Oι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή πολύ σύντομα. Ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει. Δεν θα αργήσουμε να δούμε την υλοποίηση μιας νέας διαπραγματευτικής συνάντησης. Πρόκειται για μια διαδικασία, που ανεξάρτητα από τη στρατηγική υλοποίησης της διαπραγμάτευσης, χρειάζεται να έχει γίνει και η ανάλογη προετοιμασία. Η δημοσιοποίηση του προβλήματος. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχούς εξέλιξης μιας διαπραγμάτευσης. Η προεργασία της δημοσιοποίησης. Η δημοσιοποίηση έχει γίνει. Ήδη το πρόβλημα αυτό έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σίγουρα έχουν δαπανήσει αρκετή προσπάθεια για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και φυσικά την έκθεση και τη στήριξη των απόψεών μας.
Αυτό που θα ήταν ένα επιπλέον βήμα, απαραίτητο για μια επιτυχή διαπραγμάτευση, είναι η στοχευμένη διαδραστική δημοσιοποίηση του προβλήματος. Στοχευμένη διαδραστική δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ομάδες με επιρροή. Ομάδες των πολλών και των ολίγων. Ομάδες που επηρεάζουν κοινό που τις ακολουθεί και τις εμπιστευεται. Κοινό που κατέχει κάποια κομβική θέση στο δένδρο της πληροφόρησης. Στον ιστό της παγκόσμιας πληροφόρησης. Σε δυναμικό κοινό που σίγουρα εξασφαλίζει διάρκεια. Εξασφαλίζει συνέχεια. Κοινό που δεν αφήνεται στην τύχη του. Κοινό που αποτελεί έναν ιστό διαδραστικής πληροφόρησης. Κοινό που συμμετέχει εμμέσως στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Κοινό που η διαμόρφωση άποψης ασκεί πιέσεις στους διαπραγματευτές.
Έχουμε και διδασκόμαστε μια ιστορία με θετικά δοκιμασμένο ρόλο. Υπάρχει και κυριαρχεί αιώνες τώρα. Μια ιστορία γραμμένη στο παρελθόν για να είναι πάντοτε χρήσιμη στο τώρα και να εξασφαλίζει, όσο αυτό είναι δυνατό, το απώτερο μέλλον. Ας θυμηθούμε το Μαντείο των Δελφών. Δεν βρέθηκε τυχαία στη διαδρομή της ύπαρξης και γενικότερα της επιβίωσής μας. Πρόκειται για ένα σχήμα διευθέτησης προβλημάτων αλλά και ένα σχήμα παρεμβατικής πληροφόρησης για την επίτευξη ενός στόχου. Ναι, θα μπορούσε να είναι και ένα σχήμα διαδραστικής παρεμβατικής πληροφόρησης. Ο τρόπος δόμησής του το κάνει επίκαιρο στον χρόνο. Όλοι θυμάστε την «Πυθία» και το «ιερατείο» που βοηθούσε στους επιτυχείς ή καλύτερα στοχευμένους «χρησμούς». Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι οι ακροάσεις και η επικοινωνία με την «Πυθία» γινόταν σε προσωπική βάση. Όχι όλοι μαζί. Ένας-ένας. Ποτέ δύο ή περισσότεροι ενδιαφερόμενοι μαζί.
Κάτι τέτοιο προσπάθησαν να αντιγράψουν οι αμερικανοί της RAND Corporation. Δημιούργησαν την Delfi method. Όσο και αν το αρνούνται, με βάση το Μαντείο των Δελφών δημιούργησαν ένα πληροφοριακό σύστημα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Η πλατφόρμα αυτού του πληροφοριακού συστήματος ήταν κατ’ αρχάς η ταχυδρομική αλληλογραφία και μετά τα τηλεφωνικά δίκτυα. Σήμερα μεγάλο ρόλο έχει η κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο.
Επειδή τίποτα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον στον χρόνο, καλό θα ήταν μαζί με τη συνηθισμένη δημοσιοποίηση του προβλήματος να υπάρχει και μια στοχευμένη διαδραστική δημοσιοποίηση. Μια δημοσιοποίηση του Κυπριακού προβλήματος με βάση τη «φιλοσοφία» του Μαντείου των Δελφών. Ένα πληροφοριακό σχήμα που το διδάσκουμε στο Πανεπιστήμιο. Είναι μέρος της ιστορίας μας.
Ο κ. Δικαίος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.