Κύριο Άρθρο
Η ΕΚΤ, που για χρόνια πολεμούσε τον αποπληθωρισμό, αναγκάστηκε την προηγούμενη περίοδο να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των τιμών. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης σε περίοδο 12 μηνών, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,75% από -0,50% όταν ξεκίνησε. Η μεγάλη πρόκληση όμως βρίσκεται στην συνέχεια, καθώς η νομισματική αρχή θα πρέπει να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική έως ότου διαπιστωθεί ότι έχει ξεκινήσει η προσέγγιση του 2% χωρίς να ενεργήσει με τρόπο που θα βλάψει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Αν και σε πτωτική πορεία ο πληθωρισμός, γίνεται κατανοητό πως υπάρχει δρόμος που θα πρέπει να καλυφθεί χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν περίοδοι αναζωπύρωσης.
Σήμερα ο πληθωρισμός σε μεγάλό βαθμό οφείλεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στις υπηρεσίες, την ίδια ώρα που έχει μειωθεί η εξάρτηση στις τιμές της ενέργειας που οδηγούσε για καιρό το ράλι της ανόδου. Όμως αν και σε πτωτική πορεία, οι τιμές της ενέργειας έχουν καταφέρει να καθορίσουν τις τιμές των τροφίμων και του κλάδου των υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα είδαμε το προηγούμενο διάστημα αύξηση των εταιρικών κερδών, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για όσο χρόνο η ζήτηση παραμένει στα ψηλά. Η καλοκαιρινή περίοδος πάντως προσφέρεται, καθώς αποτελεί εποχή που η κατανάλωση είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστική.
Σημαντική προσπάθεια από πλευράς της νομισματικής αρχής γίνεται προς την κατεύθυνση του να σταλεί το μήνυμα ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να ξεφύγει. Για να το πετύχει χρειάστηκαν γρήγορες και δυναμικές κινήσεις στα επιτόκια για να πειστεί η κοινότητά ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι όλα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν προς αυτόν τον σκοπό. Αν δεν επιδιωκόταν αυτό, υπήρχε ορατός ο κίνδυνος να προκληθεί μετάδοση του προβλήματος στην πραγματική οικονομία μέσω των μισθών με τρόπο που δεν θα ήταν καθόλου διαχειρίσιμο. Η αγορά εργασίας βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση αφού σε περιόδους ψηλού πληθωρισμού μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη προκαλώντας απώλεια του ελέγχου και ακύρωση των νομισματικών μέτρων. Για την ώρα η κατάσταση βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο αφού η συνεισφορά των ημερομισθίων στην αύξηση των τιμών του κλάδου των υπηρεσιών βρίσκεται στο 40%.
Η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού από τα ψηλά του Οκτωβρίου 2022 (μείωση 50%) λειτουργεί υποβοηθητικά για την δημιουργία των κατάλληλων προσδοκιών όσον αφορά στην συνέχεια. Παράλληλα με την υποχώρηση στις συνιστώσες του πληθωρισμού παρατηρείται και μια κάμψη της ζήτησης η οποία θα αποτυπωθεί καλύτερα μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Πίεση στην ζήτηση προκαλεί και η απόφαση των κυβερνήσεων να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που είχαν εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που συρρικνώνει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Οι οικονομικές καταγραφές στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν ενδιαφέρον αφού θα αναμένεται η πλήρης επίδραση των ψηλών επιτοκίων στην πραγματική οικονομία λόγω της χρονό-καθυστέρησης που χαρακτηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι επίσης κρίσιμες, αφού στο σενάριο που επιλεγεί η συνέχιση των ανοδικών αναπροσαρμογών υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στην ανάπτυξη και να ακολουθήσουν εσπευσμένες μειώσεις των επιτοκίων με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. Έχοντας αυτά υπόψη, η κυρίαρχη γνώμη αυτή την περίοδο στα ανώτερα κλιμάκια της νομισματικής αρχής είναι προς την κατεύθυνση της παύσης και διατήρησης των επιτοκίων στα υφιστάμενα επίπεδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.