Του Απόστολου Κουρουπάκη
Εχουμε πρόβλημα. Στοπ
Πολύ ανησυχητικό το συμβάν σε λύκειο της επαρχίας Λάρνακας, με τον μαθητή με καταγωγή από το Κογκό. Από το βίντεο που είδα μόνο ανατριχίλα αισθάνθηκα. Μπράβο φυσικά στους μαθητές και μαθήτριες που υπερασπίστηκαν τον συμμαθητή τους και κρίμας στο μπόι του, στον καθηγητή, αν ήταν, που δεν έκανε τίποτε για να προστατεύσει τον νεαρό, από το κυνηγητό των καλόπαιδων. Απ’ ό,τι φαίνεται στα σχολεία μας καλά κρατούν τέτοιες συμπεριφορές που πρέπει να παταχθούν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Η δε διεύθυνση του σχολείου να τιμωρήσει τα άτομα που ενεπλάκησαν στο περιστατικό και να διερευνήσει και διά του ΥΠΑΝ να ενημερώσει την κοινωνία τι μέτρα έλαβε εναντίον του εκπαιδευτικού, που δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την επίθεση. Καλή δύναμη κα Αθηνά Μιχαηλίδου, μόνο εύκολο δεν είναι το έργο σας.
Στελέχωση χθες
Σημαντικό είναι να ειπωθεί πως το υφυπουργείο Πολιτισμού είναι και ως δομή υποστελεχωμένο, κάτι που δεν βοηθάει στο να παραχθεί σωστά και δομημένα πολιτιστική πολιτική. Οι δε λειτουργοί των Πολιτιστικών Υπηρεσιών δεν είναι και πληθώρα και καθένας και καθεμία διαχειρίζεται πολλά κομμάτια του σύγχρονου πολιτισμού. Θα ήταν καλό λοιπόν ο νέος υφυπουργός να το δει το θέμα και να στελεχώσει το υφυπουργείο του, ζητώντας να έχει δίπλα του τεχνοκράτες που γνωρίζουν τη διοικητική δουλειά που πρέπει να γίνεται. Μία, όπως μου λέχθηκε, καλή τεχνοκρατική επιλογή είναι η κυρία Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, η οποία ορίστηκε ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υφυπουργείου Πολιτισμού, πρώην επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, μέχρι την παραίτησή της τον Φεβρουάριο του 2014. Από τότε μέχρι σήμερα υπηρέτησε ως διευθύντρια Δημοσίων Επενδύσεων στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών.
3 ελιές και ένα επιτροπάτο
Προς τριχοτόμηση πάει το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται να δημιουργήσει τρία ξεχωριστά επιτροπάτα. Το ένα θα έχει να κάνει με ζητήματα Ανθρωπιστικών Θεμάτων, το δεύτερο με θέματα που αφορούν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, για το οποίο υπάρχουν πρόσωπα που ενδιαφέρονται, απ’ όσο γνωρίζω, και το τρίτο θα αφορά τη Διασπορά μας στο εξωτερικό, για το οποίο ενδιαφέρεται πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΔΗΚΟ. Ακούγεται ενδιαφέρουσα μια τέτοια τριχοτόμηση, αρκεί να δημιουργηθούν τα νέα αυτά Γραφεία προκειμένου να παραχθεί ουσιαστικό έργο, και όχι να γίνει κάτι όπως το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους. Μια ιδέα, αν και γνωρίζω ότι έχει τα θέματά της, είναι ένα Γραφείο Διατήρησης του Πολιτισμού Κατεχομένων Δήμων και Κοινοτήτων και τ/κ χωριών, που σε συνεργασία με τις Δικοινοτικές Επιτροπές Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα έχουν έγνοια την κυπριακή ταυτότητα. Μια ιδέα... τώρα που γυρίζει.
Στην Αθήνα ποιος θα πάει
Και όλα αυτά όταν γίνεται μάχη για το ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Κενεβέζο στην πολυπόθητη πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Αυτή την πρεσβεία που πολλοί αγάπησαν και ποτέ κανείς δεν μίσησε. Πολλά ονόματα ακούγονται, αλλά έτσι που το πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να στείλει κανένα που δεν το περιμένουμε και να μείνουμε όλοι χάσκοντα βριχτοί, που λέει και ο ποιητής.
Επίσης, η στήλη ενημερώνεται πως επίκεινται και ανακατατάξεις στο υπουργείο Εξωτερικών, γενικά και για να είμαστε ειλικρινείς μετά από κάθε προεδρικές άλλοι ανεβαίνουν, άλλοι κατεβαίνουν και σκεφτείτε, έχουμε ακόμα και τους ημικρατικούς...