ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Είναι πολλά, πολλά τα ψυχολογικά*

Του ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ διέγραψε τους Συναγερμικούς υπουργούς του Χριστοδουλίδη διότι χαλούν το αφήγημα, ότι το κόμμα είναι αντιπολίτευση. Αυτό όμως είναι το πρόβλημα του ΔΗΣΥ ή μήπως αυτό που έγραψε ο Ιωνάς Νικολάου, ότι οι υπουργοί που διαγράφηκαν μετέχουν «σε μια κυβέρνηση που έχει την ίδια ιδεολογία» με τον ΔΗΣΥ «και την οποία στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του;».

Η πρώτη πράξη της Αννίτας Δημητρίου ως προέδρου του ΔΗΣΥ το 2023 ήταν να επιβεβαιώσει, με συνεδριακή απόφαση, ότι ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση. Εκείνη η απόφαση υπονομεύθηκε νωρίς. Δεν ήταν μόνο, ότι δεν διαγράφηκαν τότε οι Συναγερμικοί υπουργοί. Ήταν κι άλλα αντιφατικά και δισυπόστατα. Όπως, ο δημόσιος ανταγωνισμός ηγετικών στελεχών για το ποιος επισκέπτεται πιο συχνά το Προεδρικό του Χριστοδουλίδη. «Πήγα στο Προεδρικό κι αν χρειαστεί θα ξαναπάω ακόμα μία και δύο και τρεις φορές και δεν πρόκειται να πάρω άδεια από κανέναν τρίτο», δήλωνε τον Νοέμβριο του 2023 ο Νίκος Τορναρίτης. Τον Νοέμβριο του 2024, πριν από μόλις τρεις μήνες, οι Νίκος Χριστοδουλίδης (που διαγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2023) και Κωνσταντίνος Ιωάννου έπιναν καφέ στο προεδρικό γραφείο στην Πινδάρου με την Αννίτα Δημητρίου και τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά το μνημόσυνο του πολιτικού τους μέντορα Γλαύκου Κληρίδη.

Όλα αυτά δεν γίνονταν επί ενός πολιτικού κενού. Ο ΔΗΣΥ είχε υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό το 2023 και το 2024 και στήριξε την κυβέρνηση στην καταψήφιση της πρότασης για φορολόγηση των τραπεζών. Στο Κυπριακό, μετά από κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον Χριστοδουλίδη, δήλωσε «έτοιμος να στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια [που] συμβάλλει στον υπέρτατο στόχο που δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας». Μόλις πριν από μερικές μέρες, έναντι των εξαγγελιών Χριστοδουλίδη στο State of the Union, ο ΔΗΣΥ ήταν θετικός. Τις χαρακτήρισε αφενός επαναλήψεις, αλλά σημείωσε: «δεν διαφωνούμε με τους γενικούς και ευγενείς στόχους που τίθενται» και (πάλι) δήλωσε «έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά». Στην εξωτερική πολιτική, το κόμμα όχι απλά υπερθεματίζει τη φιλοαμερικανική πολιτική Χριστοδουλίδη, αλλά διεκδικεί τον τίτλο ιδιοκτησίας. «Οι νέες προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας, επιβεβαιώνουν τη διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού για έναν συνεπή δυτικό προσανατολισμό», διακήρυττε το κόμμα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο επίσημος ΔΗΣΥ δεν είναι αντιπολίτευση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και σποραδικά μεμονωμένοι βουλευτές, ναι. Όχι, όμως, συντεταγμένα το κόμμα. Προς τι, λοιπόν, οι διαγραφές τώρα; Προφανώς διότι έρχονται εκλογές και η ηγεσία επιχειρεί να κλείσει ρωγμές και να περιορίσει διαρροές. Πώς σχεδιάζει να το πετύχει αποξενώνοντας σημαντική μερίδα Συναγερμικών που αντικρίζει θετικά την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι ένα ερώτημα. Μια άλλη απάντηση, όμως, κρύβεται σ’ αυτό που συχνά υποτιμούμε στις πολιτικές αναλύσεις, τη συναισθηματική φύση των πολιτικών σχέσεων. Πολλά απ’ όσα συμβαίνουν στην Πινδάρου είναι βαθύτατα προσωπικά.

Πόσο προσωπικά, το ομολόγησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ιωάννης Κασουλίδης στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή. Παραδέχθηκε, ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ούτε στο ίδιο δωμάτιο με τον Χριστοδουλίδη. Ως επικεφαλής της ομάδας Κυπριακού, ο Κασουλίδης δεν παρευρέθηκε στην ενημέρωση που έκανε στο σώμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί δεν πήγατε;, τον ρώτησε ο Ανδρέας Κημήτρης: «Επειδή θα ένιωθα καλύτερα να μην είμαι εκεί», είπε και πρόσθεσε: «πρόκειται για καθαρά προσωπικό θέμα». Σοβαρά πικραμένος είναι πλέον και ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος από το πολιτικό του τέκνο, τόσο που να διερωτάται δημόσια αν ο Χριστοδουλίδης «είναι μόνο για κορδέλες;».

Το πιο ανάγλυφο αποτύπωμα της συναισθηματικής φύσης των σχέσεων Πινδάρου - Προεδρικού συναντάται στην ανταλλαγή τους για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Συμφωνούμε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», έλεγε η κομματική ανακοίνωση, «πως “το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στρατηγικού διαλόγου […] επιτεύχθηκε επί προεδρίας Τραμπ και όταν υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης”. Αλλά τίθενται ορισμένα ερωτήματα. Δεν είχε τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Δεν υπήρχε συνολική κυβερνητική κατεύθυνση; Ήταν προσωπική υπόθεση του κ. Χριστοδουλίδη;», κατέληγε –ομολογουμένως δίκαια– η ανακοίνωση. Διότι ούτε από την πλευρά του Προεδρικού έχουν ξεπερασθεί προεκλογικά τραύματα και καχυποψίες. Η εκλογική επιτυχία δεν ανέδειξε τη μεγαθυμία που πρέπει να διακρίνει τους νικητές.

Μ’ αυτά τα δεδομένα είναι αμφίβολο εάν, όπως είπε η Αννίτα Δημητρίου, με το καταστατικό συνέδριο έκλεισαν ανοιχτά κεφάλαια που πλήγωσαν την παράταξη «για να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και αποφασισμένοι». Θα φανεί σύντομα αν ισχύει αυτό που έγραψε ο Ιωνάς Νικολάου, ότι στον ΔΗΣΥ «προωθείται ένα επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα».

*Σύνθημα ποδοσφαιρικής κερκίδας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση