ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτιστικό θέρος εν όψει

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ξεκινάει το καλοκαίρι και τα θερινά πολιτιστικά προγράμματα αρχίζουν σιγά-σιγά να διαμορφώνονται, κυρίως στα μουσικά και τα θεατρικά πράγματα, με τα πάσης φύσης φεστιβάλ και άλλες διοργανώσεις, που οσονούπω θα ξεκινήσουν να διεξάγονται. Είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι στην Κύπρο μπορεί να είναι πολιτιστικό, και όσες και όσοι μείνουν στη χώρα σίγουρα δεν θα βαρεθούν, αφού θα έχουν αρκετά πράγματα να δουν και να κάνουν, συνδυάζοντας τα με τις όμορφες παραλίες –όσες ακόμη έχουν μείνει άχτιστες δηλαδή– και τη δροσιά του Τροόδους και των φιλόξενων χωριών του.

Ο πολιτισμός στην Κύπρο μοιάζει να ανθεί τους θερινούς μήνες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον διεθνή του χαρακτήρα και αυτό ίσως είναι φυσικό, αφού όπως και ο κόσμος όλος και τα μουσικά ή τα θεατρικά σχήματα ταξιδεύουν και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε θεάματα που τον χειμώνα –αυτόν τον χειμώνα που έχουμε τέλος πάντων– δεν τα καταφέρνουμε. Και αυτό ίσως θα πρέπει να το παρατηρήσει ο κ. Τουμαζής, ο οποίος έχει διάφορες ιδέες για το πώς η Κύπρος θα μπορέσει να προσελκύσει πολιτιστικό κεφάλαιο από το εξωτερικό και τρόπον τινά να διεθνοποιηθεί πολιτιστικά η νήσος, όπως γίνεται το καλοκαίρι.

Παρατηρώντας τα μουσικά και τα θεατρικά φεστιβάλ του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια σκέφτομαι ότι αυτή η διεθνοποίηση ή εξωστρέφεια ή όσμωση ιδεών μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, αν και είχα διατυπώσει επιφυλάξεις σε ομήγυρη φίλων και συναδέλφων προσφάτως, έχοντας στο μυαλό μου τα φληναφήματα περί κέντρου θρησκευτικού τουρισμού, εκπαιδευτικού κέντρου, ιατρικού κέντρου και άλλα παρόμοια. Το σχετικά εύκολα είναι όντως σχετικό, αλλά αισθάνομαι, έχοντας σκεφτεί περισσότερο την ως άνω συζήτηση, ότι αν το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Πολιτισμού καταφέρει να ενισχύσει περισσότερο τις διάφορες πολιτιστικές διοργανώσεις και να συνεργαστεί περισσότερο και πιο στενά με το υφυπουργείο Τουρισμού μπορεί όντως να κάνει πολλά και ωραία, με πολλαπλά οφέλη σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της χώρας.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες διοργανώνουν το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, τα οποία έχουν περιπέσει σε κάποιου είδους τέλμα, εδώ και χρόνια, και δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους στα πολιτιστικά πράγματα και είναι πολλές φορές ως μη γενόμενα. Ωστόσο, ο θεσμός υπάρχει, οι διαδικασίες και οι σχετικοί προϋπολογισμοί επίσης, μπορεί και πρέπει λοιπόν να ενδυναμωθούν τα Κύπρια. Υπάρχουν οι καλοκαιρινές παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, οι οποίες είναι δεδομένου επιπέδου και ίσως να μπορούσαν αυτές οι παραστάσεις να γίνουν αφορμή και για άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι ∆ράσεις στις Αποθήκες του ΘΟΚ, τον χειμώνα. Υπάρχει το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού ∆ράματος, το οποίο εδώ και χρόνια συστήνει στο κυπριακό κοινό με τρόπο αξιοπρόσεκτο την αρχαία κωμωδία και τραγωδία και την πρόσληψή της από διεθνή θέατρα και ενίοτε από κυπριακά. Πρόκειται για έναν θεσμό που θα ήταν καλό να ενισχυθεί επίσης.

Αν πάμε στα μουσικά φεστιβάλ και εκεί δεν πρέπει να έχουμε –θεωρώ– παράπονο, τουλάχιστον μεγάλο. Ο Φέγγαρος, το Windcraft, το AfroBanana το AglanJazz, ακόμα αυτό της Ε∆ΟΝ –τολμώ να πω– είναι από τα μουσικά φεστιβάλ που κάθε καλοκαίρι αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στα μουσικά δρώμενα της χώρας, με το line up τους, τα εργαστήρια που μερικά από αυτά διοργανώνουν. Αυτά τα φεστιβάλ γίνονται με το μεράκι των διοργανωτών, αν και υπάρχει και μια σχετική επιχορήγηση από το κράτος και αυτό είναι καλό. Φυσικά και σε αυτά τα μουσικά φεστιβάλ προστίθενται και άλλες μουσικές διοργανώσεις κυρίως καλλιτεχνών από την Ελλάδα, αλλά και κάποια φεστιβάλ που διοργανώνουν οι ∆ήμοι, όπως στην Πάφο ή στη Λεμεσό, που όμως μοιάζουν να είναι ειδικού σκοπού. Μουσικά λοιπόν υπάρχει χώρος για όσμωση, για παρουσίαση κυπριακών σχημάτων και αυτό είναι καλό. Παρόμοια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν και στον χώρο των εικαστικών, με την αποπεράτωση, ανάδειξη και λειτουργία του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα ή τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων στη ΣΠΕΛ. Αλλά και στον χορό, στον κινηματογράφο και στο βιβλίο υπάρχουν πολλές δυνατότητες, υπάρχουν πρωτοβουλίες (Φεστιβάλ στη Σαλαμιού, Εναλλακτικού Κινηματογράφου, κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι η χώρα έχει καλλιτεχνικό δυναμικό και έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει μεγάλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αρκεί να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, Πολιτεία, φορείς και καλλιτέχνες, ότι χρειάζεται σοβαρότητα και φυσικά κεντρική οργάνωση και σχεδιασμός, και αυτό θα ήταν καλό να το λάβουν υπόψη τους όλοι όσοι ασχοληθούν με το υφυπουργείο Πολιτισμού. Σημαντικές είναι και οι συνεργασίες και ειδικά με το υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο από την πλευρά του θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, ώστε η εμπειρία των επισκεπτών του νησιού να περιλαμβάνει και πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X