Του Απόστολου Κουρουπάκη
Παρακολούθησα την περασμένη εβδομάδα την παράσταση «Κωδικός: Κομπανία 4 Χ 4!», ένα μιούζικαλ τσέπης, όπως το χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές, από τη Θεατρική Ομάδα Persona, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Η παράσταση ήταν οπωσδήποτε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά ευρηματική. Χρειάστηκε κόπος πολύς για όλα τα στοιχεία που συνέθεταν το θεατρικό της σύμπαν, όπως τα σκηνικά, οι κούκλες, το μακιγιάζ, τα κοστούμια, οι διάλογοι, η μουσική, η κίνηση και όπως καταλαβαίνετε και χρήμα πολύ (από το Σχέδιο Θυμέλη η παράσταση έλαβε 30.000 ευρώ). Η ιστορία σχετικά απλή, μέσα στην περιπλοκότητά της... αλλά αρκούντως κατατοπιστική, τα νοήματά της είναι σημαντικά, η ζωοφιλία, η ανθρώπινη ματαιοδοξία, η διαφθορά και η προσφορά, είναι μόνο μερικά απ’ όσα η παράσταση μπορεί να δώσει σε μικρούς και μεγάλους.
Πιστεύω ακράδαντα πως είναι κρίμα τόσος κόπος να περιοριστεί σε λίγες μόνο παραστάσεις, δέκα ή δεκαπέντε και θα μου πείτε και πώς θα γίνει να ανέβουν περισσότερες; Η απάντησή μου είναι ότι μπορεί η παράσταση να προταθεί και για παρακολούθηση από σχολεία (δημοτικά και Μέσης Εκπαίδευσης). Να πάει και η περιβόητη επιτροπή θεαμάτων του υπουργείου Παιδείας να τη δει, αφού πρέπει να υπάρχει και αυτού του είδους η παλαιολιθική πρακτική και να αποφανθεί ότι είναι κατάλληλη, γιατί είναι! Φυσικά τα παραπάνω με δεδομένη τη διαθεσιμότητα των συντελεστών της, αν και η ιδέα η παράσταση να συνεχίσει να ανεβαίνει με άλλους ηθοποιούς που θα επιλέξει η σκηνοθέτρια και ίσως με κάποιες τροποποιήσεις, όπως στον χρόνο ή σε επί μέρους σκηνές, που χρειάζονται περισσότερη επεξήγηση για ένα σχολικό κοινό.
Επίσης, θα μπορούσε και ο Οργανισμός Νεολαίας να προαγοράσει κάποιες παραστάσεις, οι ∆ήμοι και οι Κοινότητες και να τις προσφέρουν στους δημότες τους, να καλέσουν τη θεατρική ομάδα Persona να συζητήσουν αν μπορεί η παράστασή τους να ταξιδέψει σε πόλεις και χωριά, όπως στην πολιτιστικά άγονη Πάφο ή στις κωμοπόλεις της επίσης άνυδρης πολιτιστικά Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Να επίσης μία καλή πρόταση που θα μπορούσε να κάνει στην Ομάδα και το νεοϊδρυθέν Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, αντί να συλλέγει ποιήματα για μία ακόμη ποιητική συλλογή. Να βολιδοσκοπήσει την Ομάδα αν αυτή η παράσταση μπορεί να πάει στις ορεινές κοινότητες που μόνο κάτι σκετσάκια βλέπουν ή αν πάει ο ΘΟΚ.
Ακόμα και αυτή η παράσταση να μην μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη μέθοδο θα ήταν καλό να μελετήσουν οι αρμόδιοι και αυτή την οπτική, να αγοράζονται παραστάσεις από ∆ήμους, Κοινότητες, Οργανισμούς, κατά τη δυνατότητά τους, πάντα, να γίνονται συζητήσεις με τους θεατρικούς φορείς για τέτοιες δράσεις. ∆ίνονται χρήματα για λογής-λογής φεστιβάλ, άρα μπορούν να βρεθούν και χρήματα και για παρόμοιες κινήσεις. Θεατρική πολιτιστική αποκέντρωση, καλλιέργεια του θεάτρου στα σχολεία με τέτοιους τρόπους, και ας χαθεί μιάμιση ώρα... το κέρδος είναι πολλαπλάσιο.
Επαναλαμβάνω τόσος κόπος από όλη την ομάδα, αυτή του 4Χ4, αλλά και από πολλές άλλες, είναι κρίμα να πηγαίνουν στο θεατρικό χωνευτήριο, όπως τόσες και τόσες άλλες, που πριν καταλάβουμε ότι ανέβηκαν, κατέβηκαν και... είτα... μετά δικαίων τον κόπο αυτών ανάπαυσον... Θεωρώ πως με παρόμοιους τρόπους θα αναπτυχθεί κουλτούρα φιλοθεάμονος κοινού, και όχι με το να εκλιπαρούμε χρήματα από το κράτος γιατί δεν κάνουμε εισιτήρια, επειδή τάχατες είμαστε μικρή χώρα και δεν έχουμε εκείνη την κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα γεμίζει τις αίθουσες. Καιρός λοιπόν όλοι μας, Πολιτεία, θεσμοί, μέσα, θέατρα και θεατράκια, συντεχνίες – και οι δύο – να ριχτούμε στη μάχη για να δούμε πώς θα αλλάξει η κατάσταση με τις παραστάσεις που ανεβοκατεβαίνουν τόσο γρήγορα που δεν ξέρεις αν την είδες, τι είδες και γιατί την είδες... Φτάνει πια να δίνονται χρήματα και πηγαίνουν στο αέρα, φτάνει πια να καμωνόμαστε πως εμείς κάνουμε τέχνη και όποιος θέλει ας την αγοράσει. ∆ιότι, στο τέλος θα καταλήξουμε όσοι πηγαίνουμε στο θέατρο να φτιάξουμε ένα κλειστό κλαμπ για να ψυχοθεραπευόμαστε.
Κλείνοντας, αναζητήστε τις ημερομηνίες για το «Κωδικός: Κομπανία 4 Χ 4!» και κρίνετε εσείς.
Συντελεστές της παράστασης: Ομάδα ∆ραματουργίας / Στίχοι Τραγουδιών: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου. Τελική ∆ραματουργική Επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη. Πρωτότυπη Μουσική: Χριστίνα Αργύρη. Σκηνικά / Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής. Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης. Κίνηση/Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου, η σκηνοθέτις και οι ηθοποιοί της παράστασης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου. Ενορχήστρωση: Jean-Paul Sacy. Πρωταγωνιστούν: Βαλεντίνος Κόκκινος, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Μαριλύ Μήλια, Ελένη Σιδερά, Μαρίλια Χαριδήμου, Άγγελος Χατζημιχαήλ. Έκτακτη συμμετοχή: Λέα Μαλένη. Συμπληρωματικοί ρόλοι / χειρισμός κουκλών: Παναγιώτα Πέτρου, Μιχάλης Κολοκοτρώνης.