
Kathimerini.com.cy
Το φετινό συνέδριο βιώσιμης ανάπτυξης, έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση της εθνικής πορείας προς την Πράσινη Μετάβαση. Η βασική επιδίωξη είναι η Κύπρος να αναδειχθεί σε πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αειφορίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος.
Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετέχουν δυναμικά οι, Κώστας Καδής, Βύρων Ιωάννου, Αντωνία Θεοδοσίου.
Ο Κώστας Καδής θα συμμετέχει στο συνέδριο, ως κύριος ομιλητής, με θέμα “Impacts of Climate Change in The Mediterranean and the Actions Required to Reverse the Trend”.
Ο Επίτροπος Κώστας Καδής ηγείται της πολιτικής της ΕΕ για την Αλιεία και τους Ωκεανούς, με έμφαση στην ενίσχυση ενός ανθεκτικού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη. Έχει διατελέσει Υπουργός Υγείας, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, συμμετείχε στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου ως επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι Καθηγητής Διατήρησης της Βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο Frederick, όπου ίδρυσε τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης και διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής. Έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει έξι βιβλία και πάνω από 50 επιστημονικά άρθρα σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της φύσης.
Ο Βύρων Ιωάννου θα συμμετέχει στο συνέδριο, ως κύριος ομιλητής, με θέμα “Planning for Action: Building Climate-Resilient Cypriot Cities ”.
Ο Καθηγητής Βύρων Ιωάννου είναι Διευθυντής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και της Μονάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Frederick, με εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Διαθέτει ακαδημαϊκά προσόντα στην Αρχιτεκτονική, τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΕΜΠ) και το Δίκαιο Χωροταξίας (Leeds Beckett University). Το έργο του επικεντρώνεται σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο κλιματικά ουδέτερος σχεδιασμός, η στέγαση, η βιώσιμη κινητικότητα, η αστική πυκνότητα και εξάπλωση, οι δημόσιοι χώροι και το πολεοδομικό δίκαιο. Έχει διακριθεί με βραβεία για έργα αστικής ανάπλασης και σχεδιασμού δημοσίων χώρων, ενώ συμμετέχει ως μέλος ή εμπειρογνώμονας σε εθνικούς και διεθνείς φορείς του τομέα. Παράλληλα, ο Καθηγητής Κώστας Καδής, επίσης του Πανεπιστημίου Frederick, έχει διατελέσει Υπουργός Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στις διακοινοτικές συνομιλίες μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον. Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προτού ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick το 2005, όπου ίδρυσε τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης και διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής. Έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία και περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων, διατήρησης της βιοποικιλότητας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η Αντωνία Θεοδοσίου θα συμμετέχει στο συνέδριο, ως κύριος ομιλητής, με θέμα “Sustainable Cities and Communities (SDG 11): Rethinking Urban Life ”
Η Αντωνία Θεοδοσίου είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Αρχιτεκτονική με εξειδίκευση σε οικολογικά κτίρια και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων κληρονομιάς, από το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen University στη Γερμανία. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Μηχανική Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Τεχνικό Μπράουνσβαϊγκ στη Γερμανία και στην Αποκατάσταση Ιστορικών Κτηρίων και Μνημείων στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Κύπρο. Εργάστηκε για πέντε χρόνια ως Διευθύντρια στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Ακάμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή της UNESCO για την εγγραφή της "Τέχνης του Ξηρολιθικού Κτισίματος" στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε εκπαιδευτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει εργαστεί σε έργα περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ενέργειας σχετικά με το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Οικολογικής “Natura 2000”. Εργάστηκε επίσης για δύο χρόνια στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) και συμμετείχε στη δημιουργία του τουριστικού προγράμματος αγροτουρισμού. Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για τη Διατομεακή Μελέτη της Ξηρολιθικής Κατασκευής (SPS), Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) Κύπρου και Επιστημονική Εκπρόσωπος της ICOMOS Κύπρου στην Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά από Πηλό (ISCEAH). Έχει διακριθεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για τα αρχιτεκτονικά και τοπία έργα της, καθώς και για την αποκατάσταση μνημείων και κτιρίων κληρονομιάς. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Biennale of Art and Architecture in Italy και είναι συν-συγγραφέας βιβλίων και οδηγών για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της χερσονήσου του Ακάμα.
Το Green Agenda Cyprus Summit 2025 παρουσιάζει «Η Καθημερινή», υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Platinum Sponsors: Hellenic Bank - Μέλος του Ομίλου Eurobank, Alpha Bank, Philip Morris Cyprus
Gold Sponsors: Electricity Authority of Cyprus, Fameline Holding Group, Invest Cyprus, EY Cyprus, Unicars, Cyfield
Silver Sponsors: Cyta, Καταστήματα Σκλαβενίτης, Photos Photiades Breweries Επιλογή, LLPO Law Firm
Supporters: Nespresso, Vittel, Fitness granola
Energy Partner: Eunice Energy Group
Για το πρόγραμμα και την διαθεσιμότητα των εισιτηρίων επισκεφθείτε το www.agenda.cy
Για εισιτήρια www.ticketmaster.cy/showEventInformation.html?idEvent=6058