ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φόρους 278 δισ. δολ. γλίτωσαν έξι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ

Τι δείχνει έρευνα για Amazon, Meta, Alphabet, Netflix, Apple και Microsoft

Kathimerini.gr

Σχεδόν 278 δισ. δολάρια σε φόρους γλίτωσαν την τελευταία δεκαετία οι εταιρείες του αποκαλούμενου «Silicon Six», δηλαδή οι Amazon, Meta, Alphabet, Netflix, Apple και Microsoft, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το Fair Tax Foundation (FTF) διαπιστώνει ότι οι εταιρείες αυτές έχουν «ενσωματώσει» τη φοροαποφυγή στα επιχειρηματικά μοντέλα τους, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα τελευταία δέκα χρόνια 278 δισ. δολάρια λιγότερους φόρους σε σύγκριση με τον νόμιμο συντελεστή που ισχύει για τις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες εμφανίζουν τα ίδια κέρδη.

Οι εταιρείες Silicon Six είχαν έσοδα 11 τρισ. δολαρίων και κέρδη 2,5 τρισ. δολαρίων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ωστόσο πλήρωσαν κατά μέσον όρο εταιρικό φόρο 18,8%, έναντι 29,7% που είναι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η φοροαποφυγή συνεχίζει να είναι ενσωματωμένη στις δομές των επιχειρήσεων. Οι πληρωμές του εταιρικού φόρου εισοδήματος της Silicon Six είναι, σε ποσοστιαίες μονάδες, πολύ χαμηλότερες από αυτές που πληρώνουν τομείς όπως οι τράπεζες και η ενέργεια σε πολλά μέρη του κόσμου», σημείωσε ο Πολ Μόναγκαν, διευθύνων σύμβουλος του FTF, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι εταιρείες είχαν κέρδη 2,5 τρισ. δολαρίων τα τελευταία δέκα χρόνια, ωστόσο πλήρωσαν κατά μέσον όρο εταιρικό φόρο 18,8%, έναντι 29,7% που είναι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ.

Ο Μόναγκαν αναφέρθηκε επίσης στις «επιθετικές φορολογικές πρακτικές», καθώς και στην «τεράστια πολιτική επιρροή και οικονομική δύναμη» αυτών των εταιρειών, οι οποίες δαπανούν εκατ. δολάρια για να ασκούν πιέσεις σε κυβερνήσεις.

Η έκθεση έρχεται σε μια στιγμή που η επιρροή των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας υπογραμμίζεται από την παρουσία των CEO τους, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, στη δεύτερη ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μια σημαντική μείωση φόρων για τέτοιες εταιρείες φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει χαμηλότερους δασμούς για τα προϊόντα του που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Ο Μόναγκαν δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων που παράγει η Silicon Six στο εξωτερικό υπόκειται σε χαμηλούς συντελεστές εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ, μέσω μιας σχετικής φορολογικής ελάφρυνσης. Επιπλέον, οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό υπόκεινται επίσης σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές λόγω ενός συνδυασμού χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους και εγγραφής των κερδών σε χώρες χαμηλής φορολογίας. Ανάμεσα στις έξι εταιρείες, η Netflix είχε τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα κέρδη της, στο 14,7%, ενώ η Microsoft πλήρωσε 20,4%.

Σύμφωνα με το FTF, η Amazon είχε τη χειρότερη φορολογική συμπεριφορά με βάση παράγοντες όπως το συνολικό ποσό του καταβληθέντος φόρου και η «προφανής μετατόπιση κερδών», καθώς για παράδειγμα εγγράφει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός της από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Λουξεμβούργο, μια χώρα χαμηλής φορολογίας. Ωστόσο, ο φορολογικός συντελεστής της Amazon ήταν 19,6%, πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις Netflix, Meta (15,4%) και Apple (18,4%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση