ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γκάλοπ με μέλλον

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η βασική εισαγωγή των ευρημάτων της έρευνας: «Σχεδόν το 70% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ο Ν. Χριστοδουλίδης διακυβερνά τη χώρα – από το 60% του περασμένου Αυγούστου (έρευνα από τη RetailZoom για τον «Πολίτη», 19/10). Η κύρια ερώτηση με τις σχετικές απαντήσεις: «Πιστεύετε ότι ο ΠτΔ έχει τις ικανότητες να κυβερνήσει αποτελεσματικά την Κύπρο;». Ένα εντυπωσιακό 78% λέει όχι, ενώ η απάντηση ναι, κινείται στο 18% και το ΔΞ-ΔΑ στο 4%. Το 18% έχει ειδικότερη σημασία καθώς περίοδος χάριτος δεν υφίσταται, κυβερνά από τον Φεβρουάριο του 2023. Στην ικανότητα διαχείρισης της εξουσίας και το επόμενο σημείο: Οι πολίτες σε ποσοστό 84% «θεωρούν πως ο Πρόεδρος δεν έχει ικανούς συμβούλους δίπλα του οι οποίοι μπορούν να τον βοηθήσουν στη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ μόνο το 11% απάντησε «ναι, έχει ικανούς συμβούλους δίπλα του».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η μεγάλη πλειοψηφία αμφισβητεί/αμφιβάλλει για τη διαχειριστική του επάρκεια. Η διαπίστωση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη, καθώς συνδέεται με το επόμενο εύρημα: απουσία συμβούλων, ικανών να τον στηρίξουν στο έργο του. Και τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα που προεκλογικά εμφάνισε (νέος, υποσχόμενος, μεταρρυθμιστής), με τις επιδόσεις του στην άσκηση της εξουσίας, σχετικά γρήγορα, έχει υποχωρήσει ουσιωδώς. Στις δύο μεγάλες παρατάξεις της ευρείας αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, οι αριθμοί είναι πέραν από σαφείς. Περίπου ίδιοι αριθμοί και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, άρα οι απορίες και τα ερωτήματα για «ποια και τι αντιπολίτευση ασκούν», δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς,

ΔΗΣΥ: Η ερώτηση: «Κατά τη γνώμη σας μετά το 2013, πού κινείται πολιτικά ο ΔΗΣΥ;». Η απάντηση: «Στην αντιπολίτευση 17%, στη συμπολίτευση 17%, και τα δύο 61%. ΔΞ, ΔΑ, 5%». Δεν υπάρχει πιο καθαρή ανάλυση ότι η στρατηγική «ποιος ΔΗΣΥ» δεν έχει απαντηθεί, αντίθετα ο δικός τους κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση, 61%, απορεί και διερωτάται.

ΑΚΕΛ: Η ερώτηση: «Τι είδους αντιπολίτευση κατά την άποψή σας ασκεί το ΑΚΕΛ;». Η απάντηση: «Δυναμική 8%, Εποικοδομητική 14%, Υποτονική 58%, Δεν ασκεί αντιπολίτευση 16%, ΔΞ, ΔΑ 4%». Σχηματικά το 22% μοιάζει να είναι ικανοποιημένο, αλλά το 74% («υποτονική», συν, «δεν ασκεί») ζητάει περισσότερη, ή άλλου τύπου αντιπολίτευση.

Η αντίληψη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για την ικανότητα Ν. Χριστοδουλίδη να κυβερνήσει αποτελεσματικά, η κρίση στρατηγικής του ΔΗΣΥ, συν η «υποτονική» αντιπολίτευση ΑΚΕΛ, δημιουργούν ορισμένα νέα δεδομένα. Σε ένα επίπεδο δημιουργούν φυγόκεντρες δυνάμεις (όπως εκδηλώθηκε στις Ευρωεκλογές λ.χ. με το εντυπωσιακό σκορ Φειδία), σε άλλο επίπεδο, συζητήσεις για νέα κόμματα (κόμμα προσκείμενο στον Χριστοδουλίδη, κόμμα διαφόρων ανεξάρτητων κοκ.). Αλλά, κόμματα δεν δημιουργούνται σε ρεπορτάζ σε ΜΜΕ, που πράγματι αντανακλούν φήμες ή αναζητήσεις. Ούτε ο Χριστοδουλίδης θα κάνει κόμμα, ούτε ο Οδ. Μιχαηλίδης, ούτε οι τέως δήμαρχοι. Άλλο η κινητικότητα, άλλο η πραγματικότητα.

Ίδιο γκάλοπ, άλλο ερώτημα: «Ποιος από τους Προέδρους της Δημοκρατίας ήταν ο πιο τίμιος από όλους;». Στις απαντήσεις, ξεχωρίζουν δύο ονόματα για διαφορετικούς, βέβαια, λόγους: «Το μεγαλύτερο μερίδιο θεωρεί πως ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης, ο πιο τίμιος από όλους, αφού τον ψήφισε το 52%». Κυριολεκτικά στον πάτο βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης με «μόλις το 1% να θεωρεί ότι υπήρξε ο πιο τίμιος Πρόεδρος της Κύπρου». Ο πρώτος, κατά τη φράση του Θουκυδίδη, «χρημάτων αδωρότατος». Ο δε, δεύτερος, συνοπτικά: Οδήγησε την Κύπρο στον πάτο στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά και τον ίδιο στα εξής βήματα: έρευνα της Επιτροπής Νικολάτου, 52% από τα χρυσά διαβατήρια εκτός νομικού πλαισίου. Έρευνα ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η υπόθεση με τα χρυσά διαβατήρια αφορά και τον Νίκο Αναστασιάδη. Ονομαστική αναφορά του στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Pandora Papers. Σεϋχέλλες. Σαουδάραβας πρίγκιπας με κιλά από διαβατήρια μετά την επιστροφή του από το εξωτικό νησί. Τα διαβατήρια που έκανε το δικηγορικό του γραφείο.

Οι «παρενέργειες» συνδέονται με την αδιαφορία της δικής του παράταξης, πρώτα, να κρατήσει αποστάσεις από τις πρακτικές του τέως ΠτΔ και, μετά να συμβάλει στην προσπάθεια για να ερευνηθούν οι μεγάλες υποθέσεις γύρω από τα χρυσά διαβατήρια και τα παράγωγά τους, βλ. Σεϋχέλλες, Σαουδάραβας πρίγκιπας κ.λπ. Στις παρατάξεις η μάχη για να αλλάξει μια κατάσταση δεν σημαίνει αποχώρηση, αντίθετα, σημαίνει συμμετοχή για να αντικατασταθεί ένας ηγέτης που δεν συμβαδίζει με τις εξαγγελίες της, αντικατάστασή του ως πράξη που ενώνει ένα κόμμα και το καθιστά ισχυρότερο.

Στη νήσο των αγίων όλα πάνε όπως την coca cola και ο Ν. Αναστασιάδης δεν έχει ακούσει μία ανακοίνωση από τη δική του παράταξη που να αποδοκιμάζει λ.χ. τη δήλωσή του πως «έγιναν 7.200 πολιτογραφήσεις, οι 67 από αυτές αφορούν το πρώην δικηγορικό μου γραφείου, ή το δικηγορικό γραφείο που έφερε το όνομά μου» (πηγή: ΡΙΚ 6/6/22). Αντίθετα, η δική του παράταξη ακούει τον Ν. Αναστασιάδη να υμνεί «τους οραματισμούς του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού μου μέντορα, του καλού καραβοκύρη της Κύπρου… που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του παραδείγματός του στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα από το ήθος του» (ομιλία ΝΑ, Γερμασόγεια (2/7/22).

Αναμφίβολα το δημοσκοπικό ρεκόρ του Γ. Κληρίδη είναι εντυπωσιακό και αντανακλά στο ατομικό του ήθος. Εξίσου εντυπωσιακό και το ανάποδο: Η σιωπή απέναντι στο δημοσκοπικό ρεκόρ Αναστασιάδη, που αντανακλά στο ατομικό διεφθαρμένο του ήθος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση

X