

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Ικανοποίηση εκφράζουν οι Κύπριοι τραπεζίτες από το ταξίδι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με επαφές ώστε να παρουσιαστεί η Κύπρος ως ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός. Οι τραπεζίτες επιζητούν τη θεσμοθέτηση τέτοιων αποστολών για επαφές με μεγάλους οργανισμούς στον τομέα των τραπεζών, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας και της ενέργειας. Υποδεικνύουν μάλιστα πως μπορεί να χρειάζεται να θεσμοθετηθεί και παραπάνω από μία φορές σε ετήσια βάση, για να έχει απτά αποτελέσματα στην οικονομία της Κύπρου.
Ο στόχος για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων από τη Δύση σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η Κύπρος, αν και έχει επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω μεγέθους δεν προσφέρει πληθώρα επενδυτικών επιλογών που συνάδουν με τα μεγέθη που έχουν μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί της Αμερικής. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας είναι –πέραν οποιωνδήποτε πολιτικών σκοπών– στα καλύτερά της μετά από πάρα πολλά συναπτά έτη. Βρίσκεται στην Α’ επενδυτική κατηγορία από τους Οίκους Αξιολόγησης, έχει χαμηλή ανεργία, πλεονάσματα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό χρέος. Έχει ένα –μετά από πολλά χρόνια– πολύ θετικό οικονομικό κλίμα, που πράγματι μπορεί να φιλοξενήσει επενδυτές από την Αμερική που θα έχουν την όρεξη να επενδύσουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.
Το πρόσημο από το ταξίδι του προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ είναι σίγουρα θετικό, παρά το «bad timing» με τις ανακοινώσεις των δασμών του προέδρου Τραμπ.
Το πρόσημο από το ταξίδι του προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ είναι σίγουρα θετικό. Και οι τρεις τραπεζίτες που μετείχαν στην κυπριακή αποστολή, από τις τρεις συστημικές τράπεζες της Κύπρου, μετέδωσαν στην «Κ» πως ήταν σίγουρα μια εξαιρετική διερευνητική κατάσταση, και πρέπει να γίνεται οργανωμένα σε ετήσια βάση από τους Κύπριους που ασχολούνται με το «business» της χώρας.
Μαραθώνιος η προσέλκυση
Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, μέλος της Eurobank, κ. Μιχάλης Λούης, δήλωσε στην «Κ» πως είναι από τα ταξίδια που μπορεί πράγματι να δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα.
Όπως είπε, έγινε σαφές στο ταξίδι με όσους συναντήθηκαν ότι η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για να εγκαταστήσουν την έδρα των δραστηριοτήτων τους επειδή είναι μέλος της Ε.Ε., έχει σημαίνουσα γεωγραφική θέση, έχει ασφαλές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, είναι ασφαλής, με υψηλής μόρφωσης ανθρώπινο δυναμικό, ελκυστικό φορολογικό σύστημα και έχει και πολύ καλούς οικονομικούς δείκτες. Ο κ. Λούης υπέδειξε στην «Κ», πως πρέπει να γίνεται από εδώ και πέρα οργανωμένα, το να έρθουν σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα είναι ένας μαραθώνιος και πρέπει να θεσμοθετηθεί για να έχει σημαντικά και καλά αποτελέσματα.
Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος & διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου (BOC), κ. Χάρης Πουαγκαρέ, σχολίασε στην «Κ» πως οι τρεις τραπεζίτες, πέραν μεμονωμένων ερωτήσεων που απάντησαν, δεν πρόταξαν στις συναντήσεις τους την καθεμία τράπεζα, αλλά την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Πουαγκαρέ τόνισε στην εφημερίδα ότι είδαν επενδυτές από 4 μεγάλους τομείς δραστηριοτήτων, τράπεζες, ενέργεια, ναυτιλία και τεχνολογία, πυλώνες δηλαδή που η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει επενδύσεις. Τους τόνισαν, όπως είπε ο εκπρόσωπος της BOC, ότι οι τράπεζες της Κύπρου είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως εκπαίδευση, υγεία, εμπόριο και τουρισμό, ενώ παρουσίασαν τα προτερήματα της Κύπρου σε πολλούς τομείς.
Καταλήγοντας τις δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Πουαγκαρέ είπε πως πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ένα τέτοιο ταξίδι, καθώς η Κύπρος θα πρέπει να δηλώνει παρούσα στο επενδυτικό κοινό από τη Δύση.
Θέλει συνεχή προσπάθεια
Ο CEO της Alpha Bank Κύπρου, κ. Μίλτος Μιχαηλάς, υπέδειξε στην «Κ» πως τα ταξίδια σαν αυτά είναι υψίστης σημασίας, καθώς ο Κύπριος πρέπει να πηγαίνει στην Αμερική για να καταλάβει τι επενδύσεις θέλουν οι Αμερικανοί. «Είμαστε σε πολύ μικρή χώρα για να διερευνήσουν τις επενδύσεις στην Κύπρο, πρέπει να επισκεπτόμαστε εμείς την Αμερική τακτικά για να προσελκύσουμε επενδυτές από τις ΗΠΑ», σχολίασε εμφατικά.
Ο κ. Μιχαηλάς τόνισε ότι ήταν ένα πρώτο καλό βήμα αυτό το ταξίδι για τη χώρα και οι Κύπριοι τραπεζίτες είδαν πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για προσέλκυση επενδύσεων. «Σίγουρα θέλει προσπάθεια», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς». Ο CEO της Alpha Bank Κύπρου τόνισε ότι το ταξίδι ήταν σίγουρα προς όφελος της χώρας, είχε μόνο θετικό πρόσημο και έγινε σαφής η ανθεκτικότητα και οι προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Bad timing
Οι ανακοινώσεις των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που μεταξύ άλλων αποτελούσαν και κύριο άξονα του οικονομικού προγράμματός του, «έπεσαν» πάνω στο «επενδυτικό σαφάρι» της Κύπρου στις ΗΠΑ. Ως γεγονός, οι δασμοί που ανακοίνωσε ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ της αξίας των εισαγωγών και των εξαγωγών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ από και προς τρίτες χώρες μονοπώλησαν στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε η κυπριακή αποστολή και τα «φώτα τράβηξαν» όπως ήταν φυσικό η σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων τις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις. Για την περίπτωση της Κύπρου δεν ελέχθη κάτι συγκεκριμένο, αλλά έγινε κατανοητό από όλες τις πλευρές πως μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες και αποτελεσματικά να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Γενικότερα, εξάλλου, μία αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, και αυτό δεν έχει εφαρμογή μόνο στην περίπτωση της Κύπρου.
Θεσμός όπως το AML trip
Κυπριακή αποστολή μέσω τραπεζών προωθεί γενικότερα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ εδώ και μία 8ετία. Το μακρινό 2017 αποφασίστηκε οι τράπεζες συντονισμένα να επισκέπτονται την Αμερική και μαζί με τη βοήθεια του Οίκου Pillsbury Winthrop βελτίωσαν σιγά-σιγά την εικόνα που υπήρχε στις ΗΠΑ αναφορικά με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Χρόνο με τον χρόνο, η Κύπρος παρουσίασε και έπεισε τους Αμερικανούς για τις τομές που έχουν γίνει τα χρόνια μετά την κρίση, για θέματα κυρίως ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για υιοθέτηση AML κανονισμών και εφαρμογή κυρώσεων που επιβάλλει η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταξίδια τέτοιου τύπου – αποστολές γίνονταν σε ετήσια βάση, πλέον αποφασίστηκε να γίνονται ανά διετία λόγω της καλής θέσης της Κύπρου στον κανονιστικό τομέα, άρα σίγουρα υπάρχει χώρος και για επενδυτικά ταξίδια στις ΗΠΑ για προσέλκυση υγιών επενδύσεων.