
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Η θέση της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους δείκτες που αφορούν στην ισότητα των φύλων, δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026.
Συγκεκριμένα, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί στους δείκτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (από την 21η στην 20ή θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη), στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (από την 106η στην 86η θέση) και στην έκθεση του ΟΗΕ σε σχέση με την ισότητα των φύλων και τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (39η θέση).
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του Γραφείου της τους τελευταίους 15 μήνες, η Επίτροπος σημείωσε ότι «η φιλοσοφία μας βασίζεται στον συνεχή δημοκρατικό διάλογο και την ενεργό συμμετοχή όλων», κάνοντας λόγο για «δράσεις ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη», «πρακτικές και στοχευμένες», για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων αξιοποιείται το εργαλείο της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου.
Στον τομέα «Φύλο και Οικονομία», η Τζόζη Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην έναρξη της διαδικασίας καταρτισμού του έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού, στον καταρτισμό οδηγού για χρήση από τη Δημόσια Υπηρεσία, στις εισηγήσεις της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του φορολογικού μετασχηματισμού, καθώς και στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη γυναικείας φροντίδας, ο οποίος θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Αναφερόμενη στον τομέα «Φύλο, Εργασία και συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», η Επίτροπος σημείωσε την αύξηση της άδειας μητρότητας κατά 4 εβδομάδες για το πρώτο παιδί, τη σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών και τη σταδιακή επέκταση του ολοήμερου σχολείου, καθώς και τη διεύρυνση της γονικής άδειας μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην επέκταση του επιδόματος γονικής άδειας για 2ο, 3ο και κάθε επόμενο παιδί, την παροχή επιδόματος γονικής άδειας σε αυτοεργοδοτούμενους γονείς, καθώς και την προώθηση της δημιουργίας νέων ή επέκτασης υφιστάμενων βρεφοπαιδοκομικών σταθμών για παιδιά ηλικίας μέχρι 4 χρονών και Πολυδύναμων Κέντρων Φροντίδας Παιδιών.
Με στόχο την επίτευξη ισότητας των φύλων στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων είπε ότι το Γραφείο της και το ΚΕΒΕ εκπόνησαν από κοινού «Πλάνο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων», προσθέτοντας ότι υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΤΕΚ και ότι θα υπογραφεί μνημόνιο με την ΟΕΒ.
Ως προς τον τομέα «Φύλο και Εκπαίδευση», η Τζόζη Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού λαμβάνουν εκπαίδευση σε θέματα έμφυλης ισότητας. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει εμπλουτίσει το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με δράσεις που προάγουν την ενσυναίσθηση, την έμφυλη ισότητα και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.
Μιλώντας για τον τομέα «Φύλο και Αγροτική Ανάπτυξη, Φύλο και Ενέργεια», η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων είπε ότι το Γραφείο της σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε στην υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για γυναίκες της υπαίθρου και αγρότισσες με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. «Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Γραφείο μας, το Υπουργείο Γεωργίας και τα Γραφεία Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων και Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, υλοποιεί δράση που αφορά προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης για γυναίκες της υπαίθρου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αμέσως επόμενη δράση για γυναίκες της υπαίθρου και αγρότισσες θα αφορά τη χρηματοοικονομική εκπαίδευσή τους.
Ακόμη, η Τζόζη Χριστοδούλου επεσήμανε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για τις διαφορετικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις γυναίκες και στους άντρες.
Αναφερόμενη στον τομέα «Φύλο και Έρευνα και Καινοτομία», η Επίτροπος σημείωσε ότι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προχωρεί στη συλλογή και επεξεργασία έμφυλων στατιστικών δεδομένων για συμμετοχή στους τομείς της έρευνας, καινοτομίας και κυβερνοασφάλειας.
Ως προς τον τομέα «Φύλο και Αθλητισμός», η κ. Χριστοδούλου είπε ότι «με τον ΚΟΑ προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση, ανά διετία, Πρέσβειρας Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό», προσθέτοντας ότι επιδιώκεται και ενισχύεται η συνεργασία του Γραφείου της με αθλητικούς φορείς και διατηρείται ανοικτός διάλογος με τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ.
Σε σχέση με τον τομέα «Φύλο και Ναυτιλία», η Τζόζη Χριστοδούλου είπε ότι «προχωρήσαμε, με το αρμόδιο Υφυπουργείο και τη Στατιστική Υπηρεσία, σε καταγραφή του εργατικού δυναμικού ανά φύλο στα σχετικά επαγγέλματα». Σημείωσε ακόμη ότι διενεργήθηκε μελέτη για την κωδικοποίηση των αναγκών και των αντιλήψεων ανδρών και γυναικών σε ναυτιλιακά επαγγέλματα.
Όσον αφορά στον τομέα «Φύλο και Θέσεις Λήψης Αποφάσεων», η Επίτροπος ανέφερε ότι «προχωράμε στη μεταφορά στο εθνικό μας δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών σε διευθυντικές θέσεις». Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι το Γραφείο της έχει ολοκληρώσει τη συλλογή στοιχείων για τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου γυναικών πολιτικών, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο προκηρύσσεται διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου με τίτλο «Τι θα άλλαζα αν ήμουν Υπουργός για μια μέρα», ο οποίος απευθύνεται σε μαθήτριες β’ και γ΄ τάξης δημόσιων, ιδιωτικών και τεχνικών λυκείων.
Αναφερόμενη στον τομέα «Φύλο και Μέσα Ενημέρωσης», η Τζόζη Χριστοδούλου είπε ότι σύντομα προκηρύσσεται ο πρώτος δημοσιογραφικός διαγωνισμός ισότητας των φύλων, ο οποίος θα διεξάγεται ανά διετία, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την Ένωση Συντακτών Κύπρου, ετοιμάζεται η δομή και το περιεχόμενο δημοσιογραφικού εργαστηρίου.
Μιλώντας για τον τομέα «Φύλο και Πολιτισμός», η κ. Χριστοδούλου είπε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε την καταγραφή των Κυπρίων σκηνοθετριών και του έργου τους και των Κυπρίων γυναικών που απασχολούνται επαγγελματικά σε τεχνικούς τομείς στη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Ως προς τον τομέα «Φύλο και Υγεία», η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων σημείωσε τη, μέσω του ΟΚΥπΥ, κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών μαίας σε γυναίκες που διανύουν την περίοδο της λοχείας, καθώς και την ενημέρωση αιτητριών ασύλου στα κέντρα φιλοξενίας από την Υπηρεσία Ασύλου για μεθόδους αντισύλληψης.
Μιλώντας για τον τομέα «Φύλο και Εξωτερική Πολιτική», η Τζόζη Χριστοδούλου ανέφερε ότι για το 2024 καταβλήθηκε ποσοστό 52% των συνολικών εθελοντικών συνεισφορών της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη γυναικεία ενδυνάμωση. «Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, βασική προτεραιότητά μας θα είναι η καταπολέμηση της διαδικτυακής βίας κατά κοριτσιών», τόνισε, προσθέτοντας ότι υλοποιούνται προγράμματα διμερούς συνεργασίας σε θέματα ισότητας των φύλων με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η Κύπρος, μέσω του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, ανέλαβε, από τον περασμένο Φεβρουάριο, ηγετικό ρόλο στο δίκτυο EmpowerMed Women, του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).
Όσον αφορά στον τομέα «Φύλο και Άμυνα», η Επίτροπος είπε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, ολοκληρώθηκαν επιμορφωτικά προγράμματα σε θέματα ισότητας για όλες τις βαθμίδες προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η χαρτογράφηση των αναγκών και των γνώσεων/δεξιοτήτων ανδρών και γυναικών στην Εθνική Φρουρά και στο Υπουργείο Άμυνας.
Αναφερόμενη στις δράσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ψηφίσματος 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι συστάθηκε Στρατιωτικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο, το οποίο ενεργεί επίσης ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του στρατού. Παράλληλα, ανέφερε ότι αναπτύχθηκε Οδηγός Συμπεριφοράς για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που συμμετέχει σε αποστολές.
Εν συνεχεία, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων ανέφερε ότι το Γραφείο της διενεργεί εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση της συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας ενώ συνεργάζεται και με Υπουργεία στο πλαίσιο των δικών τους εκστρατειών. «Ολοκληρώνεται, επίσης, η πρώτη έκδοση της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με θέματα Ισότητας των Φύλων και της Ιστορίας του Γυναικείου Κινήματος στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
«Το Γραφείο μας είναι επίσης αρμόδιο για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου για την αντιμετώπιση του σεξισμού και του διαδικτυακού σεξισμού και συνεργάζεται με αρμόδιους κρατικούς φορείς», υπογράμμισε. Αναφερόμενη στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σημείωσε ότι φέτος αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του, ο οποίος καλύπτει και δράσεις που αναλαμβάνονται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από γυναικείες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Παράλληλα, η Τζόζη Χριστοδούλου τόνισε ότι «ο δρόμος προς την πλήρη και ουσιαστική ισότητα των φύλων στην κοινωνία μας δεν είναι ούτε εύκολος ούτε σύντομος», σημειώνοντας ωστόσο ότι «βήματα έχουν γίνει και χτίζουμε σε ό,τι έχει επιτευχθεί». Η Κύπρος, επεσήμανε, «έχει αναβαθμιστεί στους δείκτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (από την 21η στην 20ή θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη), στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (από την 106η στην 86η θέση) και στην έκθεση του ΟΗΕ σε σχέση με την ισότητα των φύλων και τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (39η θέση)».
«Με στόχο την επιτάχυνση της προώθησης της ισότητας των φύλων, έχουμε επίσης δημιουργήσει πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών με τη συμμετοχή οργανώσεων της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών με στόχο την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης και των δράσεων της στρατηγικής», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο έτυχε δημόσιας διαβούλευσης και βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου.
«Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά το κλειδί για μια ισχυρή οικονομία και μια πιο δίκαιη κοινωνία», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η Τζόζη Χριστοδούλου ανέφερε ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι διαγωνισμός ή ανταγωνισμός, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να εντάξουμε στη συζήτηση τα αγόρια και τους άντρες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της καταγγελίας της νεαρής Βρετανίδας περί βιασμού της από 12 Ισραηλινούς, η Επίτροπος ανέφερε ότι τα θέματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας εντάσσονται στις εξουσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, οι οποίοι είναι οι συντονιστές της Στρατηγικής για τα θέματα ισότητας. «Προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μέσα από όλες τις δράσεις μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Γραφείο της ανέλαβε την πρωτοβουλία για εκπαιδεύσεις που αφορούν στα στερεότυπα και στις προκαταλήψεις στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Δεν είναι νέα, είναι διαχρονικά», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά στις ανακριτικές αρχές και την Αστυνομία, η Τζόζη Χριστοδούλου σημείωσε ότι μέσω της Αστυνομικής Ακαδημίας γίνονται εκπαιδεύσεις για την αποδόμηση των στερεότυπων αντιλήψεων. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και αυτές θέλουμε να χτυπήσουμε, ώστε καμία γυναίκα να μην πέφτει θύμα και, αν πέφτει θύμα, να βρίσκει το δίκιο της μέσα από τις διαδικασίες», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Χριστοδούλου είπε, επίσης, ότι το Γραφείο της σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσουν εκστρατεία κατά του σεξισμού, σημειώνοντας ότι έχουν υποβληθεί δύο καταγγελίες στην Αστυνομία, από γυναικείες οργανώσεις, που αφορούν δημόσιες δηλώσεις.