
Kathimerini.gr
Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε η δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, για ελλιπή εποπτεία των φορέων που είχαν την ευθύνη της ασφάλειας του σιδηρόδρομου, αλλά και για τη μη υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και της έλλειψης προσωπικού.
Ο φάκελος «έφυγε» την Παρασκευή από το ανακριτικό γραφείο του Σωτήρη Μπακαΐμη με κατεύθυνση την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου αναμένεται να ελεγχθεί και να διαβιβαστεί μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης στον πρόεδρο της Βουλής.
«Θρυαλλίδα» των εξελίξεων αποτέλεσαν οι δύο τελευταίες απολογίες που έλαβε ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης από δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων με θανατηφόρο αποτέλεσμα, και στις απολογίες τους φέρονται να απέδωσαν γνώση για την κακή κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου στους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Οπως είχε γράψει η «Κ», η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών στις απολογίες τους αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται και προσκόμισαν αποδεικτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τα ζητήματα ασφάλειας είναι ευθύνης της ΡΑΣ και του ΟΣΕ.
Μάλιστα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών ανέφερε πως είχε συντάξει δύο ενημερωτικά σημειώματα σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής και έλλειψης προσωπικού, τα οποία εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά.
«Η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο επίμαχο έγγραφο.
Ωστόσο, την εποπτεία της ΡΑΣ και του ΟΣΕ έχουν οι εκάστοτε υπουργοί, με αποτέλεσμα ο ανακριτής να διαβιβάζει τη δικογραφία αμελητί στη Βουλή, ως οφείλει εκ του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να κριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το αν αλλά και για ποια αδικήματα ενδέχεται να προκύπτουν ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς.
Ανοίγει ο κύκλος των κατηγορουμένων
Στο «μικροσκόπιο» του ανακριτή έχουν μπει και 7 πρόσωπα που διετέλεσαν γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2016 έως και το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής μελετά το υλικό που έχει συγκεντρώσει και αναμένεται άμεσα να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με το αν θα πρέπει να διευρυνθεί αριθμός των κατηγορούμενων μη πολιτικών προσώπων, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα κληθούν σε απολογίες το επόμενο διάστημα.