Οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ένοικοι πολυκατοικιών προσφυγικών συνοικισμών. Βουλή, Δήμοι, ΕΤΕΚ, ο προσφυγικός κόσμος, διάφοροι άλλοι θεσμοί και οργανωμένα σύνολα, ζήτησαν τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας που διαμένουν στις εν λόγω πολυκατοικίες.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ανταποκρίθηκε τάχιστα και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κλήθηκε να διαχειριστεί μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ένα πρόβλημα δεκαετιών. Μετά από επίπονη δουλειά, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ετοίμασε ένα πρώτο συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο εμπλουτίστηκε με τις θέσεις της Βουλής, των Τοπικών Αρχών, του ΕΤΕΚ, της Ένωσης Προσφύγων και όλων των ενδιαφερομένων, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους. Στο βαθμό που ήταν δυνατόν προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε εφαρμόσιμες εισηγήσεις που είναι συμβατές με την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να δοθεί μια ολιστική λύση στο πρόβλημα.
Το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» που εξαγγείλαμε στις 7 Απριλίου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πρακτικό, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Είναι επίσης ένα σχέδιο δυναμικό, υπό την έννοια ότι το προσαρμόζουμε αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν στην πορεία. Γνωρίζουμε ότι αγγίζοντας μια πληγή μισού αιώνα θα υπάρξουν πρακτικές δυσκολίες, τις οποίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, με ευαισθησία, με ενσυναίσθηση και με σεβασμό έναντι των ανθρώπων που επηρεάζονται. Την ίδια όμως ώρα θέλουμε να αποφύγουμε ενέργειες που θα επιτρέψουν τη δημιουργία δυσμενών διακρίσεων τόσο ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο όσο και ευρύτερα ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οπως είναι γνωστό προτεραιότητα δόθηκε στις 43 πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα και των οποίων η συντήρηση κρίθηκε ως οικονομικά μη βιώσιμη. Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωρούμε με σχέδιο αναδόμησης κάνοντας αρχή με τις 20 πολυκατοικίες (18 στη Λευκωσία και 2 στη Λεμεσό) και μέσα στην επόμενη διετία θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες 23. Το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» θα καλύψει συνολικά 358 πολυκατοικίες σε βάθος δεκαετίας, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Η προσοχή μας αυτή την περίοδο εστιάζεται στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που θα προκύψουν για τη στέγαση όσων θα απαιτηθεί να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους μέχρι να κτιστούν τα καινούργια. Πέραν της επιδότησης του ενοικίου από το κράτος, μεριμνούμε ώστε να διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους στη διαδικασία μετακόμισης, στην εξεύρεση αποθηκευτικών χώρων, αλλά και στην εξασφάλιση αγαθών, υπηρεσιών και άλλης βοήθειας, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» αγκαλιάζεται από μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, από οργανωμένα σύνολα και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που θέλουν να συνδράμουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το δεύτερο ζήτημα που εγείρεται είναι το θέμα της συνεισφοράς που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικαιούχοι. Βρισκόμαστε σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και άλλους ευνοϊκούς όρους. Το Κράτος θα αντικρίσει με κατανόηση και ευαισθησία τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες προδήλως υπάρχει αδυναμία συμμετοχής στο Σχέδιο για πρακτικούς λόγους. Για εμάς η στόχευση είναι σαφής: Θέλουμε να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα δεκαετιών και να άρουμε κάθε κίνδυνο για τους ανθρώπους που ζουν σε πολυκατοικίες οι οποίες δεν μπορούν να συντηρηθούν. Τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία θα τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια μεγάλη πρόκληση και είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Βουλής, των τοπικών Αρχών, της Ενωσης Προσφύγων, αλλά με με τη συνδρομή του μηχανισμού των υπηρεσιών του δημοσίου και του δικτύου των εθελοντών που δημιουργούμε, θα βρούμε τις λύσεις.
Το κράτος επιχειρεί την πιο δραστική παρέμβαση στον τομέα της στέγασης. Το «ΚτίΖΩ» είναι η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας για ολιστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ιδιαίτερα η νέα γενιά, στην απόκτηση οικογενειακής αλλά και επαγγελματικής στέγης. Βρισκόμαστε σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους εμπλεκόμενους ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοινώσεις.