ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ενέργεια στο επίκεντρο ξανά

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία με την πρόσφατη απόφαση για το ρωσικό πετρέλαιο να συνιστά έναν ακόμη λόγο ανησυχίας

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι ενδείξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι ενθαρρυντικές. Η κατάσταση φαίνεται να βαίνει προς εξομάλυνση αφού η σταθεροποίηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο δημιουργεί την πεποίθηση ότι η επόμενη κίνηση θα είναι πτωτική. Ο μεγάλος πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα τιμές των πετρελαιοειδών, άρχισαν να αποκλιμακώνονται προκαλώντας θετικούς συνειρμούς όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αφού η παρατεταμένη χειμερινή καλοκαιρία είναι αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα τερματιστεί. Η αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων είναι ήδη στο 20% και η ευχή εντός της χριστουγεννιάτικής περιόδου είναι να μην δούμε άλλες αυξήσεις. Εξάλλου τα μέτρα που επιχειρήθηκαν να εφαρμοστούν για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού εγκαταλείφθηκαν. Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα το χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση και άτομα που γνωρίζουν τις διαδικασίες δηλώνουν επιφυλακτικοί κατά πόσο το μέτρο θα μπορέσει να υλοποιηθεί πριν το Πάσχα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία με την πρόσφατη απόφαση για το ρωσικό πετρέλαιο να συνιστά έναν ακόμη λόγο ανησυχίας. Είναι εξάλλου καλά γνωστό ότι το πετρέλαιο είναι το βασικό καύσιμο της κυπριακής οικονομίας είτε αφορά σε κίνηση και θέρμανση είτε στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ αφορά στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρέλαιού μέσω θαλάσσιων διαδρομών και στην επιβολή πλαφόν στην τιμή. Η απόφαση αναμένεται πως μέχρι το τέλος του μηνός θα έχει επηρεάσει το 90% των εισαγωγών της ΕΕ από την Ρωσία. Οι ανησυχίες που εκφράζονται σχετίζονται με το ενδεχόμενο η μείωση στις τιμές που παρατηρείται αυτή την περίοδο να αντιστραφεί.

Στα μέτρα κατά της Ρωσίας εκτός από το αργό πετρέλαιο συμπεριλαμβάνονται και διυλισμένα προϊόντα όπως είναι το ντίζελ

Στα μέτρα κατά της Ρωσίας εκτός από το αργό πετρέλαιο συμπεριλαμβάνονται και διυλισμένα προϊόντα όπως είναι το ντίζελ. Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου. Η ανησυχία για την συγκεκριμένη πρόνοια είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς όπως υπολογίζεται το 60% των εισαγωγών ντίζελ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ άμεσα δεν υπάρχει κάποια προφανής εναλλακτική κάλυψη των ποσοτήτων. Εν μέσω χειμερινών μηνών τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης ίσως παρουσιάσουν σημαντικές ελλείψεις. Η ανησυχία σε αυτή την περίπτωση είναι πραγματική καθώς εκτός από την πολεμική μηχανή του Πούτιν, οικονομικό πλήγμα θα βιώσουν και οι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι θα δουν τις τιμές να ανεβαίνουν.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας υπολογίστηκε εντός του 2022 στο 40% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των τιμών πλήττει κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα που αναγκάζονται να δαπανούν πολύ μεγάλο μέρος του μισθού τους για κάλυψη του κόστους ενέργειας και μετακίνησης. Στην Ισπανία η αντιμετώπιση του προβλήματος ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης των ευάλωτων που αντιστοιχούν στο 3% του εθνικού ΑΕΠ. Στην Γερμανία η κυβέρνηση που εξετάζει μέτρα που θα ανέλθουν στο 5% του εθνικού ΑΕΠ, αποφάσισε να ανακουφίσει τα νοικοκυριά επιδοτώντας πλήρως τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου.
Η ακρίβεια αποτέλεσε το κύριο ζήτημα της χρονιάς που μας φεύγει. Αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε. Όμως, όποια και να είναι η συνέχεια, θα πρέπει να ληφθούν ορθά και στοχευμένα μέτρα από την πολιτεία να προσφερθεί ένα δίκτυ προστασίας για τους ευάλωτους. Δείγμα αυτών των πρωτοβουλιών στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν πολλά. Η ΑΤΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαντλεί αυτή την συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση