Το σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το αύριο» αποτελεί μονόδρομο και αδήριτη ανάγκη στις σημερινές δύσκολες εποχές. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πόσο περίπλοκη έγινε η ζωή μας και πόσο αβέβαιο το αύριο, με όσα πρωτοφανή, ανατρεπτικά και απροσδόκητα συμβαίνουν τριγύρω. Η πανδημία αποδεκατίζει ζωές παγκόσμια. Παλεύουμε νύκτα μέρα μ’ έναν αόρατο εχθρό που προκαλεί φόβο, κοινωνική αποξένωση και αμφιβολία για την αντοχή των συστημάτων υγείας. Η παγκοσμιοποίηση απέδειξε πως ο κόσμος όλο, είναι μια γειτονιά. Ό,τι συμβαίνει στο πιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη μάς επηρεάζει όλους. Πόλεμοι, πείνα, εξαθλίωση, ανεργία, οικονομική μετανάστευση, ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, ερημοποίηση, φυσικές και άλλες καταστροφές που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, αφήνουν μια γεύση τρόμου για τη πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης γη, ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμός μας.
Ο νέος ψυχρός πόλεμος Ανατολής - Δύσης που γιγαντώνεται με την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ξυπνούν τον εφιάλτη μιας ευρύτερης παγκόσμιας σύρραξης ή ενός πυρηνικού ή χημικού πολέμου με απροσδιόριστες καταστροφικές συνέπειες. Η επιτήδεια ουδετερότητα της Άγκυρας και η προσπάθεια προσκόμισης κερδών από τον επιδιωκόμενο ρόλο «ειρηνοποιού» αναβιώνει εφιαλτικές μνήμες. Θυμίζει τον λύκο που επενδύθηκε προβιά αρνιού για να παραπλανήσει όσους την ανέχονται. Μεγεθύνει τη δυσπιστία για το διεθνές σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης που παραβλέπει τη μαξιμαλιστική αρπακτικότητα της Τουρκίας. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να προβληματιζόμαστε για το ίδιο το νόημα της ζωής. Να επικεντρωνόμαστε στα σημαντικά που πρέπει να μας ενώνουν ως χώρα, ως λαός, ως άτομα και ν’ αφήνουμε στο περιθώριο τα μικρά, πρόσκαιρα και απατηλά που μας χωρίζουν. Να επιδιώκουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα που αφορούν την εθνική και φυσική μας επιβίωση. Η Κύπρος μοιάζει μικρό καράβι σε φουρτουνιασμένο πέλαγος, ευάλωτο σε αναταράξεις από τις επιδιωκόμενες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις των ισχυρών της γης στην προσπάθεια επαναχαρτογράφησης των σφαιρών επιρροής τους.
Το εύρος και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, απαιτεί μια άλλη προσέγγιση. Απαιτεί συνέργεια δράσεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συλλογικό όραμα, κοινό στρατηγικό πρόγραμμα. Είναι γι’ αυτό που η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής αποδοχής ή, έστω, της ευρύτερης δυνατής αποδοχής για την επόμενη πενταετία, με κοινό υποψήφιο που να εγγυάται την εφαρμογή ενός προγράμματος στη βάση ενός πολιτικού μανιφέστου με συγκεκριμένους άξονες. Το μανιφέστο θα συνδιαμορφωθεί απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με τη δική τους δέσμευση, θα εφαρμοστεί χωρίς να υπολογιστεί το όποιο κομματικό όφελος ή κόστος.
Πιστεύουμε πως η κυπριακή κοινωνία αυτό επιδιώκει. Με την απαξίωσή της στην πολιτική και τους πολιτικούς και την αποχή από τις κάλπες, έδειξε πως αναζητεί λύσεις στα αδιέξοδα που όλο πληθαίνουν στο Κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό, την εσωτερική διακυβέρνηση. Ζητά κάθαρση από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αξιακή κρίση. Αναμένει αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών πρακτικών. Ζητεί να υποσταλούν οι κομματικές σημαίες. Να χαμηλώσει η ένταση των καθημερινών κομματικών αψιμαχιών και ανταγωνισμών. Επιθυμεί τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων με σημαία την Κύπρο και όχι το κόμμα.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως η πρότασή μας θα τύχει σοβαρού προβληματισμού και αποδοχής, αν αφεθούν στο περιθώριο ιδεοληψίες του παρελθόντος κι αν πρυτανεύσει η αγάπη για τον τόπο, σύνεση, μετριοπάθεια, ορθολογισμός και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η ατζέντα είναι ξεκάθαρη: Απελευθέρωση, επανένωση και προκοπή του τόπου μας. Βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη. Μετατροπή της Κύπρου σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με υψηλό δείκτη κοινωνικής προστασίας, ισχυρή οικονομία, αναστηλωμένους θεσμούς. Με δυνατό σύστημα παιδείας, υγείας. Ισοπολιτεία, αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες. Τομές και μεταρρυθμίσεις για να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος, λογοδοσία και να κτιστεί μια νέα σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμφίδρομης επικοινωνίας κράτους και πολίτη.
Η κοινωνία έφτασε στο σημείο μηδέν. Απαξιώνει τους πάντες και τα πάντα. Το διακύβευμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών πρέπει να είναι εξόχως εθνικό. Μαζί ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε το αύριο, σφυρηλατώντας την εθνική ενότητα και ομοψυχία.
Η Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου είναι πρώην ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ.