ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο έλεος του πληθωρισμού

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Στην πληθωριστική έξαρση που ακολούθησε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Στην συνέχεια ήρθε η ακρίβεια των τροφίμων που «κρατά» τον πληθωρισμό στα ψηλά ακόμα και σήμερα που οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει. Ο πληθωρισμός Μαΐου παρουσιάζει υποχώρηση 0,9% σε σχέση με ένα μήνα πριν. Σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση διαδραμάτισαν οι τιμές της ενέργειας που βρίσκονται σε αρνητικό πληθωρισμό. Την κούρσα της ακρίβειας οδηγούν πλέον οι τιμές των τροφίμων με τον πληθωρισμό στην συγκεκριμένη κατηγορία να ανέρχεται στο 12,5%. Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 5,3%. Αξια λόγου είναι και η για πρώτη φορά –έστω και οριακή– μείωση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών. Ο συγκεκριμένος κλάδος παρέμεινε σε ανοδική τροχιά όλο αυτό το διάστημα από την επαναλειτουργία της οικονομίας αμέσως μετά τα lockdowns που προκάλεσαν την κατάρρευση των υπηρεσιών.

Η αβεβαιότητα παραμένει ως το βασικό οικονομικό συστατικό επηρεάζοντας τον πληθωρισμό και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες έχουμε την γεωπολιτική ένταση που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οποία με την σειρά της ναρκοθετεί την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου, εξέλιξη που αποτελεί μια άκρως αρνητική συγκυρία για τη Ευρωζώνη. Πλέον, στους παράγοντες αβεβαιότητας αρχίζουν να προστίθενται και οι νομισματικές εξελίξεις, μιας και δεν είναι ξεκάθαρο πως οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία, αφού ως γνωστόν τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών αποτυπώνονται με σημαντική καθυστέρηση.

Μέρος της αβεβαιότητας είναι πλέον και η ΕΚΤ η οποία υποστηρίζει πως λαμβάνει αποφάσεις στη βάση των οικονομικών δεδομένων, τα οποία συλλέγει και αναλύει σε μηνιαία βάση. Στις επίμονες ερωτήσεις των αναλυτών όσον αφορά στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωνε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τη συνέχεια και το τέλος των αυξήσεων καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε ο τελικός στόχος του 2% θα καταστεί εφικτός. Το μόνο δεδομένο που προς το παρόν έχουμε είναι τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις για τον πληθωρισμό που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον στόχο του 2%, ο οποίος πλέον τοποθετείται στο 2025 και αν.

Η στάση της ΕΚΤ αν και δεν βοηθά στο ξεκαθάρισμα του τοπίου είναι σε ένα βαθμό κατανοητή, αφού στην περίπτωση της Fed που επέλεξε στάση αναμονής κατά την τελευταία της απόφαση, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν επανέλθουν οι αυξήσεις να σταλεί ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα. Το μήνυμα δηλαδή ότι η μάχη με τον πληθωρισμό μαίνεται χωρίς έλεος με αβέβαιο αποτέλεσμα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την τράπεζα του Καναδά η οποία, μετά από στάση αναμονής που διήρκησε έξι μήνες, προχώρησε πριν από δύο εβδομάδες σε αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων και ουσιαστικά εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Η μάχη με τον πληθωρισμό μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η ΕΚΤ χωρίς καμία διάθεση να συνθηκολογήσει, διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να πετύχει τους στόχους της σε εύλογο χρόνο και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στην Fed η οποία ηγείται του οικονομικού κύκλου κατά μερικά τρίμηνα σε σχέση με την Ευρωζώνη. Πιθανή απόφαση από την Fed να επανέλθει στις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την παύση του Ιουνίου, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση