ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ώρα για rebranding

Η νέα ανατομία, εικόνα και ταυτότητα του Δήμου Λευκωσίας

Της Αλεξίας Πολυβίου*

Ως γνωστό, με την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον νεοσύστατο μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας εντάσσονται ο υφιστάμενος Δήμος Λευκωσίας και οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο Δήμο της Κύπρου.

Ο νέος Δήμαρχος Λευκωσίας, θα είναι ο Δήμαρχος της νεοσυσταθείσας Πρωτεύουσας της Κύπρου, της μοναδικής ημικατεχόμενης Πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Έχοντας στην εποπτεία και διαχείρισή του μεγάλο μέρος της πράσινης γραμμής, καθίσταται υπεύθυνος για πολιτικά, τεχνοκρατικά και άλλα θέματα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει όραμα και παραγωγική διάθεση για την ορθή ανάπτυξη της πόλης μας.

Ένα από τα θέματα που με απασχολεί για τον νέο αυτό μεγάλο Δήμο της Λευκωσίας, είναι πώς θα επιτευχθεί η ομοιοποίησή του. Αυτή τη στιγμή, οι Δημότες των τεσσάρων Δήμων, που θα απαρτίζουν τον νέο Μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, γνωρίζουν ο καθένας τα του Δήμου του. Θα πρέπει, μεθοδικά και αποτελεσματικά να συντελεστεί, κατά τρόπο αρμονικό, η απαραίτητη «ώσμωση», με διαφάνεια, ειλικρίνεια και συναντίληψη. Προς αυτό το νέο αυτοδιοικητικό «μόρφωμα», θα πρέπει να κατευθυνθούν σύντονες προσπάθειες, να γίνει ό,τι είναι δυνατό, για να αποφευχθούν οι όποιοι διαγκωνισμοί, καχυποψίες και κακοφωνίες.

Η μεγάλη αλλαγή στην ανατομία του Δήμου Λευκωσίας, σημαίνει και αλλαγή στην ταυτότητά του. Ο νέος Δήμαρχος Λευκωσίας, θα έχει μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσει: να πετύχει, δηλαδή, σε ένα εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα, οι τέσσερεις ενοποιημένοι Δήμοι να μοιάζουν και να λειτουργούν ως ένας. Είναι αυτονόητο πως η ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας προϋποθέτει την ανάγκη για ένα ολιστικό rebranding του νέου αυτού «οργανισμού». Ο νέος Δήμος Λευκωσίας, θα πρέπει να είναι ομοιογενής οπτικά, λειτουργικά, διοικητικά, επικοινωνιακά, πολεοδομικά, κλπ.

Το 2019 - και ενώ γνωρίζαμε για την επερχόμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - παρουσιάστηκε η εργασία μιας ομάδας ακαδημαϊκών και τεχνοκρατών για μια νέα ταυτότητα της Λευκωσίας, η οποία θα την καθιστούσε διαφορετική και ξεχωριστή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Διερωτώμαι εάν στην, κατά τα άλλα αξιόλογη αυτή μελέτη, λήφθηκαν υπόψη δρομολογούμενες αλλαγές, καινοτομίες και αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις, σε ένα ολοένα μεταλλασσόμενο Δήμο.

Δεν είμαι σίγουρη εάν το μότο “The brightest capital of Europe” (Η φωτεινότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης) και το συνακόλουθο brand development εξακολουθεί να είναι εφαρμόσιμο σήμερα, πέντε χρόνια μετά την παρουσίασή του, για τον συνενωμένο, νέο μεγάλο Δήμο μας. Ναι, το φως μπορεί να παραπέμπει στην καταπληκτική ηλιοφάνεια της Πρωτεύουσας αλλά το νέο brand θα πρέπει να υπενθυμίζει το μοναδικό συναισθηματικό δέσιμο των δημοτών με την πόλη τους, την παραγωγική διάθεση, την ευφυία, την αισιοδοξία, την εργατικότητα και τις πλούσιες εμπειρίες που αδιάκοπα προσφέρει η «νέα» Λευκωσία.

Τόσο το λογότυπο της εργασίας του 2019, στο οποίο κυριαρχεί μια πύλη (προφανώς της Αμμοχώστου), όσο και το υφιστάμενο λογότυπο του Δήμου Λευκωσίας (με την αποτύπωση των 11 προμαχώνων), δεν μπορούν πλέον να αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα μιας νέας, εντυπωσιακά επεκτεινόμενης Πρωτεύουσας, με την ένταξη σε αυτήν των τεσσάρων Δήμων.

Πρόσφατα, η FDi Intelligence - βραχίονας αναλύσεων οικονομικών δεδομένων και τάσεων των Βρετανικών Financial Times - κατέταξε τη Λευκωσία μεταξύ των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων με διεθνή οπτική και δυναμική που μπορεί να αξιοποιηθεί από επενδυτές και επιχειρήσεις. Η πόλη μας βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατηγορίας «Μικρές ευρωπαϊκές πόλεις του μέλλοντος 2024 - Ανθρώπινο κεφάλαιο και τρόπος ζωής». Αυτό είναι αρκετό για να διακρίνουμε πού ακριβώς θα πρέπει να στραφεί η προσοχή μας για τα επόμενα χρόνια, όσο αφορά τη δυναμική αναδημιουργία της Πρωτεύουσας της Κύπρου.

Επιπλέον, ο νέος Δήμος θα είναι αυτός με τα περισσότερα Πανεπιστήμια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι χιλιάδες φοιτητές, τόσο του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο για την πόλη μας. Εκτός του ότι η παρουσία τους ωθεί την μέση ηλικία του πληθυσμού της πόλης (ο οποίος κατά τα άλλα ‘γερνάει’) προς τα κάτω, συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική ευμάρεια και τον πολιτιστικό εμπλουτισμό της Λευκωσίας. Άρα, η προσέλκυση φοιτητών, θα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας. Η παροχή των πιο κατάλληλων δομών και υπηρεσιών προς τους φοιτητές, είναι ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἄνευ. Ο Δήμος λοιπόν, θα πρέπει να εστιάζει συνεχώς την προσοχή του στο θέμα «φοιτητές στην Πρωτεύουσα» προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους από ολοένα και περισσότερες νέες χώρες.

Η προσέλκυση φοιτητών, χαρισματικών επιχειρηματιών και νέων καινοτόμων εταιρειών στη Λευκωσία, θα αποτελεί ασφαλώς μια καλοδεχούμενη πρόταση για την αναζωογόνηση και ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των δημοτών όπως και της οικονομικής αναζωογόνησης κουρασμένων ή υποβαθμισμένων ή κακοσχεδιασμένων περιοχών, όπως η «νεκρή» Μακαρίου, καθώς οι ακριτικές περιοχές του Αγίου Δομετίου, της Παλλουριώτισσας, του Καϊμακλίου, της παλιάς πόλης της Λευκωσίας κλπ.

Εάν το νέο brand σχεδιαστεί σωστά, με όραμα και ειλικρίνεια, αντικατοπτρίζοντας την νέα πραγματικότητα, με ορθή στρατηγική και εφαρμογή, τούτο θα αυξήσει την αίσθηση της περηφάνειας και της αγάπης μας για την πόλη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την ευπρέπεια, την ευταξία αλλά την προστασία της από τις οποιεσδήποτε κακές – τυχόν - πρακτικές.

Η υπόθεση της «νέας» Λευκωσίας, δεν αφορά και δεν εξαντλείται μόνο σε ένα λογότυπο ή ένα σλόγκαν. Αφορά μια καθολική αλλαγή κουλτούρας, ταυτότητας, συμπεριφοράς, επικοινωνίας, συνεργασίας κλπ.

Το rebranding της Λευκωσίας, θα αποτελέσει μια πολύπλοκη στρατηγική, μέσω της οποίας η πόλη μας θα μπορεί να επιτύχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, του τουρισμού, της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολίτες της.

Έχουμε μια πανέμορφη πόλη, με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και προοπτικές. Μια πόλη που την θέλουμε λειτουργική, πράσινη, καθαρή, ασφαλή, προσβάσιμη, ‘έξυπνη’, φιλική, ζωντανή, πολιτιστικά πλούσια, περήφανη και πραγματικά Ευρωπαϊκή.

Και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, άρρηκτα συνδεδεμένο με όλα τα πιο πάνω! Το 2026, η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, τεχνοκράτες και άλλες προσωπικότητες από την ΕΕ, θα ‘παρελάσουν’ από τη χώρα μας, με επίκεντρο την Πρωτεύουσα. Τη σημασία της συγκυρίας αυτής θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Να είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε και να παρουσιάσουμε την σύγχρονη, λειτουργική και ελκυστική εικόνα και ταυτότητα μας. Αυτό θα σημαίνει και την αναβάθμιση της θέσης μας ανάμεσα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των 27.

Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί για μια καινούρια πόλη, για μια Πρωτεύουσα που θα πρέπει, και της αξίζει, να είναι πρώτη σε όλα.

 

* Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λευκωσίας
   Διαμέρισμα Λευκωσίας

Facebook: @alexiapolyviou2024

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση