Κύριο Άρθρο
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την τεχνολογική είδηση της τωρινής εποχής λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει, μερικές από τις οποίες υπόσχονται να αλλάξουν για πάντα τη ζωή μας. Η τεχνολογία όμως πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και δεν είναι προς το παρόν εφικτό να εφαρμοστεί σε μεγάλης κλίμακας έργα καλύπτοντας νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τραπεζικός κλάδος.
Αυτή η ιδιαιτερότητά σε συνάρτηση με τις επενδύσεις που προσελκύει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί ανησυχία. Ανησυχία κατά πόσο πρόκειται για μια νέα φούσκα αντίστοιχη με αυτή των dot com που έσκασε στο τέλος του προηγουμένου αιώνα την εποχή που αναπτυσσόταν το διαδίκτυο ενώ είχε προηγηθεί η κατακόρυφη άνοδος των αποτιμήσεων των τότε καινοτόμων εταιρειών.
Η τεχνητή νοημοσύνη που είναι διαθέσιμη σήμερα στο ευρύ κοινό αφορά στην δημιουργία περιεχομένου που χαρακτηρίζεται από ανθρώπινη αρτιότητα και παράγεται κατόπιν οδηγιών του χρήστη που «προκαλεί» τον αλγόριθμο να επεξεργαστεί έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Ειδικοί του κλάδου σημειώνουν με έμφαση ότι η τεχνητή νοημοσύνη για να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της θα απαιτήσει επενδύσεις πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων καθώς θεωρείται μια υποδομή πολύ σημαντικότερη από την τεχνολογία 5G που τότε είχε προσεγγίσει ανάλογα μεγέθη.
Η τεχνολογία της γνώσης –όπως αποκαλείται η τεχνητή νοημοσύνη– θα απαιτήσει κάποια χρόνια πριν να μπορέσει να αναπτυχθεί σε ένα εργαλείο καθολικής χρήσης. Στο μεταξύ όμως, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε κάθε φάση της ανάπτυξης αυτού του εγχειρήματος για να μπορούν να συμμετέχουν στο όνειρο της νέας εποχής που ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από ειδικούς της αγοράς, οι παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες που δεν θα ακολουθήσουν την πρόοδο ή θα στείλουν το μήνυμα ότι έχουν μείνει πίσω, θα τιμωρούνται άμεσα από τις αγορές με κατάρρευση των τιμών τους.
Η ραγδαία άνοδος των τιμών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές για το κατά πόσο αυτή η πορεία μπορεί να θεωρηθεί διατηρήσιμη. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 καταγράφει από την αρχή του έτους εντυπωσιακή απόδοση πέραν του 40%.
Για τους αισιόδοξους, η συγκεκριμένη προοπτική είναι πραγματική και αναμένεται πως θα αλλάξει τα δεδομένα μια για πάντα στην κοινωνική και οικονομική ζωή μας. Για υποστήριξη αυτής της άποψης γίνεται αναφορά στην μεγάλη ανάπτυξη των εταιρειών που κατασκευάζουν ημιαγωγούς –κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια– και στην εγκατάσταση το προηγούμενο διάστημα μεγάλου αριθμού πανίσχυρων επεξεργαστών σε κομβικά data centers.
Ειδική αναφορά γίνεται τέλος και στην ψήφο εμπιστοσύνης που ανεξάρτητοι συμβουλευτικοί κολοσσοί δίνουν στις προοπτικές αυτής της τεχνολογίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η McKinsey προβλέπει πως λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα παραχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομική αξία ύψους 4,4 τρις δολαρίων που θα οφείλεται στην δυνατότητα για περισσοτέρους αυτοματισμούς σε καθημερινές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, γεγονός που θα «απογειώσει» την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Το σημαντικό σε σχέση με την McKinsey αφορά στο γεγονός ότι έχουμε για πρώτη φορά ποσοτικοποίηση της προοπτικής από έναν οργανισμό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι ανήκει στην τεχνολογική οικονομία, και αυτό από μόνο του λέει πολλά.