![Του Ανδρέα Ανδρέου](assets/modules/wnp/authors/109/images/andreasandreou3.jpg)
Του Ανδρέα Ανδρέου
Σήμερα θα δούμε το θέμα της απόκτησης ακίνητης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς, από μια διαφορετική οπτική γωνία από αυτήν που την είδαμε την προηγούμενη βδομάδα, κάνοντας όμως και πάλι την υπόθεση πως θέλουμε τους αλλοδαπούς να επενδύουν στη χώρα μας πολύ περισσότερο από το να μην τους θέλουμε...
Ας δούμε πρώτα κάποια δεδομένα.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, σε αλλοδαπό ή ζεύγος αλλοδαπών είναι δυνατό να παραχωρηθεί άδεια για απόκτηση:
1. Οικοπέδου ή γης που δεν έχει διαχωρισθεί σε οικόπεδα με έκταση μέχρι 4000τ.μ., για την ανέγερση κατοικίας για ιδιοκατοίκηση. Σε περίπτωση ζεύγους παραχωρείται μόνο μία άδεια.
ή
2. Μέχρι δύο μονάδων οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετική ανάπτυξη. Οι μονάδες αυτές μπορεί να αφορούν είτε δύο μονάδες κατοικίας είτε μία μονάδα κατοικίας και κατάστημα μέχρι 100τ.μ. είτε μια μονάδα κατοικίας και γραφείο με εμβαδόν μέχρι 250τ.μ. Σε περίπτωση ζεύγους ο ανωτέρω περιορισμός ισχύει συνολικά για το ζεύγος.
Οι επαρχιακές διοικήσεις ζητούν όπως η αίτηση (έντυπο/ αίτηση COMM 145) συνοδεύεται με τα ακόλουθα έγγραφα:
– Χωρομετρικό Σχέδιο.
– Αντίγραφο του Τίτλου Ιδιοκτησίας.
– Αντίγραφο της Άδειας Οικοδομής (απαιτείται μόνο αν δεν έχουν εκδοθεί ξεχωριστοί τίτλοι ιδιοκτησίας για το διαμέρισμα ή την κατοικία που αγοράζεται). Για οικόπεδα που βρίσκονται υπό διαχωρισμό, να υποβάλλεται αντίγραφο της Άδειας Διαχωρισμού.
– Αντίγραφο του δεόντως χαρτοσημασμένου αγοραπωλητηρίου εγγράφου.
– Κάτοψη της κατοικίας ή διαμερίσματος.
– Αποδεικτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των αιτητών.
– Αντίγραφα των σελίδων των διαβατηρίων των αιτητών και των συζύγων τους.
– Πιστοποιητικό γάμου των αιτητών με επίσημη μετάφραση σε περίπτωση που δεν είναι στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα (απαιτείται μόνο αν οι σύζυγοι δεν έχουν το ίδιο επώνυμο και στο διαβατήριο της συζύγου δεν αναγράφεται το όνομα του συζύγου).
– Αντίγραφο της άδειας παραμονής και εργασίας των αιτητών στην Κύπρο.
– Σε περιπτώσεις που ο αιτητής είναι εταιρεία ή ο αιτητής είναι μέτοχος εταιρείας, υποβάλλονται επιπρόσθετα των πιο πάνω, πιστοποιητικά εγγραφής, μετόχων, διευθυντών και εγγεγραμμένων γραφείων της εταιρείας, αντίγραφο του καταστατικού της εταιρείας και πληροφορίες για τις δραστηριότητές της και το προσωπικό που απασχολεί, με τους αριθμούς των Κοινωνικών Ασφαλίσεών τους, καθώς και οι πρώτες σελίδες των διαβατηρίων των μετόχων της εταιρείας και των συζύγων τους.
Με πρόσφατη κατάθεση νομοσχεδίου που τροποποιεί τον Περί Κτήσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Αλλοδαποί) Νόμο, ουσιαστικά εντάσσονται οι πιο πάνω απαιτήσεις των επαρχιακών διοικήσεων στη νομοθεσία και επιπλέον προστίθενται κάποιες επιπλέον απαιτήσεις, όπως η προσκόμιση βιογραφικού σημειώματος του αιτητή, καθώς και η προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου. Υπάρχουν και άλλες διατάξεις οι οποίες είναι γενικά καλές.
Υπενθυμίζω πως η υφιστάμενη νομοθεσία και το τροποποιητικό νομοσχέδιο καλύπτουν αλλοδαπούς ως φυσικά πρόσωπα, αλλοδαπές εταιρείες και αλλοδαπά εμπιστεύματα. Συνεπώς ένας αλλοδαπός που είναι μέτοχος σε κυπριακές/ ευρωπαϊκές εταιρείες ή συμμετέχει σε κυπριακά/ ευρωπαϊκά εμπιστεύματα, δεν ελέγχεται ως αλλοδαπός.
Έχοντας τα πιο πάνω ως δεδομένα, παραθέτω τις πιο κάτω παρατηρήσεις και εισηγήσεις:
Σε γενικές γραμμές η τροποποίηση της νομοθεσίας είναι καλοδεχούμενη. Η προσθήκη της προσκόμισης του βιογραφικού σημειώματος του αιτητή είναι ένα θετικό βήμα στο να γνωρίζουν οι αρχές το ποιος είναι.
Η απαίτηση της προσκόμισης λευκού ποινικού μητρώου, όμως, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Και εξηγούμαι:
Ένα λευκό ποινικό μητρώο αποτελεί μια φωτογράφιση του στάτους του ατόμου που το ζητά την ώρα που το ζητά. Η δική μας αστυνομία, για παράδειγμα, λέει ρητά πάνω στο πιστοποιητικό που χορηγεί, πως η πληροφόρηση αφορά το ιστορικό που είναι καταχωρημένο στα αρχεία της. Άρα όχι οτιδήποτε που είναι δυνητικά σε εξέλιξη ή που δεν ήρθε στην επιφάνεια και που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική καταδίκη. Περαιτέρω, έχει χώρες που δεν εκδίδουν τέτοια πιστοποιητικά ή που δεν τα εκδίδουν εκτός αν το ζητήσει επίσημα ένα κράτος προς άλλο κράτος. Μετά υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, τι γίνεται με έναν Άγγλο που κατοικεί στη Γαλλία, αλλά δεν είναι Γάλλος υπήκοος. Ποια αρχή θα του εκδώσει λευκό ποινικό μητρώο Μπορούν να παρατεθούν εκατομμύρια συνδυασμοί πρακτικών προβλημάτων. Συνεπώς ποια είναι η πραγματική αξία ενός τέτοιου πιστοποιητικού.
Εγώ ισχυρίζομαι, καμία. Αντίθετα, όλα τα πρακτικά θέματα θα οδηγήσουν στην αποθάρρυνση αλλοδαπών από το να επενδύουν στη χώρα μας, επειδή την ίδια στιγμή καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θέτει τέτοιους περιορισμούς στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας και άρα θα χάνουμε επενδυτές έναντί τους. Οι περιορισμοί που άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέτουν, έχουν συνήθως να κάνουν με στρατηγικής σημασίας περιοχές ή στρατηγικά ακίνητα τα οποία κρίνουν ότι θέτουν θέμα εθνικής ασφάλειας αν περιέλθουν σε ξένο έλεγχο. Κάτι τέτοιο, ναι με τα χίλια, ας υιοθετήσουμε κι εμείς. Όχι όμως να βγάζουμε τα μάτια μας από μόνοι μας.
Με δεδομένο ότι ένας αλλοδαπός μπορεί να αγοράσει ό,τι θέλει μέσω κυπριακής/ ευρωπαϊκής εταιρείας ή εμπιστεύματος, εγώ πάω ένα βήμα παρακάτω και λέω πως πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργήσουμε την απαίτηση εξασφάλισης άδειας απόκτησης ακινήτου από αλλοδαπούς ως φυσικά πρόσωπα επειδή δεν υπάρχει λόγος.
Κανένας αλλοδαπός δεν θα πακετάρει το ακίνητό του για να το πάρει μαζί του στο εξωτερικό! Αντίθετα, η ιστορία μάς έδειξε ότι οι πλείστοι αλλοδαποί που αγόρασαν στο παρελθόν ακίνητο για συνταξιοδότησή τους στη χώρα μας, σε κάποιο στάδιο το πούλησαν σε χαμηλή τιμή και έφυγαν και οι αγοραστές ήταν Κύπριοι.
Τέλος, είναι και ανόητο να ζητάμε από έναν αλλοδαπό να εξασφαλίσει άδεια απόκτησης ακίνητης ιδιοκτησίας ανεξαρτήτου αξίας, ενώ όταν το ίδιο άτομο κατεβαίνει στην αντιπροσωπεία για να αγοράσει ένα υπεραυτοκίνητο των €500.000 το μόνο που ζητάμε είναι να έχει τα ευρωπουλάκια του σε τράπεζα…! Νομίζω πρέπει να σοβαρευτούμε για να μην καταστρέψουμε έναν τομέα που διαχρονικά δίνει οξυγόνο στην οικονομία μας.
Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, είναι CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.