Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η δημοκρατία μας είχε φθάσει στο τέλμα, αφού προηγήθηκε μια περίοδος ευμάρειας, η οποία φρόντισε να αφαιρέσει κάθε προσδοκία από τον πολίτη για συμμετοχή στην παραγωγή πολιτικής. Άλλοι αποφάσιζαν για εμάς, χωρίς εμάς. Κι όταν πια φτάσαμε στα όρια της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας, ως πολίτες αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τρόπους για την αναστροφή της πορείας της ιστορίας. Ότι δεν πρέπει ν’ αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.
Με τα δεδομένα της περιόδου εκείνης, τον Φεβρουάριο του 2012, μαζί με δύο φίλους, φοιτητές στη Νομική, ψάχνοντας ένα βήμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, δημιουργήσαμε ένα blog με την επωνυμία Oxygono. Στην πορεία, το Oxygono, από ένα blog που γεννήθηκε από τη γενιά της κρίσης, μετατράπηκε σε έναν οργανισμό που με τα βασικά του projects, το Cyprus Forum και το Nomoplatform, προσπαθεί να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο αλλά και να την ενώσει με τα διεθνή κέντρα παραγωγής πολιτικής που την επηρεάζουν (Βρυξέλλες, Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Μέση Ανατολή κ.ά.).
Το Cyprus Forum δημιουργήθηκε για να αποτελέσει την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διοργάνωση χάραξης πολιτικής στην Κύπρο. Διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ξεκίνησε συμβολικά τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή τα 60 από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ετήσιο συνέδριο που επιδιώκει να γίνει μοχλός και καταλύτης για αλλαγές μέσω συζητήσεων που οδηγούν σε εισηγήσεις, δράσεις και αποτελέσματα.
Συγκεντρώνει τοπικούς και ξένους πολιτικούς ηγέτες, σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Κοινωνία των Πολιτών, με στόχο την έναρξη διαλόγου, την ανταλλαγή ιδεών και την εξεύρεση νέων και δημιουργικών λύσεων σε βασικούς τομείς της δημόσιας πολιτικής.
Στα δύο χρόνια παρουσίας του κατάφερε να καταστεί θεσμός στην κυπριακή δημόσια συζήτηση και να ενισχύσει τον επαναπροσδιορισμό της χάραξης πολιτικών στην Κύπρο. Απώτερος σκοπός του είναι η βελτίωση και προώθηση βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτών στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, στόχος του Cyprus Forum είναι να αποτελέσει τη σύνδεση της Κύπρου με κέντρα παραγωγής πολιτικής διεθνώς. Η προσπάθεια για ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας είναι δύσκολη, εντούτοις διοργανώσεις όπως το Cyprus Forum παρέχουν έδαφος για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που δημιουργούν μία κουλτούρα διαλόγου και συμμετοχικότητας στην παραγωγή πολιτικής και ανεβάζουν την ποιότητα, δημοκρατικότητα και ταχύτητα των πολιτικών.
Φέτος, το Cyprus Forum διεξάγεται για τρίτη χρονιά, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Είναι η πρώτη φορά που είναι διήμερο. Η γενική θεματική του 3ου Cyprus Forum είναι η λέξη «Inclusivity». Την πρώτη χρονιά ήταν «Policymaking Redefined» και πέρσι «Towards a sustainable horizon». Φέτος θεωρούμε ότι είναι επίκαιρη η συμπερίληψη και σχετίζεται με αρκετά επίκαιρα θέματα όπως η βιώσιμη οικονομία, το προσφυγικό, το Κυπριακό και η παιδεία. Έχουμε μία αρκετά δυνατή ατζέντα με Ευρωπαίους επιτρόπους, ευρωβουλευτές, υπουργούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες με περίπου 40 ομιλητές από το εξωτερικό. Κάποια σημαντικά ονόματα είναι ο Noam Chomsky, η Asma Khan, η Ευρωπαία Επίτροπος Dubravka Suica, o Juan Manuel Santos και o Nicholas Christakis (για δεύτερη χρονιά).
Η εμπειρία των δύο πρώτων διοργανώσεων μάς έχει διδάξει πως δεν θέλουν όλοι αλλαγή στον τρόπο παραγωγής πολιτικής. Το θέλουν όμως αρκετοί και έχουμε βρει αρκετούς από αυτούς και ενώνουμε δυνάμεις μαζί τους. Μία καινοτομία που έχουμε εισαγάγει φέτος είναι η ανάθεση όλων των συζητήσεων σε οργανισμούς τους οποίους ονομάζουμε Συνεργάτες Γνώσης (Knowledge Partners). Αυτοί οι οργανισμοί, που είναι κυρίως ερευνητικά κέντρα ή δεξαμενές σκέψεις, μας βοηθούν στην επιλογή των θεμάτων και των ομιλητών με αποτέλεσμα όλες οι συζητήσεις να διεξάγονται σε επιστημονικό υπόβαθρο. Ενδεικτικά, κάποιοι από αυτούς είναι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου, το Γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε., το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το ΚΙΟΣ, το CYENS, το PRIO, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, το ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλα.
Ο δημόσιος διάλογος στην Κύπρο τείνει να μονοπωλείται από θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την οικονομία και μάλιστα επιφανειακά. Πρωτοβουλίες όπως το Cyprus Forum έχουν ως στόχο να αναδείξουν και άλλα ζητήματα, να τα φέρουν στο προσκήνιο και να τα εντάξουν στον δημόσιο διάλογο.
Στο φετινό Cyprus Forum, πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, θα αποτελέσουν τη βάση για τις συζητήσεις. Συγκεκριμένα, πέρα από το θέμα της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας, στα panels θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τις έξυπνες πόλεις, την ηλεκτρική κινητικότητα, την πράσινη ενέργεια, το Κυπριακό, την ευθανασία, τις ψευδείς ειδήσεις, την τεχνητή γονιμοποίηση, την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών, την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και άλλα.
Επιπρόσθετα, ένας από τους βασικούς στόχους της φετινής διοργάνωσης αποτελεί και η περαιτέρω εμπλοκή και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων με συζητήσεις που θα αφορούν πρακτικά θέματα που απασχολούν και τις δύο κοινότητες.
Εκτός από την κινητοποίηση όλων των Συνεργατών Γνώσης, οι οποίοι θα συνεχίσουν από εκεί που θα σταματήσουν οι συζητήσεις, κάθε χρόνο εκδίδουμε ένα τόμο με τα συμπεράσματα και τις δεσμεύσεις που προέκυψαν από τις συζητήσεις. Επίσης, μαζί με τους συνεργάτες μας Center for Social Innovation, δουλεύουμε πάνω σε ένα project το οποίο ονομάζουμε Cyprus Quality of Life Index, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ένα από τα side events του φετινού Cyprus Forum. Σκοπός του είναι να μετρά κάθε χρόνο αν παρατηρείται πρόοδος στα σημαντικότερα θέματα που συζητούνται κάθε χρόνο στο Cyprus Forum όπως είναι η διαφορετικότητα, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η διαφάνεια κ.λπ.
Το κύριο μέρος του Cyprus Forum πλαισιώνεται από διάφορες άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν δέκα μέρες πριν και θα λάβουν χώρα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου (Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο), καθώς και σε άλλες τοποθεσίες εντός της Λευκωσίας, πλησίον της κύριας σκηνής, όπως το Σπίτι του Πολίτη, το Σπίτι της Συνεργασίας, το Λήδρα Πάλας και η Πλατεία Ελευθερίας.
Ο κ. Νικόλας Κυριακίδης είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός πρόεδρος του Cyprus Forum.