H κινητικότητα στο Κυπριακό, δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει (σε ένα θετικό αποτέλεσμα) στην ποθούμενη λύση. Η σημερινή κυβέρνηση, ομολογουμένως καταβάλλει προσπάθειες για να δημιουργηθεί κινητικότητα στο Κυπριακό και βέβαια επιδιώκει επικοινωνιακά στο εσωτερικό να πολυδιαφημίσει αυτή την κινητικότητα. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει προχωρήσει στην απαιτούμενη προετοιμασία. Προετοιμασία δεν είναι οι ακατάπαυστες δηλώσεις της κυβέρνησης και του Προέδρου για την ετοιμότητα και την ειλικρινή διάθεσή μας για συνομιλίες. Προετοιμασία σημαίνει αποφασιστικές πολιτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Τουρκία να μετακινηθεί από την αδιάλλακτη θέση της για λύση δύο κρατών.
Δυστυχώς, ο Πρόεδρός μας δεν φαίνεται να έχει συντονίσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τις αναγκαίες πειστικές και αποφασιστικές ενέργειες για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, απευθυνόμενοι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τη σύμμαχό μας Αμερική. Δεν τολμήσαμε καν να ζητήσουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από τους συμμάχους μας, που τόσο έχουν ευαισθητοποιηθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ενώ οι γεωπολιτικές συγκυρίες μάς ευνοούν και μας δίνουν τη μοναδική ευκαιρία να ζητήσουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που παραμένει για 51 χρόνια μια παράνομη κατοχική δύναμη στην Κύπρο, σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έπραξαν οτιδήποτε η Αθήνα και η Λευκωσία, αλλά συνεχίζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος για να διατηρηθεί το καλό κλίμα, με το Κυπριακό όμως στο ράφι και την Κύπρο να παρακολουθεί, χωρίς να φαίνεται να ενοχλείται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητικότητά της και διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ακόμα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις απαιτήσεις της για τη Γαλάζια Πατρίδα και την αμετακίνητη θέση της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η μόνη στήριξη από τους συμμάχους η διακηρυγμένη θέση τους για τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Η μόνη απειλή που διατυπώνει η Ε.Ε. προς την Τουρκία, είναι η δήλωση ότι η ένταξη της Τουρκίας περνά μέσα από το Κυπριακό. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί την Τουρκία που και χωρίς την ένταξη απολαμβάνει σχεδόν όλα τα οικονομικά και άλλα οφέλη. Εξάλλου, δεν αποκρύβουν κάποιες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, ότι δεν θα ήθελαν να δουν τις χώρες τους να κατακλύζονται από εκατομμύρια Τούρκους με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Άρα, η Τουρκία ουσιαστικά ανενόχλητη προωθεί την πολιτική της για λύση δύο κρατών. Γι’ αυτό, και αν ακόμη πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε ναυάγιο, αλλά και με πρόσθετο κίνδυνο η Τουρκία να πετύχει τους στόχους της με πακετοποίηση του Κυπριακού με τα Ελλαδοτουρκικά, με μόνη ίσως υποχώρηση της Τουρκίας για συνομοσπονδία δύο ξεχωριστών κρατών.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και οφείλουμε έστω την υστάτη να αντιδράσουμε.
Ο κ. Νίκος Κλεάνθους είναι πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΔΗΚΟ.