Του Απόστολου Τομαρά
Η σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας έγινε πραγματικότητα σε μια περίοδο δύσκολη για το μεταναστευτικό της Κύπρου ένεκα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στο γειτονικό Ισραήλ. Το έργο που ανέλαβε ο Νικόλας Ιωαννίδης δύσκολο και με προκλήσεις. Ο πρώτος Υφυπουργός δεν είναι καριερίστας πολιτικός. Προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο και μέχρι χθες βρισκόταν πίσω από τους προβολείς. Ο κ. Ιωαννίδης εισέρχεται στην ενεργό πολιτική δράση έχοντας ως προίκα το όνομά του, συνώνυμο της προσφοράς στον τόπο αλλά και την αθόρυβη προσφορά του σε πόστα κλειδιά της κυπριακής διπλωματίας. Καταδρομέας και στον πολιτικό του βίο γνωρίζει από δυσκολίες αλλά όπως έχει δείξει η ζωή άλλο το προσωπικό μότο ζωής του καθενός και άλλο το μότο ενός πολιτικού και μάλιστα μέλους της κυβέρνησης.
Ο νέος Υφυπουργός θα απολαύσει μια περίοδο χάριτος την οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί προκειμένου να μην αντιμετωπίζει τη σύγκριση με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος ομολογουμένως του παρέδωσε το μεταναστευτικό σε διαχειρίσιμη κατάσταση. Η κάθετη πτώση των μεταναστευτικών ροών από τον Μάρτιο 2023 είναι εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί των επιστροφών αλλά και όσων φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα». Ο κ. Ιωάννου πέτυχε εκεί όπου άλλοι προκάτοχοί του δεν είχαν τις επιδόσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι συσσωρευμένες μεταναστευτικές ροές στο γειτονικό Λίβανο ανέμεναν τη σειρά τους για το ταξίδι προς δυσμάς. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία το μεταναστευτικό είναι σαν την πυρκαγιά που μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή αν υπάρξει εφησυχασμός. Ο κ. Ιωαννίδης παρέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι καυτό πλην όμως βρίσκεται υπό έλεγχο. Ο απολογισμός για τον νέο Υφυπουργός θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Μέχρι να πατήσει γερά στα πόδια του, θα πρέπει να συνεχίσει την πετυχημένη τακτική του Υπουργού από τον οποίο παρέλαβε τα νέα του καθήκοντα.
Ο νέος Υφυπουργός έχει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με την Εθνική Φρουρά η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ρόλο στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη στεριά αλλά και στη θάλασσα. Το κομμάτι των επιστροφών είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αποσυμφόρηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επί υπουργίας Ιωάννου οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν φθάσει στο σημείο να διοργανώνουν ενημερωτικές εκστρατείες αποτρεπτικής φύσεως σε αφρικανικές χώρες από τις οποίες υπήρχαν μεταναστευτικές ροές. Η βασική όμως προσοχή του νέου Υφυπουργού θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τις Βρυξέλλες. Το μεταναστευτικό δεν είναι μια μοναχική υπόθεση ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. Η Κύπρος όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο κ. Ιωάννου σε αυτό το κομμάτι αφήνει μια ικανοποιητική παρακαταθήκη στον νέο Υφυπουργό. Τις περισσότερες φορές, αθόρυβα, οι επιδόσεις στις επιστροφές δεν θα ήταν αυτές που είναι σήμερα εάν ο ΥΠΕΣ δεν αλώνιζε σε Ε.Ε και σε Λίβανο. Ως επίλογος ο κ. Ιωαννίδης θα πρέπει να αφήσει πίσω του τον αθέατο ρόλο που είχε κατά καιρούς σε καυτά διπλωματικά πόστα. Τώρα πέρασε μπροστά από τα φώτα και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα έλθουν δύσκολες στιγμές και πως ενδεχομένως κάποιοι «φίλοι» να τον αναμένουν στη γωνία.