Του Απόστολου Κουρουπάκη
Νομίζω ήρθε καιρός η νέα υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου να αρχίσει να γυρίζει πιο γρήγορα τον τροχό υλοποίησης όσων εδώ και χρόνια έχουν μείνει πίσω. Κρίναμε αυστηρά τον κ. Χατζηγιάννη γιατί έπρεπε να μάθει από την αρχή το πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Γι’ αυτό έκανε συνεχείς συναντήσεις με όλους τους φορείς, με μεμονωμένα άτομα. Τον κρίναμε αυστηρά γιατί έμενε στο τρίπτυχο: «Νομοσχέδιο καθεστώς καλλιτέχνη», «Κάρτα νέων» και «θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στον Πολιτισμό». Κρίθηκε πολύ για αυτά και για την έλλειψη οράματος για τον Πολιτισμό. Ο κ. Χατζηγιάννης δεν τα κατάφερε και αποχώρησε, μέτρησε τα κουκιά του και ίσως και τις δυνάμεις του και αποχώρησε. Ο διορισμός της κας Κασσιανίδου έφερε μια ανακούφιση, πολλοί σκεφτήκαμε ότι ένας άνθρωπος με πολιτιστικό υπόβαθρο όπως το δικό της θα ήταν επιτέλους μία κάποια λύση για τα προβλήματα του πολιτισμού.
Δόθηκε νομίζω στη νέα υφυπουργό μια καλή ανάσα, δύο μήνες σχεδόν, για να βγάλει παραέξω το όραμά της για τον πολιτισμό της χώρας, δεν ξέρω αν το έκανε, και ίσως γι’ αυτό να φταίει το καλοκαίρι. Όπως και να ’χει ακόμα δεν έχω δει ή ακούσει κάτι που να με εμπνέει για το τι θέλει να κάνει για να ανατάξει τα του πολιτισμού μας. Δεν μου αρκεί να ακούω στη συνέντευξή της στον συνάδελφο Παύλο Χατζηλοΐζου στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και ξανά μανά να επικεντρωνόμαστε στην ιερά τριάδα: «Νομοσχέδιο καθεστώς καλλιτέχνη», «Κάρτα νέων» και «θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στον Πολιτισμό». Ούτε με ικανοποιεί η διάθεση για αναβάθμιση και στήριξη του πολιτισμού… ούτε και η διάχυση του πολιτισμού στους Κύπριους. Και δεν ικανοποιούμαι, διότι αυτά είναι πολύ δύσκολα θέματα και χρειάζονται κόπο πολύ και αλλαγή πλεύσης. Χρειάζεται να σπάσουν αβγά, δεν αρκεί η διάθεση αλλά συγκεκριμένο όραμα. Θέλω να το δω αυτό το όραμα, και νομίζω πως από εδώ και πέρα η κα Κασσιανίδου θα πρέπει να τρέξει κατοστάρι για να μη βαλτώσει στην τριάδα των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού προγράμματος για τον Πολιτισμό.
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι γεγονός, οι νόμοι και τα κτίρια μπορούν να δρομολογηθούν με καλή διάθεση των συναρμόδιων υπουργείων. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει είναι το όραμα, και η επιμονή στο να το πετύχει όποιος αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης. Η έλλειψη Εθνικής, Κυπριακής ή όπως αλλιώς θέλετε να την ονομάσουμε είναι αποτέλεσμα ακριβώς της δυσκολίας να καταλάβει γιατί χρειάζεται, η απουσία σοβαρών και στιβαρών δομών για τα εικαστικά επίσης δεν πρέπει να μας ξενίζει. Δεν έχουμε συγκροτημένες σωστά τέτοιες δομές, γιατί δεν έχουν πειστεί οι υπεύθυνοι στο κράτος ότι δεν γίνεται να δίνεις εκατομμύρια για τη ΣΠΕΛ και να την έχεις άδεια και πού και πού να τη δίνεις για εκθέσεις και άλλες δράσεις, για να μη σκουριάσει και μας πουν ότι πετάξαμε τα λεφτά μας. Χρειάζεται όραμα για να μη μοιάζουν τα μουσεία μας βγαλμένα από περασμένες δεκαετίες και οι αρχαιολογικοί μας χώροι να είναι ασυγύριστοι και ταυτόχρονα τακτοποιημένοι, και ο νοών νοείτω.
Χρειάζεται όραμα από το υφυπουργείο Πολιτισμού ώστε να φέρει κοντά κάθε πολίτη στον πολιτισμό, όπως και η ίδια θέλει, όταν η ανακοίνωση του υφυπουργείου για τη συμμετοχή της χώρας στην Μπιενάλε της Βενετίας είναι βγαλμένη από τα μύχια των καλλιτεχνών και για να την αντιληφθείς πρέπει να είσαι τουλάχιστον θεωρητικός της φιλοσοφίας της τέχνης…
Η κα Κασσιανίδου πρέπει φυσικά να τρέξει όλα τα διοικητικά καθήκοντά της, πρέπει να εγκατασταθεί στην Ιφιγενείας, πρέπει να φροντίσει για τη στελέχωση των Τμημάτων του υφυπουργείου της. Φυσικά και πρέπει να δει όλα εκείνα τα πρόσωπα και φορείς που είναι οι φορείς του πολιτισμού μας, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη να πει και όχι σε αιτήματα, να θέλει να αφήσει το αποτύπωμά της για κάτι μεγαλύτερο, από ότι η υπογραφή της σε χρηματοδοτήσεις, ακόμα και από αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που λέγεται Καθεστώς Καλλιτέχνη.
Κλείνοντας, η κα Κασσιανίδου θεωρώ πως έχει τη σκευή να πάει τα πράγματα λίγο παρακάτω, δεν της λείπει το θεωρητικό υπόβαθρο. Θέλω να πιστεύω ότι έχει και το σθένος να τα υλοποιήσει και να μεταλαμπαδεύσει σε όλους στην Ιφιγενείας ότι πρέπει το καράβι που λέγεται πολιτισμός να αλλάξει ρότα.
Τέλος, ελπίζω πως αυτό που είπε στον συνάδελφο Γιώργο Σαββινίδη, σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» να μην είναι ακριβώς έτσι… ότι δηλαδή την επέλεξε για «να καθησυχάσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να διασκεδάσει τις όποιες επιφυλάξεις, τοποθετώντας ένα άτομο που έχει γνώση των ζητημάτων και του διακυβεύματος», γιατί αν ισχύει τότε θα πρέπει να ανησυχούμε διπλά για το πώς προσλαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον πολιτισμό και το υφυπουργείο.