ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εμείς ποια Κυπριακή Βιβλιοθήκη θέλουμε να έχουμε σε μερικά χρόνια; Ποια Κυπριακή Βιβλιοθήκη έχουμε σήμερα; Θέλουμε άραγε να έχουμε μία Βιβλιοθήκη που να είναι κόσμημα, όπως το νέο Κυπριακό Μουσείο; Κρίμα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκοψε και εκεί κάποια κορδέλα. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι μάλλον δεν θέλουμε να φτιάξουμε μία Βιβλιοθήκη, που να είναι ένας χώρος έρευνας, μελέτης, φιλόξενος. Που θα προωθεί τη φιλαναγνωσία, που θα είναι εφαλτήριο νέων ιδεών για το βιβλίο. Αν θέλαμε θα το είχαμε κάνει, ή τουλάχιστον θα είχαμε προσπαθήσει να είχαμε ξεκινήσει ότι ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, και τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου που έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρμόδιοι άφησαν σε κάποιο συρτάρι εκείνη τη μελέτη, και τίποτε δεν προχώρησε και ακόμα ψάχνουμε να δούμε πού θα τη χτίσουμε... Βέβαια, σε επικοινωνία που είχα πριν από χρόνια με κυβερνητικό στέλεχος μού είχε ειπωθεί ότι τι τη χρειαζόμαστε μία ακόμη βιβλιοθήκη, αφού έχουμε αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου... Και ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω.

Όπως και να ’χει, έγιναν εξαγγελίες από τον υφυπουργό Πολιτισμού κο Γιάννη Τουμαζή για τη νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη, αλλά με τους ρυθμούς που προχωράνε τα πράγματα για τέτοια έργα, θα χρειαστούμε πολλά-πολλά χρόνια ακόμα για να πούμε ότι θα έχουμε μία Κυπριακή Βιβλιοθήκη που θα είμαστε υπερήφανοι ως Πολιτεία.

Δεν ξέρω ποιο όργανο, ποιος φορέας, ποια πρόσωπα, μπορούν να ασκήσουν πίεση για ένα τέτοιο έργο. Εμείς οι δημοσιογράφοι; Οι λογοτεχνικές ενώσεις, οι λογοτέχνες; Ένας υπουργός Παιδείας με όραμα; Ένας υφυπουργός Πολιτισμού με πείσμα; Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευαισθησίες; Ποιος έθεσε επιτακτικά το θέμα; Η μακαρίτισσα η Ρήνα Κατσελλή είχε έγνοια, έφυγε και αυτή από τη ζωή χωρίς να καταφέρει να χτιστεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Πού είναι ο Σύνδεσμος Φίλων της Κρατικής Βιβλιοθήκης; Πού είναι η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρηση; Σε ποιες ενέργειες προέβησαν; Ξέρω ότι έχουν έγνοια και αυτοί, αλλά είναι αρκετό; Δυστυχώς, δεν είναι και περιμένουμε και εγώ δεν ξέρω τι περιμένουμε να γίνει.

Είναι κρίμα να είχαν έγνοια να υπάρχει Κυπριακή Βιβλιοθήκη οι Βρετανοί και οι αρμόδιοι φορείς του βιβλίου, το υπουργείο Παιδείας, να πετάνε χαρταετό. Εκτός και όλες μας τις ελπίδες και για αυτό τις έχουμε εναποθέσει στο υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως όλα.

Πόσα γράψαμε για την απώλεια και την καταστροφή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμμοχώστου; Χιλιάδες λέξεις, αλλά μάλλον πρέπει να χάσουμε κάτι για να αρθρώσουμε λέξεις, να έχουμε έναν φταίχτη, διότι εμείς όλα καλώς τα κάναμε, απλώς οι συγκυρίες δεν μας βοηθούν να επιτελέσουμε το έργο μας. Πόσα γράψαμε για την όντως εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου... πάρα πολλά, αλλά εκείνο ήταν έργο διεθνούς εμβέλειας αρχιτέκτονα, μετά σιωπή. Το ίδιο για την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ, θαυμάσαμε την ανακαίνιση και την ιστορία του κτηρίου και της οικογένειας, αλλά για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη δεν έχουν βρεθεί πολλοί να θαυμάσουν κάτι ή να κακίσουν κάτι... Το 1925 έγραφε ο Τύπος της εποχής: «Μέ πολλή ευχαρίστησιν ηκούσαµεν από το στόμα του Κυβερνήτου την επιθυµίαν προς ίδρυσιν δηµοσίας εν Κύπρω βιβλιοθήκης».

Αργότερα, το 1927: «Η επιτροπή της Δηµοσίας Κυπριακής Βιβλιοθήκης επιθυµούσα να συλλέξη , όλα τα ανά την νήσον διεσκορπισµένα χειρόγραφα και έγγραφα, τα σχετιζόµενα µε την ιστορίαν της και τον πολιτικόν, οικονοµικόν και κοινωνικόν της βίον, παρακαλεί τους κατόχους τοιούτων έγγραφων και χειρογράφων να καταστήσωσι τούτο γνωστόν εις την Έφορον της Βιβλιοθήκης, [...] Η συλλογή των θα ήνε διά τον ιστορικόν µεγίστης αξίας, διότι αποτελούσιν ακριβές κριτήριον της εποχής εις την οποίαν αναφέρονται. Ως εκ τούτου θεωρούµεν καθήκον µας απέναντι της ιστορικής ταύτης νήσου, να πράξωµεν παν το δυνατόν όπως προφυλάξωµεν τα κειµήλια ταύτα από τελείας καταστροφής. [...] Η επιτροπή της ∆ηµοσίας Κυπριακής Βιβλιοθήκης ποιούµενη την εκκλησιν ταύτην, ελπίζει ότι θα τύχη της εµπράκτου βοηθείας παντός Κυπρίου ενδιαφεροµένου διά την χώραν του.

Τότε γινόντουσαν εκκλήσεις, σήμερα τι κάνουμε; Είναι καιρός πια η νέα διακυβέρνηση του τόπου να εγκύψει στην αναγέννηση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και επαναλμβάνω την καταληκτική φράση του προ σχεδόν εκατονταετίας συναδέλφου: «Ελπίζω ότι θα τύχη της εµπράκτου βοηθείας παντός Κυπρίου ενδιαφεροµένου διά την χώραν του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση