Του Παναγιώτη Καπαρή
Θέλει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη, αλλά και μεγάλο πείσμα, για να μπορέσεις να παίξεις καλαθόσφαιρα, να αγωνιστείς πάνω σε αναπηρικό τροχοκάθισμα, ακόμη και αν είσαι απόλυτα υγιής και εξαιρετικά γυμνασμένος. Τα παιδιά, τα οποία δέχθηκαν ένα φοβερό χαστούκι από τη ζωή και κινούνται σε τροχοκάθισμα, ξεπερνούν σίγουρα τους εαυτούς τους, όταν δίνουν τον καλό αγώνα στο γήπεδο. Λες και αποκτούν υπερδυνάμεις, όταν «χορεύουν» κυριολεκτικά στο γήπεδο και εντυπωσιάζουν τους θεατές. Και όσοι τολμήσουν για λίγο, εκτός αγώνα, να ρίξουν μπάλα σε καλάθι, από τροχοκάθισμα, αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Ο αθλητισμός σίγουρα δεν έχει όρια και είναι για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εθνικότητα και ικανότητες κάθε ανθρώπου. Εντυπωσιάζουν ωστόσο οι άνθρωποι στα τροχοκαθίσματα, οι οποίοι μετατρέπουν τις αδυναμίες του σώματος σε απίστευτες δυνάμεις και ταυτόχρονα ακτινοβολούν χαρά και ευτυχία, βιώματα τα οποία τελικά δεν έχουν συνταγή. Αλλά και οι θεατές στο γήπεδο, διασκέδασαν και χάρηκαν με την ψυχή τους, με το θέαμα το οποίο δεν ήταν υποδεέστερο, σε καμία περίπτωση, επαγγελματικών αγώνων στοm χώρο του μπάσκετ.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση, γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο AHEPA, διοργάνωσε ένα αγώνα με τροχοκαθίσματα στο κλειστό γήπεδο του Κεραυνού στη Λευκωσία, με τίτλο «ο αθλητισμός δεν έχει όρια». Πρωταγωνιστής και ψυχή της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Κασσιανίδης, πρόεδρος του Τμήματος «Φώτος Φωτιάδης» Ιδάλιον, ενός από τα επτά τμήματα της ΑΗΕΠΑ Κύπρου. Δίπλα του, ο Αντρέας Σάββα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πολλοί αφανείς ήρωες, αλλά και πολλοί χορηγοί οι οποίοι στήριξαν την εκδήλωση. Ανάμεσά τους η τηλεόραση τής HELLAS SAT, η οποία μετέδωσε απευθείας τον αγώνα από το διαδίκτυο, το ΡΙΚ το οποίο πρόβαλε το γεγονός, καθώς επίσης και πολλοί επιχειρηματίες. Ο σκοπός της εκδήλωσης επιτεύχθηκε απόλυτα, όχι μόνο με την αθρόα προσέλευση θεατών, αλλά και με το μήνυμα το οποίο εστάλη στην κοινωνία, ότι οι άνθρωποι στα τροχοκαθίσματα δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η εκδήλωση κατέδειξε ότι ο αθλητισμός μπορεί να υπερβεί τα σύνορα και τις διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων, αφού ανάμεσα στους αθλητές ήταν και αλλοδαποί. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και περιβάλλοντα. Τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης, από τα εισιτήρια, τις εισφορές και τις χορηγίες, δόθηκαν μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, στις τέσσερις ομάδες ατόμων σε τροχοκαθίσματα, οι οποίες δραστηριοποιούνται ή καλύτερα ανταγωνίζονται στην Κύπρο.
Η εκδήλωση έφερε στο μυαλό και πολλές ιστορίες με τους Έλληνες της Αμερικής, οι οποίοι αρχές του 20ου αιώνα, θεωρούνταν ως οι «τελευταίοι» των ανθρώπων, τα κατακάθια της αμερικανικής κοινωνίας και για όλα τα εγκλήματα πρώτοι ύποπτοι ήταν οι Έλληνες. Τα χρόνια πέρασαν, οι απόδημοι κατέλαβαν ξεχωριστές θέσεις στην αμερικανική κοινωνία, έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες, ξακουστοί γιατροί, εφευρέτες στο διάστημα, μεγάλοι οικονομολόγοι και σίγουρα πρότυπα οικογενειαρχών. Η Ελλάδα και οι απόδημοι Έλληνες, σήμερα τιμώνται από την κυβέρνησης της Αμερικής, αλλά και αποτελούν μια ξεχωριστή κοινότητα στην αμερικανική κοινωνία. Για την ιστορία η AHEPA ιδρύθηκε το 1922 με στόχο την οργάνωση προώθησης και διατήρησης της ελληνικής κληρονομιάς. Ειδικότερα την προώθηση των ιδεών του Ελληνισμού και την φιλανθρωπική στήριξη Ελλήνων, οι οποίοι έχουν ανάγκη, αλλά και πολιτών άλλων εθνοτήτων. Έδρα της AHEPA παραμένει η Αμερική, αλλά με παραρτήματα στον Καναδά, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η αγάπη προς τους συνανθρώπους μας δεν είναι μόνο η φιλανθρωπία και η παραχώρηση χρημάτων ή άλλων αντικειμένων από τα περισσεύματα μας. Η αγάπη, η φιλανθρωπία και η προσφορά, προς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μη αναστρέψιμες δυσκολίες, ξεκινά από τη χειραψία, από την αγκαλιά, από τον καλό λόγο, από την ευχάριστη κουβέντα και μετά έπονται τα χρήματα και τα υλικά αγαθά. Σίγουρα φιλανθρωπία δεν συνιστούν τα λεγόμενα «gala dinner», τα οποία γίνονται τάχα στο όνομα της φιλανθρωπίας, αλλά στην ουσία γίνονται στο όνομα της προβολής και αυτοπροβολής. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και η ρήση αυτή είναι επίκαιρη και σήμερα, χωρίς εξαιρέσεις και σίγουρα μαζί με τους ανάπηρους. Και οι άνθρωποι σε τροχοκαθίσματα είναι πολλές φορές πιο υγιείς, από πολλούς άλλους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν μέσα στην κραιπάλη και την επίδειξη δύναμης και πλούτου. Εξάλλου ποιος ξέρει, αν αύριο αλλάξουν όλα σε μια κακή στιγμή, έλθουν τα πάνω κάτω και η αναπηρία από θεωρία καταστεί καθημερινότητα. Η χαρά και η ευτυχία δεν βρίσκονται σίγουρα στα πλούτη και στην εξουσία, αλλά βρίσκονται στην προσφορά και στην αγάπη.