ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάμε με το πάσο μας;

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Ισπανία στις 12 Νοεμβρίου του 2021 άνοιξε το χορό των αιτημάτων εκταμίευσης χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζητώντας 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 30 Απριλίου 2022 προχωρά σε άλλο αίτημα εκταμίευσης, αυτή τη φορά 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 11 Νοεμβρίου 2022 προχωρά σε ένα ακόμα αίτημα εκταμίευσης, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύνολο τρία.

Η Ιταλία στις 30 Δεκεμβρίου 2021 προχωρά σε αίτημα εκταμίευσης 21 δισ. ευρώ από το Ταμείο, στις 29 Ιουνίου του 2022 σε άλλο αίτημα για ακόμα 21 δισ. ευρώ και στις 30 Δεκεμβρίου 2022 σε ακόμα ένα, αυτή τη φορά για 19 δισ. ευρώ. Συνολικά, επίσης τρία αιτήματα.

Η Ελλάδα στις 20 Δεκεμβρίου 2021 ζητά μέσω πρώτου αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3,6 δισ. ευρώ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 άλλα 3,56 δισ. ευρώ και στις 16 Μαΐου 2023 προχωρά σε αίτημα εκταμίευσης 1,72 δισ. ευρώ.

Τα παραδείγματα πολλά, μην κουραζόμαστε με άλλα. Μία επίσκεψη σε επίσημα στοιχεία που παρέχει ο Μηχανισμός θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε τρία αιτήματα εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος Μαΐου 2023 και η Κύπρος έχει προχωρήσει μόνο σε ένα (1), ολοκληρώνοντας μόνο 14 ορόσημα από τα 271 που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απώτερο στόχο να λάβει μέχρι τον Ιούνη του 2026 χορηγίες και δάνεια 1,1 δισ. ευρώ, πλέον των περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει επιπροσθέτως από το REpowerEU.

Πέραν του αστραπιαίου –εκ του αποτελέσματος- ρυθμού που έχει σε αυτό το έργο η Κύπρος, μπαίνει ένα ακόμα «τασκ» να φέρει εις πέρας. Μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη θα πρέπει να ενσωματώσει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς της το Σχέδιο για την ενέργεια, REpowerEU. Η διαδικασία αυτή ας ελπίσουμε να κυλήσει πιο γρήγορα και να μην προχωρήσει με τους ταχείς ρυθμούς των αιτημάτων εκταμιεύσεών της.

Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να σχολιάσω τους κινδύνους πισωγυρισμάτων, τις πολλαπλές συνεδρίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν και κάποια από τα ορόσημα που έπρεπε να αλλάξουν 10 φορές μέχρι να περάσουν. Και διερωτώμαι. Όλες οι άλλες 26 χώρες είναι τόσο «καλοκουρδισμένα ρολόγια»; Στην Κύπρο πάμε με το πάσο μας; Οι ιθύνοντες και τα εμπλεκόμενα μέρη που έχουν δύναμη πάνω στις αποφάσεις σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν τόσο μεγάλο όραμα και είναι τόσο καλύτερη η κρίση τους από άλλων κρατών που έχουν ολοκληρώσει πολλά παραπάνω ορόσημα; Ας ελπίσουμε να γνωρίζουν κάτι παραπάνω και να μην φτάσουμε τέλος Ιουνίου 2026 να γράφουμε τι πήγε λάθος και η Κύπρος είχε μικρό βαθμό απορρόφησης κονδυλίων από τα χρήματα που θα μπορούσε να λάβει από το Ταμείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παναγιώτης Ρουγκάλας: Τελευταία Ενημέρωση