ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταυτότητες και πυλώνες

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Χαιρετισμός της υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου στο συνέδριο «Ελληνικότητα της Κύπρου διά μέσου των αιώνων», που οργάνωσαν στη Λευκωσία ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και η «Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες» στις 21 Φεβρουαρίου.

Α. Μιχαηλίδου: «Η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία και ο αθλητισμός αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η ελληνικότητα της Κύπρου».

Η απορία. Πριν από την άφιξη των Αρκάδων, μήπως το νησί ήταν ακατοίκητο; Όχι ασφαλώς, μια επίσκεψη λ.χ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας μάς δείχνει τα στοιχεία στις αίθουσές του. Άρα, Ασσύριοι, Φοίνικες, Αιγύπτιοι.

«Πυλώνας 1»: Ο κόσμος τότε: χωρίς κρατικά σύνορα, αποικισμοί, κυριαρχία με μόνη βάση την ισχύ, απώθηση των προηγούμενων, πόλεις-κράτη, άλλα «φιλοπερσικά», άλλα «φιλοαθηναϊκά» βασίλεια. Έτσι και η επέκταση των Αρκάδων στο νησί, κυριάρχησαν σε κύρια κέντρα του κυπριακού χώρου.

«Πυλώνας» 2: Η εξήγηση των φαινομένων, η κατανόηση τού πώς ο κόσμος δρούσε στα τότε χρόνια είναι απολύτως αναγκαία για να βάζουμε τους «κανόνες» της γνώσης σε χρόνο και τόπο.

Α. Μιχαηλίδου: «Η ελληνική γλώσσα, ως ο πρώτος και θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικότητας της Κύπρου, αποτελεί αδιάσπαστη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος μας».

Οι Αρκάδες έφεραν μαζί τους, τη μία από τις τέσσερις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, οι επιστήμονες την ονόμασαν αργότερα «Αρκαδοκυπριακή». Οι Χαλκιδείς πήραν από τους Φοίνικες το αλφάβητό τους, έκτισαν έτσι το ελληνικό. Να τι θα μπορούσε να πει η υπουργός.

Δείτε το θαύμα της εξέλιξης των πολιτισμών, δείτε πώς οι Έλληνες πήραν το αλφάβητό τους από τους Φοίνικες, το εξέλιξαν, το έκαναν κτήμα τους γιατί το σύμβολο «βήτα» (βώδι) ήταν πραγματικό «βώδι» και στους δύο λαούς!

Δείτε πώς ο Φοίνικας-Κύπριος, Ζήνωνας ο Κιτιέας, έλαμψε στα ελληνικά και παγκόσμια γράμματα, γιατί οι κανόνες των Αθηναίων δεν προέβλεπαν αποκλεισμούς στους παράξενους ταξιδιώτες.

Δείτε, οι λαοί δίνουν, παίρνουν, κρατούν ό,τι ταιριάζει στην παράδοσή τους, μετέχουν ως δρώντες στην εξέλιξη τόσο του εθνικού, όσο και του οικουμενικού πολιτισμού!

Δείτε, δεν υπάρχει «περιούσιος λαός», δείτε το θαύμα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους πολιτισμούς, είτε αυτοί χάθηκαν στην πορεία, είτε συνεχίζουν την εξέλιξή τους! Κανένας λαός δεν έκανε «τριπλούν» μόνος του, έδινε, έπαιρνε, εξελισσόταν, αν δεν εξελισσόταν εξαφανιζόταν!

Δείτε, στο νησί μας, δεν ζουν μόνο Ε/κ, «διά μέσου των αιώνων», ζούμε μαζί με άλλους Κύπριους, έτσι έχουμε μια, μεγαλύτερη παρέα από Κυπρίους!

Α. Μιχαηλίδου: «Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά φορέας πολιτισμού, γνώσης και αξιών, που ενώνει γενιές και ενισχύει την ταυτότητά μας».Οι Αρκάδες έφεραν μαζί τους, τη μία από τις τέσσερις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, οι επιστήμονες την ονόμασαν αργότερα «Αρκαδοκυπριακή».

Σημαντική επισήμανση. Για ποια ταυτότητα όμως; Να τι θα μπορούσε να πει η υπουργός:

Πέρα από τη δημοτική ελληνική, τουρκική, αρμενική, μαρωνίτικη, αραβική, δείτε αυτό το μέγα έργο της κυπριακής διαλέκτου, που «συνδέει» τις πολλές κυπριακές μας ταυτότητες, την ε/κ ταυτότητα που την «οργάνωσε», την τ/κ που την «εμπλούτισε», τη μαρωνίτικη που την «αγκάλιασε», την αρμένικη που την «αξιοποίησε» και την ταυτότητα των Λατίνων που την «τραγούδησε»!

Δείτε πως, μιλώντας για «ταυτότητα», έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη της κουλτούρας της ανοικτής κοινωνίας, αυτής που με τη θέλησή της εντάχθηκε το 2004 σε μια μεγαλύτερη, πολυεθνική οντότητα.

Δείτε πώς η χώρα μας χρειάζεται να δει το νέο περιβάλλον, χωρίς την ατέρμονη επανάληψη γνώσεων που έχουν ξεπεραστεί. Η επιστημονική γνώση, οι κατακτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας, η έρευνα, η καινοτομία, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για να έχουμε σήμερα μια παιδεία με ανοιχτούς ορίζοντες!

www.larkoslarkou.org.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση