
Η Κύπρος βρίσκεται στο νότιο άκρο της εύκρατης ζώνης μέσα στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και κοντά στο βόρειο μέρος της άνυδρης ζώνης που περιλαμβάνει την έρημο Σαχάρα στη βόρεια Αφρική. Επομένως κινδυνεύει ακόμα και από μικρές μετακινήσεις των ορίων των πιο πάνω ζωνών και θα έπρεπε να λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση του γεγονότος αυτού.
Η ερημοποίηση, όπως ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις, είναι η υποβάθμιση της γης σε ξηρές, ημίξηρες και ξηρές άνυδρες περιοχές που προκύπτει από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών διακυμάνσεων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Συνοδεύεται από μείωση του φυσικού δυναμικού της γης και μείωση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων και έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και στην οικονομική ανάπτυξη των ανθρώπων που πλήττονται από τα γεγονότα αυτά.
Οι ξηρασίες συμβαίνουν συχνά στις περιοχές που πλήττονται από την ερημοποίηση και είναι γενικά ένα φυσικό χαρακτηριστικό του κλίματος τέτοιων περιοχών. Περιστασιακές ξηρασίες (λόγω εποχικών ή διαχρονικών διακυμάνσεων των βροχοπτώσεων) και μακροχρόνιες σοβαρές ξηρασίες μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, μείωση της βλάστησης, αλλαγή στο φαινόμενο Albedo (συντελεστής ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας), αλλαγές στο τοπικό κλίμα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.λπ.
Οι ψηλότερες βροχοπτώσεις στον πλανήτη Γη συμβαίνουν στα τροπικά κλίματα κοντά στον ισημερινό. Η ψηλή θερμότητα που παράγει η ηλιακή ενέργεια στα σημεία αυτά δημιουργεί μεγάλη εξάτμιση, με αποτέλεσμα ο θερμός και υγρός αέρας να ανυψώνεται και η υγρασία να συμπυκνώνεται λόγω ψύξης στα ψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας και να πέφτει πίσω στη γη ως βροχή. Για να υπάρξει δηλαδή βροχόπτωση χρειάζονται τρία πράγματα: Θερμότητα, υγρασία και ακολούθως ψύξη του αέρα.
Ψηλά επίπεδα θερμότητας και υγρασίας έχουμε και στην Κύπρο, και μάλιστα κατά τις καλοκαιρινές περιόδους σε παράλιες περιοχές. Θα μπορούσαμε μήπως να προσομοιώσουμε τροπικές συνθήκες και να έχουμε τεχνητή βροχόπτωση καθ’ όλο το καλοκαίρι; Η απάντηση είναι ναι, αφού το μόνο που μας λείπει είναι η ψύξη, την οποία όμως θα μπορούσαμε να πάρουμε από το νερό της θάλασσας σε πιο μεγάλα βάθη, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία σε σχέση με τον υγρό επιφανειακό αέρα.
Υπάρχουν δύο τρόποι υλοποίησης της παραγωγής νερού με τις πιο πάνω τεχνικές. 1) Με μονάδες παραγωγής νερού στην επιφάνεια της θάλασσας σε παράκτιες περιοχές οι οποίες να παρέχουν νερό σε παραθαλάσσιες γεωργικές μονάδες, ή 2) Σε παραθαλάσσια μεγάλα θερμοκήπια τα οποία θα εξατμίζουν θαλασσινό νερό μέσα στα θερμοκήπια και θα παράγουν όλο το γλυκό νερό που χρειάζονται για τη γεωργική παραγωγή. Τα θερμοκήπια αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί, βλέπε: Sea Water Greenhouses. Παραδείγματα θερμοκηπίων μεγάλης κλίμακας που προσομοιώνουν τροπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων και βροχοπτώσεων είναι το Eden Project στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου και το Tropical Islands στο Βερολίνο της Γερμανίας. Επίσης λειτουργεί το Rainforest exhibit, Zoo Atlanta, Georgia, USA.
Επίσης, στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο Humid2Water που σκοπό είχε να ερευνήσει την παραγωγή νερού στην Κύπρο με προσομοίωση τροπικών κλιματικών συνθηκών.
Ο κ. Πέτρος Κρόνης είναι μηχανολόγος και ερευνητής μηχανικός.