ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την Αμφιταλάντευση στην Αξιοπιστία

Καθόλου τυχαία η Ιστορική Συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ και το Δίδαγμα μιας Συνεπούς Εξωτερικής Πολιτικής

Γράφει ο Δήμος Γεωργιάδης

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι η αντανάκλαση της αξιοπιστίας και της συνέπειας της στο διεθνές σύστημα. Στην περίπτωση της Κύπρου, η ιστορική συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, με την υπογραφή τριών στρατιωτικών προγραμμάτων, αποτελεί ορόσημο που επισφραγίζει μια σταθερή και συνεπή στρατηγική πορεία. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες και αποτελούν απόδειξη ότι η εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας, η οποία κτίζεται με μικρά και σταθερά βήματα.

Το παρελθόν: Αμφιταλαντεύσεις και έλλειψη στρατηγικής.

Η Κύπρος υπήρξε για δεκαετίες δέσμια μιας πολιτικής «ίσων αποστάσεων», που δεν εξυπηρετούσε ούτε το εθνικό συμφέρον ούτε την ίδια τη γεωπολιτική της θέση. Ανέκαθεν υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι η Κύπρος μπορούσε να πατάει σε δύο βάρκες, διατηρώντας στενές σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με κράτη που αντιτίθενται στις δυτικές δημοκρατικές αξίες, όπως η Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η απομόνωση της χώρας μας από σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων και η έλλειψη στρατηγικών συμμαχιών.

Η απουσία σταθερότητας στον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής κατέστησαν την Κύπρο έναν μη αξιόπιστο εταίρο, ανίκανη να διαδραματίσει ρόλο στα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια της περιοχής.

Η αλλαγή πορείας: 12 χρόνια στρατηγικής συνέπειας

Η στροφή της Κύπρου προς μια σταθερή, δυτικοευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική ήταν ανέκαθεν η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία πραγματοποίησε. Μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, όπως η ενίσχυση της συμμετοχής μας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, η συνεργασία με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και η υιοθέτηση πολιτικών που εδράζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, η Κύπρος οικοδόμησε σταδιακά ένα προφίλ αξιόπιστου συμμάχου.

Η απομάκρυνση από αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, όπως η υπερβολική εξάρτηση από κράτη με αντιδυτικό προσανατολισμό, και η ειλικρινής προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, ήταν καθοριστικές.

Η σημερινή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί την επιβράβευση αυτής της συνεπούς πορείας. Ενισχύει όχι μόνο τη στρατιωτική μας συνεργασία αλλά και το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα πως η Κύπρος είναι πλέον ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η σημασία της σταθερότητας στην εξωτερική πολιτική

Η πρόοδος αυτή υπογραμμίζει μια βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής πως η σταθερότητα και η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας. Καμία χώρα δεν μπορεί να χτίσει στρατηγικές σχέσεις χωρίς μακροχρόνια δέσμευση σε ξεκάθαρες αρχές.
Η επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος, όπου η Κύπρος επιχειρούσε να εξυπηρετήσει αντικρουόμενα συμφέροντα, θα ήταν καταστροφική. Μια τέτοια κίνηση θα αποδομούσε ό,τι έχει χτιστεί με κόπο τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας η εξωτερική μας πολιτική να παραμείνει πάγια, ανεξαρτήτως της κομματικής ή πολιτικής ταυτότητας του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου πρέπει να θεμελιώνεται σε αρχές, όχι σε τακτικισμούς. Οποιαδήποτε στροφή σε φιλορωσικές ή αντιδυτικές πολιτικές θα οδηγήσει ξανά την Κύπρο στην απομόνωση, απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου της.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την Κύπρο, όπου η σταθερή και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική μπορεί να μας εξασφαλίσει όχι μόνο την ασφάλεια και την ευημερία αλλά και τη γεωπολιτική μας αναβάθμιση σε μια ασταθή περιοχή.

*Ο κ. Δήμος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Νεολαίας Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση