
Kathimerini.gr
Οι μπανάνες Αντιλλών (πράσινες αλμυρές μπανάνες), η μανιόκα και το ρόφημα μπανάνας που έχει υποστεί ζύμωση θα πρέπει να προστεθούν στις παγκόσμιες λίστες με τα υγιεινά τρόφιμα, μαζί με το ελαιόλαδο, τις ντομάτες και το κόκκινο κρασί της μεσογειακής διατροφής, λένε ερευνητές.
Μελετώντας την παραδοσιακή διατροφή των ανθρώπων στην περιοχή του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία είχε θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Επίσης, πολλά από τα παραδοσιακά φαγητά που απολαμβάνουν στα χωριά της αφρικανικής υπαίθρου είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στους δείκτες φλεγμονής, ανακάλυψαν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Nature Medicine.
Σύμφωνα με τον δρα Ντε Μαστ, ένα από τους συγγραφείς της μελέτης, γίνεται αγώνας ενάντια στον χρόνο για να καταγράψουν και να μελετήσουν τα πιθανά οφέλη των παραδοσιακών διατροφών της Αφρικής, προτού εξαφανιστούν καθώς οι άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις και υιοθετούν διατροφικές συνήθειες δυτικού τύπου.
«Θα χάσουμε τόσες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε πολλά – και όχι μόνο για την Αφρική», είπε.
Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα είχε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στις αγροτικές περιοχές είχαν διαφορετικό προφίλ ανοσοποιητικού συστήματος από τους κατοίκους των πόλεων, με περισσότερες αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Η χρόνια φλεγμονή είναι βασικός μοχλός πολλών μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η νέα μελέτη είχε ως στόχο να καθορίσει εάν η διατροφή έπαιξε κάποιο ρόλο. Για ένα δεκαπενθήμερο, 77 νεαροί άντρες, ηλικίας 20 και 30 ετών, άλλαξαν τον τρόπο διατροφής τους από παραδοσιακό σε δίαιτες δυτικού τύπου, ή το αντίστροφο. Τους έγιναν εξετάσεις αίματος πριν και μετά την έρευνα και ξανά τέσσερις εβδομάδες αργότερα.
Τα γεύματα στο μενού της κληρονομικής διατροφής περιελάμβαναν πράσινες μπανάνες Αντιλλών αναμεμειγμένες με φασόλια, βραστό κοτόπουλο σερβιρισμένο με πράσινα λαχανικά και καστανό ρύζι και φασόλια. Στο μενού δυτικού τύπου περιλάμβαναν πίτσα, τηγανητό κοτόπουλο και τηγανιτές πατάτες και μακαρόνια σερβιρισμένα με μοσχαρίσιο στιφάδο.
Οσοι υιοθέτησαν μια δυτικού τύπου διατροφή είδαν τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους να αυξάνονται και οι εξετάσεις έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στις λοιμώξεις. Επίσης πήραν βάρος. Αντίθετα, η μετάβαση από τη δυτική διατροφή σε μια παραδοσιακή δίαιτα είχε σε μεγάλο βαθμό αντιφλεγμονώδη δράση και οι δείκτες αίματος που συνδέονται με μεταβολικά προβλήματα έπεσαν.
Σε ένα τρίτο σκέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν δίαιτα δυτικού τύπου κλήθηκαν να πιουν το τοπικό ρόφημα μπανάνας που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό ως mbege, για μία εβδομάδα. Αυτή η ομάδα είδε επίσης βελτιώσεις στους δείκτες φλεγμονής.
Για τον Δρ Τζέφρι Τέμπα, τον βασικό συγγραφέα της μελέτης και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο KCMC στο Μόσι της Τανζανίας, τα ευρήματα δεν ήταν έκπληξη. «Οταν βρισκόμαστε στα περισσότερα χωριά, συζητώντας με ηλικιωμένους 80 ή 90 ετών, είναι πολύ υγιείς. Δεν έχουν επιπλοκές στην υγεία και περιγράφουν αυτόν τον τύπο διατροφής και την κατανάλωση αυτού του ποτού από τα 25 τους».
Ωστόσο, η διατροφή και τα οφέλη της δεν έχουν διερευνηθεί και τεκμηριωθεί – σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δίαιτες των μεσογειακών και σκανδιναβικών χωρών, που προωθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τέμπα, οι επιστήμονες πιστεύουν «ότι είναι η κατάλληλη στιγμή οι παραδοσιακές αφρικανικές δίαιτες να μπορούν να συμπεριληφθούν στις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές διατροφής, επειδή έχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία. Αλλά επειδή δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς, δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους ότι είναι υγιείς, επειδή δεν έχεις αρκετά δεδομένα».
Τα συστατικά της δίαιτας αυτής, όπως τα φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες, και η επίδρασή της στο μικροβίωμα του εντέρου ήταν πιθανό να παίξουν ρόλο στα παρατηρούμενα αποτελέσματα, είπε ο καθηγητής Ντε Μαστ.
Πολλές αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ποσοστά ασθενείων που συνδέονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.
Ο Ντε Μαστ, που κατέχει θέσεις στο Πανεπιστήμιο KCMC και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία, είπε ότι οι ερευνητικές προτεραιότητες στην Αφρική είχαν ιστορικά καθοριστεί από χώρες του παγκόσμιου βορρά με έμφαση σε μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και ο HIV. «Η έρευνα για άλλα ιατρικά θέματα, όπως η ανοσολογία έχει παραμεληθεί. Ελπίζω ότι θα αλλάξει τώρα, γιατί αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την Αφρική».
Πηγή: The Guardian