ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταξίδια χωρίς αποσκευές

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η συνταγή: ασταμάτητα ταξίδια σε χαλαρό ρυθμό. Εσχάτως Βελιγράδι, Ρώμη, Κατάρ, Ντουμπάι. Ταξίδια που σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΞ. Τα ταξίδια δεν είναι το κύριο θέμα –κύριο θέμα είναι πως αυτά συνιστούν ένα προπέτασμα καπνού για να συσκοτίσουν ό,τι ένας πρόεδρος θα μπορούσε να κάνει:

1) Ποιο είναι το μήνυμα της Γάζας; Ότι τίποτε δεν είναι στατικό, ότι η διεθνής σκηνή κινείται σε διαρκείς αβεβαιότητες. Μια χώρα παράγοντας αβεβαιότητας είναι η Κύπρος –παράγοντας «σταθερότητας» είναι μόνο σε δηλώσεις σε διάφορα δείπνα.

2) Ένας πρόεδρος που έχει ισχυρή εικόνα του γενικότερου περιβάλλοντος και των κινδύνων που συνιστούν δεν χάνει την ευκαιρία: α. Να μιλά στην κοινή γνώμη τη γλώσσα της αλήθειας, τι μαθαίνει η Κύπρος από τη Γάζα. β. Να θέτει μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα, ότι τίποτε δεν πρέπει να το αφήνουμε στην τύχη, χρειάζεται να καθοδηγούμε τις εξελίξεις. γ. Ότι οι κρίσεις μερικές φορές –πέρα από την τραγική τους διάσταση– παράγουν και «δεύτερες σκέψεις», όπως συμβαίνει τώρα με την επιστροφή στην ατζέντα της λύσης των δύο κρατών στη Μ. Ανατολή –μετά τη λήξη του πολέμου.

3) Οι πιο έγκυρες αναλύσεις στο Κυπριακό κάνουν λόγο για απόφαση του γ.γ. να στείλει απεσταλμένο για να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για επανάληψη των συνομιλιών. Νέο στοιχείο, το ενδεχόμενο η διάρκεια της αποστολής του να ολοκληρώνεται σε έξι μήνες. Ο ίδιος ο ΠτΔ δήλωσε στις 15/11 ότι «από την επικοινωνία που είχα με τον γ.γ. των Η.Ε. αναμένω ότι θα υπάρξει τις επόμενες των ημερών, επιτέλους, ο διορισμός απεσταλμένου για να διερευνήσει το έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού».

4) Καθώς υπάρχει αυτή η ενημέρωση, το ερώτημα προκύπτει αυτόματα: Πώς ο ίδιος προετοιμάζει το έδαφος, ώστε ο απεσταλμένος να συναντήσει μια ηγεσία και μια κοινότητα έτοιμες για τα σημαντικά; Ένας πρόεδρος που έχει αυτές τις ευθύνες, ταξιδεύει με φειδώ και στοχευμένα και εργάζεται καθημερινά για να προετοιμάσει το έδαφος. α. Ποια είναι η διαπραγματευτική ομάδα με την οποία θα επεξεργαστεί τα ζητήματα; Απλώς δεν υφίσταται. β. Ποιοι είναι οι ειδικοί συνεργάτες που θα μπορούσαν να κάνουν ειδικές συναντήσεις ετοιμασίας του εδάφους συναντώντας συμβούλους του Ε. Τατάρ; Απλά δεν υφίστανται. γ. Η Άγκυρα συνιστά βασικό κλειδί για να τύχει «επεξεργασίας» η «δυσνόητη» έννοια περί της «κυριαρχικής ισότητας». Ποια είναι η προσωπικότητα που πάει στην Άγκυρα για να συνομιλήσει (και) γύρω από τις κατευθύνσεις που έθεσε το 2017 ο γ.γ. των Η.Ε. με τα Έξι Σημεία του; Απλώς δεν υφίσταται.

5) Τα ταξίδια αναβαθμίζουν έναν ηγέτη, όταν κουβαλά στις αποσκευές του αποδείξεις για τη δουλειά του στη δική του χώρα. Ότι εργάζεται για τη μία και ενωμένη χώρα του, ότι έτσι συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια (υποδομές, διαδρόμους κ.λπ.). Το πρώτο παράδειγμα «χορηγεί» εγκυρότητα. Το δεύτερο παράδειγμα «χορηγεί» εντυπώσεις της μιας στιγμής.

Όταν δεν κοιτάζεις τη μεγάλη εικόνα, έρχεται η μικρή για να την υποκαταστήσει. Κάτι τρέχει στον Άγιο Δομέτιο εδώ και λίγες μέρες. Ό,τι τρέχει το είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και στην ώρα τους. Έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, (Πηγή: «Καθημερινή», 3/1/23).

Α): «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις παράνομες κατασκευές στη νεκρή ζώνη, καθώς αυτές επηρεάζουν το status quo με την de facto κατάληψη των περιοχών που επρόκειτο να παραμείνουν φράγμα ασφαλείας μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων». Το σημείο αυτό αφορά τα γνωστά συρματοπλέγματα.

Β): «Μια νέα επίσημη δύναμη του νόμου και της τάξης 300 ατόμων ιδρύθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για να περιπολεί κατά μήκος αυτού του φράχτη προκειμένου να εμποδίσει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο να περάσουν στον νότο. Τέτοιες περιπολίες εντός της νεκρής ζώνης θα θεωρούνταν σημαντική παραβίαση». Το σημείο αυτό αφορά τους «300». Καμία διαβούλευση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία επιτηρεί τη νεκρή ζώνη, ως εκ τούτου, «σημαντική παραβίαση».

Γ): «Κατά μήκος της βόρειας γραμμής κατάπαυσης του πυρός, η κατασκευή χαρακωμάτων και η τοποθέτηση άλλων εμποδίων εντός της ουδέτερης ζώνης φαίνεται να στοχεύουν στη μονομερή αλλαγή των ορίων της νεκρής ζώνης σε λίγες τοπικές περιοχές». Αυτό το σημείο συνδέεται με παλαιότερα γεγονότα αλλά και με το (προχθεσινό) στον Άγιο Δομέτιο. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πολύ σωστά είπε ότι «απαγορεύονται αυστηρά μη εξουσιοδοτημένες εργασίες». Αυτό αφορά τον Ε. Τατάρ, αλλά και όσους στην ε/κ κοινότητα «αγωνίστηκαν» για να τον φέρουν στα πράγματα ως βολικό «αντίπαλο». Από τη στιγμή που ο Ν. Αναστασιάδης –με την σύμφωνη γνώμη Χριστοδουλίδη– απέρριψε την εισήγηση Ακιντζί για να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «Στρατηγική Συμφωνία», άνοιγε ο δρόμος σε έναν Τατάρ.

Δ): «Κατά μέσο όρο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασχολείται με περίπου 10 περιστατικά εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη κάθε 24 ώρες, συνδέοντας και εμπλέκοντας και τις δύο πλευρές σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω». Αυτό το σημείο είναι απολύτως χρήσιμο για να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε 24 ώρες.

Ε): «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεσμεύτηκε και με τις δύο πλευρές σχετικά με το αίτημα του Σ.Α. να αποκατασταθούν οι θέσεις των αντίπαλων δυνάμεων κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και αντ’ αυτού να εγκατασταθούν κάμερες». Σοβαρή πρόταση, αίτημα Συμβουλίου Ασφαλείας. Τι θέση πήρε η ε/κ ηγεσία, προηγούμενη και νυν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση