Του Απόστολου Κουρουπάκη
Πολλές φορές από τις στήλες μου έχω σχολιάσει τα κατά τη γνώμη μου κακώς κείμενα στην πολιτιστική ζωή του τόπου, και έχω πει ότι ένα πράγμα που λείπει από την Πολιτεία όσον αφορά το πώς χαράσσουμε την πολιτιστική μας διαδρομή. Φυσικά, πολλές φορές έχω αναφέρει από τις στήλες μου και τα καλά μας, σε διάφορους τομείς. Ανατρέχοντας στο αρχείο μου, παρατηρώ ότι ο κινηματογράφος είναι ο τομέας στον οποίο διαπρέπουμε πολύ συχνά, παρά το μικρό μας μέγεθος.
Η χώρα συμμετέχει σε όλα ή σχεδόν όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού και συχνά κυπριακές ταινίες βραβεύονται. Τελευταίες επιτυχίες τα βραβεία που έλαβαν οι Κύπριοι δημιουργοί Σάββας Σταύρου και Μαρία Τουμάζου στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με το «Buffer Zone» του και το «The Tornado Outside» αντίστοιχα. Η ταινία του Σάββα Σταύρου απέσπασε δύο βραβεία στην κατηγορία «Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος», το Βραβείο Drama Queer και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για την ερμηνεία του Ανδρέα Μάρκου και η Μαρία Τουμάζου έλαβε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην κατηγορία «Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Animation». Στο Φεστιβάλ της Δράμας συμμετείχε και η Αργυρώ Νικολάου με την ταινία της «Αθαλάσσα». H ταινία «ΙΜΑΝ» των Κόριννας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη κέρδισε τρία βραβεία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιδαύρου, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μεγάλου μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερων Ηθοποιών για τη Stephanie Atala και Rita Hayek. Επίσης, στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μαδρίτη η ημερίδα Σύγχρονου Κυπριακού Κινηματογράφου (Muestra de Cine Chipriota Contemporaneo) στη Cineteca de Matadero, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ισπανίας. Εκεί προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους «Δε μου αρέσει ο αέρας, μου αρέσει ο ήλιος» της Τώνιας Μισιαλή, «Κυριακή» του Ντίνου Γρηγορίου και «Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου και μια μεγάλου μήκους, με τη βραδιά να κλείνει με την προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας «Παύση» της σκηνοθέτριας Τώνιας Μισιαλή.
Φυσικά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, στη χώρα δεν λείπουν και τα σπουδαία πολυποίκιλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, που ανοίγουν δρόμους και εμπλουτίζουν την κινηματογραφική εμπειρία του τόπου. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πρόσφατα επιτεύγματα του κυπριακού κινηματογράφου, και όλα είναι αποτέλεσμα προσπαθειών ενός ευάριθμου προσωπικού, που έχει επιφορτιστεί με βάρος πολύ, διοικητικό και όχι μόνο. Και για όλα τα πιο πάνω επιτεύγματα υπεύθυνοι μόνο τρεις άνθρωποι. Η Έλενα Χριστοδουλίδου, της οποίας το όραμα και η επιμονή και η σκληρή δουλειά της φέρνουν απτά αποτελέσματα, ο Διομήδης Νικήτα και ο Μάριος Ψαράς.
Το ευάριθμο χαρακτηρίζει και άλλους τομείς, όπου παράγεται έργο, το οποίο όμως σκοντάφτει στο πόσο λίγοι είναι λειτουργοί, παράδειγμα το θέατρο, όπου και εκεί γίνονται πράγματα, αλλά μέχρις ενός ορίου, λόγω και πάλι του ευάριθμου προσωπικού. Φυσικά, υπάρχουν και τομείς που χρήζουν αναδιοργάνωσης ριζικής, όπως τα εικαστικά ή το βιβλίο, αλλά και πάλι η στελέχωσή τους είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Πολιτεία.
Όπως και να ’χει το επίθετο, ευάριθμος, νομίζω ότι είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του υφυπουργείου Πολιτισμού και σε αυτό θα πρέπει να εγκύψει και η νέα διευθύντριά του κα Ιωάννα Χατζηκωστή. Άνθρωποι με μεράκι, γνώση και όρεξη υπάρχουν πολλοί στην Ιφιγενείας, και αυτό είναι το Κεφάλαιο του Τμήματος και αυτό θα πρέπει πρωτίστως να υποστηρίξει η Πολιτεία.