Κύριο Άρθρο
Μετά από δύο δεκαετίες ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, ο Ερντογάν κατάφερε την Κυριακή να επισφραγίσει για άλλα 5 χρόνια την παντοδυναμία του κερδίζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια πρωτόγνωρη για την χώρα επαναληπτική εκλογή. O ηλικίας 69 ετών Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά των 5% μονάδων που τον χώριζε από τον ανθυποψήφιό του στην εκλογική μάχη της 14ης Μαΐου. Η νίκη Ερντογάν δεν ήταν καθόλου δεδομένη πριν την πρώτη μάχη των εκλογών, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσής είχε προτείνει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, επαναφορά της δημοκρατίας και σύσφιξη των δεσμών της χώρας με τη Δύση. Ο Ερντογάν όμως κατάφερε να επικρατήσει, ξεπερνώντας ακόμη και τον θυμό των συμπατριωτών του για την ανεπαρκή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, καθιστώντας τον ως τον μακροβιότερο ηγέτη της Τουρκίας ξεπερνώντας ακόμη και αυτόν του Κεμάλ Ατατούρκ.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νικητής των εκλογών έκανε ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές του επιλογές δεν αλλάζουν, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι τώρα είναι που θα παγιωθούν. Τι θα γίνει όμως με την οικονομία, που εκεί εκτός από τον Τούρκο ηγέτη, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι αγορές; Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στην χειρότερή της κατάσταση από την κρίση του 2001, με τον πληθωρισμό στα ύψη και την τουρκική λίρα να βιώνει περίοδούς μεγάλης υποτίμησης (έχει απωλέσει το 77% της αξίας της κατά την τελευταία πενταετία). Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή το 2022 ο πληθωρισμός είχε αγγίξει το 85%.
Η επομένη των εκλογών βρίσκει την τουρκική λίρα ακόμη χαμηλότερα επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι την εβδομάδα πριν τις εκλογές η κεντρική τράπεζα προέβαινε σε κάποιου είδους «συγκράτηση» της ισοτιμίας. Η ελεύθερή πτώση του τουρκικού νομίσματος έφερε την ισοτιμία στις 20 λίρες ανά δολάριο, με τους αναλυτές να εκφράζουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συνέχεια, αφού βλέπουν την λίρα στα 23 μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ τον επόμενο χρόνο η ισοτιμία αναμένεται να προσεγγίσει τις 25 λίρες έναντι του δολαρίου.
Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική Ερντογάν δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και στην διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας στις εξαγωγές μέσω του φθηνού νομίσματος. Ο πληθωρισμός για τον Τούρκο ηγεμόνα δεν αποτελεί περιοχή ανησυχίας, ενώ έχει ασπαστεί και την ιδέα ότι τα ψηλά επιτόκιά επιβαρύνουν τον πληθωρισμό. Σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε και η ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος, αμέσως μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος, υποσχόμενος χαμηλά επιτόκια τα οποία όπως είπε είναι το κλειδί για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Η επόμενη περίοδος δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο να ξανασκεφτεί το θέμα της οικονομίας, καθώς τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε ξένα νομίσματα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται απειλώντας την τουρκική λίρα με περαιτέρω υποτίμηση. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η επέτειος των 100 χρόνων από την τουρκική δημοκρατία θα αποτελέσει το έναυσμα για τον Τούρκο ηγέτη να ξαναβάλει την οικονομία στις ράγες. Η επαναφορά της εμπιστοσύνης, όμως, θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις προτού αρχίσει να επιστρέφει το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια χώρα που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Πολλές ελπίδες ο Ερντογάν εναποθέτει και στον πολύ καλό του φίλο Πούτιν, που όχι τυχαία έσπευσε από τους πρώτους να τον συγχαρεί για την εκλογική του επικράτηση.