Του Απόστολου Τομαρά
Η δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν θα καταστεί πατροκτόνος του ΓεΣΥ ήταν βαριά κουβέντα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν δεν ήταν γνωστοί οι λόγοι, θα δημιουργούνταν μείζον ζήτημα ουσίας και όχι μιας φραστικής ατάκας. Ο Πρόεδρος με την επιλογή αυτής της διατύπωσης ουσιαστικά πήρε θέση σε ένα ζήτημα που στην παρούσα περίπτωση είναι μεγάλης σημασίας: την αντικατάσταση των δυο παραιτηθέντων εκπροσώπων του ΚΕΒΕ στο Δ.Σ του ΟΑΥ από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρο Αγαθάγγελου και το μέλος του ΠΑΣΙΝ Μαρίνο Σωτηρίου. Η επιλογή των δυο προσώπων από το ΚΕΒΕ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω της δημόσιας τοποθέτησής τους απέναντι στο ΓεΣΥ. Δηλαδή παρουσιάζονται ως πολέμιοι του Συστήματος Υγείας, το οποίο θεωρείται ότι θα διαβρώσουν εκ των έσω με τη συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΟΑΥ.
Το δεύτερο επιχείρημα όσων αντιδρούν είναι ότι επαγγελματικά τα συγκεκριμένα άτομα έμειναν εκτός ΓεΣΥ, άρα με τη μέθοδο της ατόπου απαγωγής δεν πιστεύουν στο ΓεΣΥ. Θα επικαλεστώ δυο συνεντεύξεις των κ. Αγαθαγγέλου και Σωτηρίου στην «Κ» πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ο κ. Σωτηρίου στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα πετύχει το ΓεΣΥ απάντησε: «Είναι εδώ για να μείνει, είτε το θέλουμε είτε όχι. Στη σημερινή του μορφή το ΓεΣΥ δεν θα πετύχει διότι εξισώνει τα πάντα, τους γιατρούς, τα νοσηλευτήρια, και τις υπηρεσίες». Ο κ. Αγαθαγγέλου ερωτηθείς εάν ο ΠΙΣ θέλει ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας απάντησε: «Κατηγορηματικά ναι. Το ζητούσαμε επιτακτικά εδώ και δεκαετίες. Θέλουμε ένα ΓεΣΥ που θα εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς κάθε ασθενή χωρίς διακρίσεις και να διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο υγείας που κατακτήσαμε μέχρι σήμερα με κόπο ως χώρα». Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των δυο, αυτό που προκύπτει είναι ανησυχίες και μόνο και όχι άρνηση για δυο βασικά ζητήματα.
Πρώτον τα οικονομικά του ΓεΣΥ και δεύτερον το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Αν λάβουμε υπόψη το πρώτο σκέλος των ανησυχιών Αγαθαγγέλου-Σωτηρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναζητήσει «πεμπτοφαλαγγίτες» του ΓεΣΥ μέσα στην κυβέρνηση. Τι διαφορετικό λέει ο Υπουργός Οικονομικών, που κάθε τόσο διαμαρτύρεται για τα οικονομικά του ΓεΣΥ; Να υποθέσουμε πως και ο κ. Πετρίδης είναι πολέμιος του ΓεΣΥ επειδή λέει το αυτονόητο; Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επίσης, δεν είπε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Ως προς το δεύτερο επιχείρημα τώρα, δηλαδή την επαγγελματική επιλογή των δυο να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, η συγκεκριμένη λογική σκέψης θυμίζει άλλες εποχές που κυριαρχούσε το πιστοποιητικό φρονήματος. Εξάλλου εάν ήταν ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, δεν θα υπήρχε θέμα να συζητούμε τώρα. Δε θα μπορούσαν να είναι στο Δ.Σ του ΟΑΥ λόγω ασυμβίβαστου. Από τον συνεχιζόμενο θόρυβο προκύπτουν κάποια ζητήματα που αξίζουν προσοχής. Πρώτον η ευκολία με την οποία δαιμονοποιούνται πρόσωπα, απόψεις και καταστάσεις. «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι απέναντί μου» χωρίς να εξετάζεται το τι μπορούν να προσφέρουν. Εκφράζονται ανησυχίες ότι οι Αγαθαγγέλου και Σωτηρίου θα ρίξουν το ΓεΣΥ στα βράχια λες και σήμερα το ΓεΣΥ αρμενίζει σε καταγάλανα ήρεμα νερά.
Το τελευταίο ζήτημα που έχει προκύψει είναι θεσμικό και αφορά το πλαίσιο διοίκησης του ΟΑΥ. Εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κυβέρνησης και άλλων, στο ΔΣ συμμετέχουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΚΕΒΕ και ΟΕΒ). Οι κ. Αγαθαγγέλου και Σωτηρίου αποτελούν πρόταση του ΚΕΒΕ το οποίο δεν ήταν ποτέ κατά του ΓεΣΥ. Άρα τα περί πατροκτονίας αγγίζουν και το ίδιο. Αν π.χ απορριφθεί η επιλογή του θα έχει λόγο παραμονής στο διοικητικό όργανο του ΓεΣΥ; Τέλος δεν πρέπει να προσπεραστεί η αρχική άποψη που είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και το κυβερνόν κόμμα για το ΓεΣΥ. Δεν απέρριπταν ένα δημόσιο σύστημα υγείας, πλην όμως υποστήριζαν την πολυασφαλιστική μορφή του και όχι την μονοασφαλιστική που ήταν η άποψη της πλειοψηφίας την οποία και σεβάστηκαν. Το ΓεΣΥ δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ή να κινδυνεύσει από δύο γιατρούς. Κινδυνεύει όμως από το λαϊκισμό, απ’ όπου και αν αυτός προέρχεται, και από αυτούς που το διοικούν. Εάν οι κ. Αγαθαγγέλου και Σωτηρίου, λόγω και της επαγγελματικής τους ιδιότητας, μπορούν να προσφέρουν στην εδραίωση του ΓεΣΥ, τότε μπορούν να έχουν μια θέση στον ΟΑΥ.