ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το καλώδιο στον λαιμό του Χριστοδουλίδη

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα «μάτια της Κύπρου» βγαίνουν τόσο βαθιά, αφού δράστες είναι αδελφοί, σύμφωνα και με τον μύθο. Τον Μάρτιο του 2013 οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο στον Νίκο Αναστασιάδη και υπέγραψε το κούρεμα των καταθέσεων, όπως ο τέως πρόεδρος παραδέχθηκε δημοσίως. Ο Νίκος Αναστασιάδης προδομένος και από τους αδελφούς Έλληνες, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραχωρήσουν δύο δισεκατομμύρια ευρώ, από τα πλεονάσματα του ταμείου διάσωσης της χώρας, το οποίο έφθανε στα 50 δισ. ευρώ. Η πλάκα είναι ότι η Κύπρος πλήρωσε με το εξωφρενικό ποσοστό του 27% του ΑΕΠ της, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων για να διασωθεί η χώρα. Οι κυπριακές τράπεζες τότε κατείχαν 22 δισ. ευρώ, ελληνικών ομολόγων, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ.

Τα ψέματα τέλειωσαν και το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Κρήτης βρίσκεται κυριολεκτικά τυλιγμένο στον λαιμό του πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματική δοκιμασία στην προεδρική του θητεία και είτε θα καταφέρει να νικήσει τον «δράκο», είτε θα φαγωθεί αμάσητος. Η υπόθεση αφορά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ικανά αν κάτι πάει λάθος, να οδηγήσουν σε νέο δυσώδες κούρεμα καταθέσεων και νέα φρικτά μνημόνια. Ιστορικά, ο πάμπτωχος και ρακένδυτος Κυπραίος ανεχόταν τα πάντα, εκτός από τις κλοπές, νόμιμες ή παράνομες, όπως αυτές επιβάλλονταν κυρίως από τους τοκογλύφους και τους αφέντες. Οι κατάρες ήταν τόσο φοβερές, ώστε όχι μόνο αυτοί βασανίζονταν, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Λεγόμενοι ευεργέτες, φοβεροί τοκογλύφοι και αφέντες, με αγάλματα και τεράστιους τάφους, άφησαν πίσω τους οικογενειακά συντρίμμια και δράματα, πολλά από τα οποία κρατούν εδώ και έναν αιώνα.

Το ζήτημα με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, έχει τη δική του σκοτεινή ιστορία, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν ή καλύτερα θυμίζουν βουλευτές. Ξεκίνησε με φαντασμαγορικές τελετές στο Προεδρικό Μέγαρο, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι μετοχές της τότε επιχείρησης, με πολλούς Κύπριους εμπλεκόμενους και μετόχους, πωλήθηκαν για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό ΑΔΜΗΕ και στους Κινέζους συνεταίρους του, χωρίς να ξέρει κανείς σήμερα, ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι. Έκλεισαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων, με γαλλικές εταιρείες, για κατασκευή και πόντιση του καλωδίου, χωρίς να υπάρχουν χρήματα, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για την απόσταση και τον βυθό και κυρίως χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απειλές της Τουρκίας.

Το πρώτο και απλό ερώτημα είναι αν χρειάζεται ή όχι αυτό το καλώδιο, την ώρα κατά την οποία πέραν του ενός τρίτου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με πολύ λιγότερα εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε η Κύπρος να αγοράσει μπαταρίες ή να εφαρμόσει άλλες προτάσεις για αποθήκευση ενέργειας και να λύσει μια για πάντα το ενεργειακό της πρόβλημα. Ήδη, ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο ανακοίνωσαν ότι αγόρασαν μπαταρίες ικανές να καλύψουν τις μισές ανάγκες της Κύπρου και αναμένουν το περίφημο άνοιγμα της αγοράς, το οποίο καθυστερεί εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Άξιο απορίας είναι ποιος θα αγοράζει και ποιος θα πουλά ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα από το καλώδιο. Η Κύπρος γέμισε φωτοβολταϊκά συστήματα, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα. Η ιδέα να μεταφέρεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε βόρειες χώρες της Ευρώπης, δεν φαίνεται να είναι πλέον εφικτή, αφού διαθέτουν και αυτές πολλά νέα συστήματα, ανανεώσιμων και όχι μόνο, πηγών ενέργειας. Αλήθεια, γιατί δεν αναλαμβάνουν όλο το κόστος και το ρίσκο του καλωδίου ιδιώτες και να αφήσουν εκτός το κράτος; Αν χρειάζεται ρεύμα η Κύπρος να αγοράζει, αν όχι να βρουν αυτοί οι «μάγκες» άλλους αγοραστές.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται «εκτός από το κουτί» ως ηγέτης και όχι ως ακόλουθος τεχνοκρατών και άλλων επιχειρηματιών. Πρέπει επιτέλους να δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να μην έχουν σύνδεση με τα καλώδια της Αρχής Ηλεκτρισμού ή του Διαχειριστή Μεταφοράς, όπως λέγεται σήμερα. Οι Κινέζοι διαφημίζουν στο διαδίκτυο, ότι με δέκα χιλιάδες ευρώ μπορείς να τοποθετήσεις φωτοβολταϊκά και να καταστήσεις αυτόνομο το σπίτι σου. Πρέπει επιτέλους να υποχρεωθούν όσοι τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα, να διαθέτουν τις ανάλογες μπαταρίες. Και πρέπει επιτέλους να σπάσουν τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια. Η Κύπρος έχει την ευλογία του ήλιου και με τη σύγχρονη τεχνολογία, θα μπορούσε να διαθέτει δωρεάν και το ρεύμα και το νερό στους πολίτες της. Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι στα γέρικα «μυαλά», τα οποία ευτυχώς πεθαίνουν και αυτά μαζί με τα γέρικα κορμιά.

 

kaparispan@yahoo.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X