας και αυτό είναι μια διαρκής συζήτηση με την Ελλάδα. Θα είμαστε πάντα εκεί με τους Ελληνες εταίρους μας.

Κοινή στάση για τα Δυτικά Βαλκάνια

– Θα λέγατε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι ευθυγραμμισμένες όσον αφορά τις περιφερειακές προκλήσεις;

– Ναι. Συμφωνούμε σε πολλά θέματα, όπως: στην ασφάλεια και στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, στη μείωση της εξάρτησής μας από την τεχνολογία, στην επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι παράγοντες ενσωματώνονται στην ενιαία αγορά, στην Ενωση Κεφαλαιαγορών, στις υψηλές προσδοκίες για μια δημοσιονομική ένωση. Συμφωνούμε επίσης για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν θέλουμε γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για να σπείρει αστάθεια και χάος στην ήπειρό μας. Για όλα αυτά τα θέματα πρέπει να μιλάμε με την Ελλάδα σε τακτική βάση. Τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκα την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και πρέπει να κρατήσουμε αυτές τις χώρες στη διαδικασία της διεύρυνσης. Πρέπει φυσικά να βασίζεται στην αξιοκρατία, με βαθιά μεταρρύθμιση, κάτι στο οποίο συμφωνούμε ξεκάθαρα με την Ελλάδα.

– Είμαστε σε μια ώριμη φάση ώστε κάποιες από αυτές τις χώρες να προχωρήσουν στην πλήρη ένταξη;

– Είναι αναγκαιότητα για τη γεωπολιτική σταθερότητα, για τη διεύρυνση των αξιών και του κράτους δικαίου και μια οικονομική ευκαιρία για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Είναι μια απαιτητική διαδικασία όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και τη σταθεροποίηση του κράτους δικαίου, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης, της ενιαίας αγοράς. Είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες. Η Γαλλία στέλνει πολλούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες στις διάφορες διοικήσεις σε αυτές τις χώρες. Αλλά βλέπετε ότι χώρες όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο ανοίγοντας και κλείνοντας κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση