Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Το Στεγαστικό Σχέδιο Χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους μέχρι 41 ετών, προκηρύχθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2024, με στόχο την έγκριση 400 αιτήσεων δικαιούχων, συνολικού Προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2024 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2024. Κατά την πρώτη προκήρυξη του Σχεδίου υποβλήθηκαν 275 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 233 έγκυρες και οι 42 άκυρες. «Οι 233 έγκυρες αιτήσεις έχουν ήδη προωθηθεί στις Επαρχιακές Διοικήσεις και άρχισε η εξέτασή τους», επεξηγεί το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το Σχέδιο επαναπροκηρίσσεται εντός του 2025, βελτιωμένο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος στήριξης συνολικά 400 δικαιούχων και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τη 30η Νοεμβρίου 2025, εκτός και αν επιτευχθεί ο στόχος των 400, συνολικά, εγκεκριμένων αιτήσεων νωρίτερα, ή και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου Προϋπολογισμού. Υπάρχει δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό, να επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός.
Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο ήρθε με την αύξηση του ορίου μέγιστου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος κατά 5 χιλιάδες ευρώ, ανά κατηγορία, που διευρύνει την βεντάλια των προσώπων ή οικογενειών που μπορούν να αιτηθούν. Για να πούμε την αλήθεια, η μεγάλη αλλαγή πλέον δεν είναι σε επίπεδο δικαιούχων, αλλά είναι σε επίπεδο βιωσιμότητας ενός τέτοιου δανείου. Με την αλλαγή αυτή είναι πιο ρεαλιστικό να μπορεί να αποπληρώνει μία δόση δανείου ένας πολίτης που κατοικεί στην Κύπρο, είναι μόνος του και παίρνει λίγο κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ μικτά, από κάποιον που παίρνει 25 χιλιάρικα μικτά ετησίως. Θα μου πεις, έχουν τόση διαφορά 5 χιλιάρικα; Βεβαίως και έχουν, μία δοκιμή στο τμήμα έγκρισης δανείων μίας τράπεζας θα σε πείσει.
Κατά τη γνώμη μου τα όρια θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 10 χιλιάδες ευρώ και όχι κατά 5 χιλιάδες ευρώ. Έτσι, διασφαλίζουν και οι τράπεζες και το κράτος ότι ο ενδιαφερόμενος δεν θα «πιέζεται» για τη δόση του, δεν θα σταματήσει με την πρώτη «αναποδιά» να την καταβάλει και δεν θα αρχίσουν να κοκκινίζουν δάνεια που δόθηκαν και με την βοήθεια του κράτους. Έτσι, οι τράπεζες θα δίνουν και εγκρίσεις με μεγαλύτερη άνεση, αλλά και για ποσά που να αντιπροσωπεύουν τις σημερινές τιμές των ακινήτων, που όπως παντού, έτσι και στην Κύπρο έχουν λάβει την ανιούσα.
Τέτοια Σχέδια έχουν λόγο ύπαρξης, έχουν σκοπό κοινωνικό. Είναι για πρόσωπα / οικογένειες που προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, με δουλειές «καθαρές», πληρώνοντας τους φόρους τους στο κράτος και που θέλουν να είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουν στήριξη από άλλες πηγές για την αγορά ενός ακινήτου.
Σε ένα από τα επόμενα Σχέδια της Κυβέρνησης να γίνουν σκέψεις ώστε, πιθανώς αυτή η οικονομική βοήθεια να δίδεται στον αιτητή όταν πάει να ζητήσει δανεισμό από τις τράπεζες, να λειτουργεί ως το ποσό που ζητείται εξ΄ αρχής για προκαταβολή. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά είναι το νούμερο 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας πολίτης που θέλει να αποκτήσει ακίνητο και που υποστηρίζει με άνεση ο μισθός του μία δόση ακινήτου λογικής αξίας. Βγάλτε «κομπιουτεράκια» και σκεφτείτε τρόπους για κάλυψη μέρους της προκαταβολής για τα επόμενα Σχέδια. Θα βοηθήσει αρκετό κόσμο, είναι σίγουρο.