Κύριο Άρθρο
Κανένας δεν άντεχε να βιώσει το μένος των αγορών και όλα έπρεπε να έχουν τελειώσει πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής όποτε και «άνοιγαν» οι ασιατικές αγορές. Με αυτό το σκεπτικό, οι αρχές της Ελβετίας, κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη κάθισαν γύρω από το τραπέζι και σηκώθηκαν μόνο όταν όλα είχαν συμφωνηθεί.
H Credit Suisse, που μετρά ιστορία 176 ετών, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank
Τα ποσά της συναλλαγής φέρνουν ζάλη, όμως η ζημιά από την μη συμφωνία θεωρήθηκε ασύμφορη. Η τελική συμφωνία επιμερίζει τις ζημιές ως εξής (όλα τα ποσά σε ελβετικά φράγκα), οι μέτοχοι θα λάβουν 3 δισ. (από 7,4 δισ. που άξιζαν την Παρασκευή 17 Μαρτίου), οι κάτοχοι αξιογράφων θα χάσουν 16 δισ. (όλα τα λεφτά τους), το κράτος θα δώσει εγγυήσεις 9 δισ. και η κεντρική τράπεζα θα προσφέρει ρευστότητα 100 δισ. Ο αγώνας δρόμου που ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα για συνένωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας, UBS και Credit Suisse, έληξε αργά το βράδυ της Κυριακής και αυτό από μόνο του συνιστά είδηση και ρεκόρ αν κάποιος αναλογιστεί την πολυπλοκότητα της συναλλαγής.
H Credit Suisse, που μετρά ιστορία 176 ετών, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank έκανε τον γύρο του κόσμου και υπήρξε η αιτία να τεθεί ερώτηση στον μεγαλομέτοχο από την Σαουδική Αραβία αν θα στηρίξει με επιπλέον κεφάλαια την Credit Suisse η οποία εδώ και μια τριετία παρουσίαζε προβλήματα. Η αρνητική απάντηση που δόθηκε άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ούτε τα 50 δισ. ρευστότητας που πρόσφερε η κεντρική τράπεζα στα μέσα της εβδομάδας στάθηκαν αρκετά για να σταματήσει η μετοχική κατρακύλα, η οποία μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχε προκαθορίσει την τύχη της τράπεζας. Ένα είναι βέβαιο, πως αν γνώριζε την κατάληξη, σίγουρα ο εκπρόσωπος της εθνικής τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν πολύ πιο προσεκτικός στην τοποθέτησή του, αφού η κατάληξη προκάλεσε ζημιά 80% στην τράπεζα που εκπροσωπούσε. Υπενθυμίζουμε ότι η σαουδαραβική τράπεζα είχε πληρώσει πριν μερικούς μήνες 3,82 ανά μετοχή για να αποκτήσει το 9,99% της τράπεζας ενώ η συναλλαγή με την UBS έκλεισε στα 0,76 ανά μετοχή.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την εξαγορά δεν υπήρξε θετική αφού η μετοχή της UBS έτυχε ανέλπιστης αρνητικής υποδοχής με πτώση 10% στο άνοιγμα της Δευτέρας, ακυρώνοντας εκ πρώτης την πεποίθηση ότι η συμφωνία απόκτησης της Credit Suisse ήταν μια καλή συμφωνία. Αυτό όμως μάλλον δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη συνένωση, που έτσι και αλλιώς δημιουργεί μια νέα τράπεζα με συνδυασμένα στοιχεία ενεργητικού 5 τρισ. δολάρια. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο σύστημα.
Η συνέχεια αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού όλοι πλέον επηρεάζονται στο θέμα της κεφαλαιακής τους δομής. Ως γνωστόν οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις, για ενίσχυση των κεφαλαίων τους, εκδίδουν ομόλογα τα οποία τιμολογούν με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που πλέον αλλάζει είναι ότι αυτά τα ομόλογα θα είναι στο μέλλον μια πολύ ακριβή, αν όχι απαγορευτική, επιλογή. Συνεπώς οι τράπεζες θα γίνουν πολύ συντηρητικές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους. Ξέρουμε όμως ότι όταν αυτό συμβαίνει, η επίπτωση γίνεται άμεσα αντιληπτή στην πραγματική οικονομία. Την Κυριακή 19 Μαρτίου ίσως να έγινε ένα καθοριστικό βήμα προς την ύφεση, κάτι που όλοι προσπαθούν να ξορκίσουν το τελευταίο διάστημα.