ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια ιστορία επιτυχούς επικράτησης

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Το διήμερο 15-16 Δεκέμβριου 1995 στη Μαδρίτη η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αποφάσισε ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που θα έκανε ντεμπούτο την 1η Ιανουαρίου του 1999, θα ονομαζόταν Ευρώ. Η επίσημη κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων έγινε τρία χρόνια αργότερα όταν στο χάραμα του 2002 οι αυτόματες ταμειακές μηχανές 12 χωρών άρχισαν να τροφοδοτούν με Ευρώ περισσότερους από 300 εκατομμύρια πολίτες. Η δημιουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ήταν πλέον γεγονός καταγράφοντας την πιο χρυσή σελίδα στην πορεία των Ευρωπαίων για μεγαλύτερη ενοποίηση και οικονομική σύγκλιση. Φέτος, γιορτάζουμε 20 χρόνια από την κυκλοφορία του ευρώ και αυτή ήταν μια περίοδος κατά την οποία προστέθηκαν στην Ένωση άλλες 7 χώρες και 40 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Ευρώ στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Η κυκλοφορία του Ευρώ δεν αποτέλεσε απλά την ολοκλήρωση ακόμη ενός έργου αλλά την αφορμή να ενισχυθεί η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης, η αποδοχή του κοινού νομίσματος από τους Ευρωπαίους πολίτες βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό σημείο του 78%. Η επιτυχία του εγχειρήματος μπορεί επίσης ξεκάθαρα να διαπιστωθεί και μέσα από τα αποτελέσματα του ευρωβαρομέτρου, όπου το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει Ευρώ. Στον χαιρετισμό της με αφορμή αυτήν την επέτειο, η επικεφαλής της ΕΚΤ εστίασε την προσοχή της στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των 12 αρχικών τότε χωρών που υιοθέτησαν το Ευρώ την 1/1/2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η συνολική αύξηση των συναλλαγών τη δεκαετία που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του Ευρώ ήταν στο 5% για όλη την περίοδο με τον αντίστοιχο δείκτη να εκτοξεύεται στο 200% την περίοδο από την κυκλοφορία του Ευρώ μέχρι και σήμερα. Η εισαγωγή του Ευρώ άλλαξε κυριολεκτικά τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, αφήνοντας στο παρελθόν την ανάγκη μετατροπής χρημάτων για χρήση στα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιο σημαντικό όλων είναι προφανώς η ανθεκτικότητα που προσφέρει το Ευρώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες για αντιμετώπιση των κρίσεων. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία ήρθε με την ολοκλήρωση μιας δεκαετίας ζωής του νομίσματος. Η κρίση χρέους μερίδας των μελών της ευρωζώνης δοκίμασε τις αντοχές της οικονομικής ένωσης, απειλώντας ακόμη και με διάσπαση που θα προκαλούσε το άδοξο τέλους για το Ευρώ. Αυτό που ονομάστηκε και ως κρίση του Ευρώ υπήρξε η αφορμή για τη δημιουργία μηχανισμών που μέχρι τότε δεν υπήρχαν, αλλά ήταν απαραίτητοι για να στηρίζουν το ευρωσύστημα.

Το τέλος της δύσκολης περιόδου επισφράγισε την αποφασιστικότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών να παραμείνουν προσηλωμένες στο κοινό νόμισμα. Λίγα χρόνια αργότερα μια παγκόσμια υγειονομική κρίση αυτή την φορά θα ήταν η αφορμή για μεγαλύτερη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία πλέον είναι γνωστή και ως ευρωζώνη. Η πολιτική συμφωνία για το ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας covid-19 σε συνδυασμό με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η ΕΚΤ, θα τοποθετήσουν το Ευρώ στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτών ως το αποτελεσματικό σωσίβιο στις μεγάλες φουρτούνες. Η συμπλήρωση δυο δεκαετιών ζωής του κοινού μας νομίσματος αποτελεί μια ιστορία επιτυχούς επικράτησης καθώς κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, περιλαμβανομένης μιας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης που συνοδεύτηκε από μια πανδημία λίγα χρόνια αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση