Κύριο Άρθρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ιστορία γεμάτη συμβιβασμούς, παραχωρήσεις και υποσχέσεις για συνέχιση της προσπάθειας. Αυτή την φορά η συζήτηση αφορούσε την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την κεντρική Ευρώπη λόγω της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου. Η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως στη δυνατότητα υιοθέτησης πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μια εισήγηση που αρχικά είχε διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς και είχε υιοθετηθεί από μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ηγετών πριν σκοντάψει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως, η προσπάθεια για συναίνεση έφερε αποτελέσματα καθώς επετεύχθη η κάμψη των γερμανικών αντιρρήσεων, γεγονός που επιτρέπει στην Κομισιόν να φέρει προτάσεις σε σχέση με έναν μηχανισμό επιβολής πλαφόν σε μη μόνιμη βάση έως ότου εξευρεθεί κάποια πιο μόνιμη λύση.
Για ακόμα μία φορά η Ε.Ε. καταφέρνει να ξεπεράσει τα αδιέξοδα μέσα από συμβιβασμούς, επιτρέποντας τη συνέχιση της προσπάθειας για εξεύρεση κοινά αποδεχτών λύσεων. Τα κύρια θέματα που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία με πρώτο το πλαφόν στις τιμές, δεύτερο ένα πρόγραμμα μείωσης της ζήτησης μέσω εξοικονομήσεων και τρίτο τη δυνατότητα για κοινές αγοράς φυσικού αερίου. Και ενώ κανένα από αυτά τα θέματα δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως η αισιοδοξία εδράζεται στις προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί και επιτρέπουν στην Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα, ενώ πιο σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η κήρυξη αδιέξοδου.
Η ομοθυμία με την οποία η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ακόμα ένα σκόπελο στην πορεία της, δίνει έρεισμα στους πιο αισιόδοξους να προτείνουν άμεσες και πιο ουσιαστικές λύσεις
Η ομοθυμία με την οποία η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ακόμα ένα σκόπελο στην πορεία της, δίνει έρεισμα στους πιο αισιόδοξους να προτείνουν άμεσες και πιο ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα όπως είναι η δημιουργία ενός κοινού ταμείου για χρηματοδότηση των ενεργειακών αναγκών. Στόχος ενός τέτοιου ταμείου θα ήταν η απορρόφηση της πίεσης που δέχονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί για στήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων. Η σύναψη νέων δανείων για τους σκοπούς του ταμείου βρίσκει την αντίρρηση των «χωρών της λιτότητας» που αντιστέκονται στην προοπτική δημιουργίας ενός προγράμματος αντίστοιχου με το Sure. Υπενθυμίζουν ότι το πρόγραμμα Sure στήριξε τα επίπεδα απασχόλησης κατά την περίοδο των lockdowns και της χαμηλής ζήτησης δίνοντας πόρους στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να καταβάλουν μισθούς. .
Η γερμανική πλευρά προκρίνει όπως η έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης γίνει στο πλαίσιο του «NextGenEU», γνωστό και ως ταμείο ανάκαμψης, που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ προκειμένου να βγάλει την Ευρώπη από την υγειονομική κρίση. Αντίστοιχη είναι και η στάση των Ολλανδών, λέγοντας ότι υπάρχουν αναξιοποίητα κονδύλια που θα μπορούσαν άμεσα να διατεθούν εάν χρειαστεί.
Η αχτίδα φωτός για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στην παρούσα ενεργειακή κρίση προκάλεσε θετική αντίδραση των αγορών με υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό. Επιπλέον, οι ήπιες θερμοκρασίες του Οκτωβρίου συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών, δίνοντας χρόνο για περισσότερες συζητήσεις για οριστική κατάληξη. Στόχος η εξεύρεση αποδεχτής φόρμουλας που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να μη γονατίσουν και στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους. Η Ε.Ε. έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, καταφέρνοντας να κτίσει παράδοση γύρω από την επιτυχημένη διαχείριση κρίσεων, έστω και με καθυστέρηση κάποιες φορές. Ευχή όλων η καλή παράδοση να έχει συνέχεια και σε αυτή την περίπτωση.