Kathimerini.com.cy
Τι είναι η ιστορική αναλογία; Είναι μια μέθοδος πρόβλεψης. Χρησιμοποιεί ιστορικά στοιχεία για ν’ αναλύσει το παρελθόν και να προβλέψει το μέλλον. Να «αναγάγει» το παρελθόν στο μέλλον. Ακόμα καλύτερα, να σχεδιάσει το ιστορικό τους αποτύπωμα, όπως θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Για να έχει επιτυχία αυτή η μέθοδος χρειάζεται το αντικείμενο της ανάλυσης και της πρόβλεψης να έχει μια επαναληψιμότητα. Δηλαδή να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η ανθρωπότητα εκατοντάδες είναι οι φορές που βλέπει αυτό που βλέπουμε σήμερα. Όσο και αν αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο έχουμε το ξεκίνημα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης. Τη σύγκρουση αυτή σε τόσο μεγάλο επίπεδο την έχουμε ξαναδεί να επαναλαμβάνεται από το 3000 προ Χριστού. Στην εμφάνιση και την εξαφάνιση μιας σειράς μικρών και μεγάλων αυτοκρατοριών μέσα στους αιώνες.
Πηγή μας είναι η «στατιστική» της εξέλιξης των μεγάλων και των μικρών αυτοκρατοριών που εμφανίσθηκαν και εξαφανίσθηκαν στην ιστορία όλους αυτούς τους αιώνες. Για να θυμηθούμε την Αιγυπτιακή αυτοκρατορία το 3000 π.Χ., τους Σουμέριους το 2500 π.Χ., τους Χετταίους το 1330 π.Χ., την Αθηναϊκή Αυτοκρατορία το 452 π.Χ., τη Μακεδονική Αυτοκρατορία το 387 π.Χ., και την πλέον πρόσφατη την Αμερικανική Αυτοκρατορία το 1975 μετά Χριστό.
Όπως φαίνεται έχουμε το ξεκίνημα μιας νέας Αυτοκρατορίας. Της Ρωσο-Κινεζο -Ινδικής Αυτοκρατορίας. Είχε προβλεφθεί από το 1970. Το περιμέναμε. Η νέα Αυτοκρατορία θα έχει την επικράτησή της, το 2037. Τώρα απλώς κάνει το ξεκίνημά της. Από τις στατιστικές μας αναλύσεις προκύπτει ότι οι εξελίξεις στην εμφάνιση αυτών των αυτοκρατοριών είναι νομοτελειακές. Δηλαδή, υπάρχει ένας στατιστικά επιβεβαιωμένος μηχανισμός που δημιουργεί και οδηγεί στην επανάληψη του φαινομένου της εμφάνισης μιας αυτοκρατορίας μέσα στους αιώνες. Δεν αναλύσαμε τα αίτια αυτής της σύγκρουσης. Ίσως και να μην έχει νόημα. Οι εξελίξεις είναι νομοτελειακές. Μονόδρομος. Η προβολή αυτού του ιστορικού ανάλογου στο μέλλον μας οδηγεί στο έτος 2037 που πολλοί το θεωρούν και ως «Peak Date» στη νέα αυτοκρατορική εμφάνιση.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανάλυσή μας θα μπορούσε να συνεισφέρει και να αποτελέσει μια διαφορετική νότα στην κατανόηση τέτοιων πολύπλοκων εξελίξεων όπως αυτές που ζούμε πρόσφατα. Τελικά μέσα στους αιώνες τίποτα δεν είναι πρωτόγνωρο και τίποτε δεν είναι τελικά απρόβλεπτο.
Ο κ. Δίκαιος Τσερκέζος είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης της Πάφου.