ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το κράτος παρανομεί διπλά» λένε οι φορείς

Παράταση ενός μήνα για το νομοσχέδιο που αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το νομοσχέδιο που αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων (Ο περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμος), παρουσία εκπροσώπων πολλών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, και των συναρμόδιων υπουργείων.

Όπως είπε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, είναι σημαντικό να ακουστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, και για αυτόν τον λόγο στη συνεδρία της 9ης Απριλίου προσκλήθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις τους και φορείς που σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής δεν είχαν συμμετάσχει, όπως το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου, το Κλαδικό Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, το Συμβούλιο Εγγραφής Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου και την Εταιρεία Οικογενειακού και Αστικού Δικαίου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών, αλλά και γυναικείες οργανώσεις.

Οι χαμένες επιστολές

Αίσθηση έκαναν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου και του Συμβουλίου Εγγραφής Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου Γιώργος Μεταξάς στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για το άρθρο αρ. 2 της Νόμου, το οποίο αφορά στο ποιος είναι ο επαγγελματίας που επιλαμβάνεται των υποθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως από το Συμβούλιο έχουν αποσταλεί σωρεία επιστολών προς το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ως προς την αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία για το επάγγελμα του ψυχολόγου, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας συνεχίζουν να εργοδοτούνται άτομα ως λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών, τούτο σημαίνει, όπως είπε ο κ. Μεταξάς, όταν ετοιμάζεται μία έκθεση γονικής μέριμνας για το δικαστήριο ο επαγγελματίας μπορεί να μην είναι ούτε κοινωνικός λειτουργός ούτε κάποιος ειδικός ψυχολόγος.

Εισήγηση του Συμβουλίου είναι να κατονομάζονται εγκεκριμένοι επαγγελματικοί τίτλοι και εγκεκριμένες ειδικότητες εφαρμοσμένης ψυχολογίας (σχολικός, συμβουλευτικός, κλινικός, δικανικός ψυχολόγος).
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το Συμβούλιο Εγγραφής Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου, με την κα Παναγιώτα Χριστοδούλου να επισημαίνει πως υποστηρίζουν τις θέσεις των Ψυχολόγων, λέγοντας πως ο τίτλος λειτουργός κοινωνικών υπηρεσιών ή ψυχικής υγείας είναι ένας τίτλος και όχι επάγγελμα και συνεπώς δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στον ορισμό του επαγγελματία, αλλά τα επαγγέλματα ξεκάθαρα. Η Συντεχνία Ισότητα διά της εκπροσώπου της Άντρης Ματθαίου υποστήριξε τις θέσεις των δύο Συμβουλίων και σημείωσε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα καθήκοντα των λειτουργών.

Σε σχέση με τις επιστολές τις οποίες ανέφερε ο κ. Μεταξάς η κα Τσιρίδου ρώτησε την εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης αν έχει λάβει σχετική γνώση, η οποία απάντησε πως δεν έχει κάτι υπόψη της. Στις επιστολές αυτές αναφέρεται από τον Σύνδεσμο πως οι ψυχολόγοι που εργάζονται στις ΥΚΕ δεν είναι εγγεγραμμένοι ψυχολόγοι, όπως προνοεί η Νομοθεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία συνθήκη διπλής παρανομία του κράτους, όπως είπε χαρακτηριστικά: «είτε κάποιος εκτελεί καθήκοντα κοινωνικού λειτουργού, που είναι προστατευόμενο επάγγελμα, είτε εκτελεί καθήκοντα ψυχολόγου που επίσης είναι προστατευόμενο επάγγελμα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα». Ο κ. Μεταξάς είπε πως στόχος του νομοθέτη δεν ήταν η προστασία των επαγγελματιών, αλλά το κοινό από κακής ποιότητας υπηρεσίες, «δυστυχώς η υφυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί και ευελπιστώ πως κάποια στιγμή το κράτος θα μας ακούσει». Η κα Χριστοδούλου είπε επίσης πως και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών ζητεί από τις ΥΚΕ να ξεκαθαριστούν τα καθηκοντολόγια, διότι το κράτος παρανομεί, διότι βάσει των Σχεδίων Υπηρεσίας προσλαμβάνονται άτομα που δεν πρέπει να ασκούν κοινωνική εργασία, αλλά το κάνουν.

Στη συζήτηση συνεισέφεραν και οι υπόλοιποι φορείς και θεσμοί, τονίζοντας, ωστόσο πως τα περιθώρια διαβούλευσης ήταν πολύ στενά. Μετά από σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή εν τέλει δόθηκε προθεσμία ένα μήνα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η κα Τσιρίδου ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου περιλαμβάνει συνολικά οκτώ νομοσχέδια, με τα τέσσερα να έχουν ήδη ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από δύο χρόνια, και τώρα η συζήτηση προχωρά στα υπόλοιπα τέσσερα, με ιδιαίτερη έμφαση στο νομοσχέδιο που αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Σημείωσε μάλιστα πως υπήρξε σημαντική καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Αυτή η καθυστέρηση, συνέχισε, εμπόδισε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κειμένου που να ενσωματώνει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Για τον λόγο αυτό, δόθηκε παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με φορείς που δεν είχαν ερωτηθεί, όπως το Συμβούλιο Ψυχολόγων και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών», σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να ακουστούν οι θέσεις αυτών των φορέων.

Επιπλέον, η κα Τσιρίδου είπε ότι δόθηκε προθεσμία μιας εβδομάδας για την υποβολή υπομνημάτων από τους φορείς προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Νομικών, λέγοντας πως το υπουργείο έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X