Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο με σκοπό να επιθεωρήσει τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού έργου «Αμάλθεια» για ανακούφιση του δοκιμαζόμενου λαού της Παλαιστίνης στον θύλακα της Γάζας. Με την ευκαιρία η κυρία Μέτσολα απηύθυνε επιστολή/έκκληση στους Κυπρίους για συμμετοχή στις ερχόμενες ευρωεκλογές.
Πιο πρόσφατα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου) η κυρία Μέτσολα απηύθυνε νέα ανοικτή επιστολή της στους Κυπρίους, προτρέποντάς μας να συμμετάσχουμε μαζικά στις ευρωεκλογές για να «υπερασπιστούμε την Ευρώπη. Να τη διαμορφώσουμε».
Στις επιστολές της η κυρία Μέτσολα αναφέρεται στην περιορισμένη συμμετοχή των Κυπρίων (45%) στις προηγούμενες ευρωεκλογές και πολύ ορθά προτρέπει τον καθένα από εμάς να ασκήσει το δικαίωμά του, τονίζοντας πως «η ψήφος σας μετρά».
«Μετρά για όλους μας, για την ελευθερία και τα δικαιώματα. Η ψήφος σας μετρά για την Ευρώπη που θέλετε εσείς να δείτε», ανέφερε σε μία από τις επιστολές της η κα Μέτσολα.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κα Μέτσολα για τη δημόσια προτροπή της προς τους συμπολίτες μου, Ευρωπαίους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συμμετάσχουν μαζικά στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι μια υπεύθυνη δράση από πλευράς μας, στο να οικοδομήσουμε και εμείς την Ευρώπη που, όπως εύστοχα παρατηρεί η κυρία Μέτσολα, «δεν είναι δεδομένη».
Παίρνω όμως το θάρρος ως Ευρωπαίος πολίτης να απευθύνω τη δική μου έκκληση στην κυρία Μέτσολα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ηγετική μορφή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου θα αρχίσουν επίσημα οι διεργασίες για την ανάδειξη του/της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτές τις διεργασίες η κα Μέτσολα ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της ηγεσίας τόσο της Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου.
Όπως ακριβώς η κυρία Μέτσολα απευθύνει έκκληση στους Κυπρίους να συμπεριφερθούν υπεύθυνα προσερχόμενοι στις κάλπες για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου, έτσι και εγώ ως Κύπριος Ευρωπαίος πολίτης απευθύνω δημόσια έκκληση στην κυρία Μέτσολα να ενεργήσει στο πλαίσιο της θεσμικής της ιδιότητας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ακόμα πιο μεγάλη υπευθυνότητα, όταν θα διαβουλεύεται με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για ανάδειξη των νέων προέδρων τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με πραγματική λύπη διαπίστωσα ότι όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που πιθανολογείται να αναδειχθεί η πρώτη πολιτική δύναμη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνήλθε πρόσφατα στο Βουκουρέστι, αποφάσισε, με την υποστήριξη της κυρίας Μέτσολα να προτείνει για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέλος και στέλεχος του ΕΛΚ, για νέα πενταετή θητεία.
Διερωτώμαι ειλικρινά αν η κυρία Μέτσολα πιστεύει πως με αυτή της την τοποθέτηση υπηρετεί τα συμφέροντα και την προοπτική οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπληρώνει με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή απλώς ακολουθεί την πεπατημένη, υποστηρίζοντας για τη θέση του/της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία συνάδελφό της στο ΕΛΚ.
Αν κριτήριο της επιλογής της κυρίας Μέτσολα στην πιο πάνω διαδικασία είναι το συμφέρον του ΕΛΚ και όχι αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα μου επιτρέψει η κυρία Μέτσολα να πιστεύω πως όπως ακριβώς οι συμπολίτες μου Κύπριοι που δεν προσέρχονται στις κάλπες για ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου συμπεριφέρονται με μειωμένο αίσθημα ευθύνης ως πολίτες της Ένωσης, άλλο τόσο μειωμένο είναι το αίσθημα ευθύνης της ίδιας ως ηγέτη, όταν το κριτήριο επιλογής της για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η κομματική ιδιότητα/ταύτιση των επιλεγομένων για κορυφαίες θέσεις της Ένωσης και όχι το ενωσιακό συμφέρον.
Είμαι βέβαιος πως δεν διαφεύγει της προσοχής της κυρίας Μέτσολα η ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο επίπεδο των αξιωματούχων των ευρωπαϊκών θεσμών, αληθινούς ηγέτες που να μπορούν να εμπνεύσουν ξανά τους ευρωπαϊκούς λαούς και όχι απλούς αξιωματούχους μιας δύσκολης αποστολής που είναι ακόμη ανολοκλήρωτη. «Η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέτσολα στην επιστολή της στους Κυπρίους στις 31 Μαρτίου 2024.
Η ανάγκη παρουσίας αληθινών ηγετών επικεφαλής θεσμών είναι δεδομένη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πολύ περισσότερο όταν το οικοδόμημα του οποίου προΐστανται οι επικεφαλής διατρέχει υπαρξιακούς κινδύνους κατάρρευσης, όπως ακριβώς ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν στην πρόσφατη, αφυπνιστική ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το πιο κάτω απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου Μακρόν είναι χαρακτηριστικό: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η Ευρώπη μας κινδυνεύει να πεθάνει. Η τύχη της εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιλογές μας την επόμενη δεκαετία. Ο κίνδυνος υποβιβασμού μας είναι μεγάλος».
Κάνω λοιπόν δημόσια έκκληση στην κυρία Μέτσολα και σε όλους τους συναδέλφους της στο ΕΛΚ και τις άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως θέσουν το συμφέρον της Ένωσης πάνω από το παραταξιακό τους συμφέρον. Τους καλώ να αναδείξουν στις ηγετικές θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών προσωπικότητες που στη συνείδηση των Ευρωπαίων λαών διαθέτουν αποδεδειγμένα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη. Αυτή είναι η υποχρέωση και το αδιαπραγμάτευτο καθήκον όλων τους έναντι της Ευρώπης.
Αξιότιμη κυρία πρόεδρε, σας γράφω την απαντητική αυτή επιστολή από αληθινό ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου πιστέψαμε βαθιά. Σας γράφω όμως και για ένα πρόσθετο, εξίσου σοβαρό λόγο. Μου είναι αληθινός εφιάλτης να σκέφτομαι τη δική μου ημικατεχόμενη πατρίδα, την Κύπρο, χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Ε.Ε. καταρρεύσει, η μικρή Κύπρος θα μείνει απελπιστικά έκθετη στον αφηνιασμένο κόσμο του 21ου αιώνα όπου όχι μόνο η αξία του ανθρώπινου πλάσματος αλλά και αυτή καθεαυτή η έννοια της πατρίδας έχουν, με πρωτοφανή κυνισμό, μηδενιστεί από τους εφήμερα ισχυρούς της γης.