ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μενέντεζ στη σφαίρα του αοράτου

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Ο επικεφαλής ομοσπονδιακός εισαγελέας Damian Williams δήλωσε: «Αυτό ήταν πολιτική για το κέρδος. Τα χρόνια που πουλούσε το γραφείο του στους πιο ακριβούς προσφοριοδότες, έφτασε στο τέλος», (Πηγή: Reuters 17/7). Έτσι ο Ρ. Μενέντεζ κρίθηκε «ένοχος και για τις 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Ο δημοκρατικός πολιτικός κατηγορούνταν μεταξυ άλλων για διαφθορά, δωροδοκία, εκβίαση, δράση ως ξένος πράκτορας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης καθως και για συνωμοσία. Επίσης «για δωροληψία μετρητών, ράβδων χρυσού αλλά και πολυτελών αυτοκινήτων από τρεις επιχειρηματίες, αλλά και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένων συμφερόντων και συγκεκριμένα της Αιγύπτου» (Πηγή: Euronews 16/7).

Η ποινή φυλάκισής του θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. «Με βάση πολυάριθμες κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ο Μενέντεζ αντιμετωπίζει έως και 222 χρόνια φυλάκισης, αν και είναι απίθανο να λάβει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή. Μια ποινή φυλάκισης θα ήταν απολύτως κατάλληλη» δήλωσε ο Kevin O’Brien, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας (Πηγή: Πολίτης 17/7).

Στη νήσο των αγίων, η απόλυτη σιωπή. Τι τρέχει; Άγνωστον. Πάντως, το περασμένο καλοκαίρι ο Ρ. Μενέντεζ είχε την τιμητική του. Παρών στο συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων, χρυσά κλειδιά και ύψιστες τιμές. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σε ομιλία σε τελετή για απονομή του «Χρυσού Παράσημου του Αποστόλου Βαρνάβα» στον Ρ. Μενέντεζ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Μενέντεζ είναι άνθρωπος αρχών, με χαλύβδινη θέληση, και δεν γνωρίζει από ηθικούς συμβιβασμούς. Στο πρόσωπο του γερουσιαστή υπάρχει αγαστή συνάντηση λόγων και έργων. Καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από τη στάση του, να μιμηθούμε τους αγώνες του» (24/8/23). Μερικοί τίτλοι από ΜΜΕ για Μενέντεζ, ειδικότερα από την εφ/δα ο «Φιλελεύθερος»:

«Ο Μενέντεζ έκοψε και πάλι

τον τσαμπουκά του Ερντογάν».

«“Τυφώνας” Μενέντεζ

κατά Ερντογάν».

«Απασφάλισε ο Μενέντεζ

κατά Τουρκίας».

«Κεραυνοί ΗΠΑ και Μενέντεζ

κατά του “σουλτάνου”».

Η ίδια εφημερίδα σε ρεπορτάζ γύρω από την έρευνα εναντίον Μενέντεζ έγραψε: «Απάντηση-καταπέλτης από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στα νέα ψεύδη: Κάποιοι προσπαθούν να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο, θα αθωωθώ ξανά και θα στέκομαι πάντα απέναντι σε κάθε δικτάτορα» (22/9/23).

Στο ουσιώδες ζήτημα: ο Ρ. Μενέντεζ διετέλεσε, έως τη σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές, λομπίστας της Κύπρου στις ΗΠΑ. Αυτό κάνουν πολλές χώρες, το αμερικάνικο σύστημα το επιτρέπει, λ.χ. εβραϊκό λόμπυ το πιο διάσημο στις ΗΠΑ. Είναι χρήσιμο για την Κύπρο να κάνει το ίδιο; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι χρήσιμο. Γιατί δεν μπορεί η Κύπρος να παίξει με έναν λομπίστα στα 535 μέλη του Κογκρέσου, συν 3 με 4 ελληνοαμερικανούς βουλευτές. Η δύναμη του Μενέντεζ πήγαζε από τη θέση του –πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας– κυρίως σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα οι πωλήσεις όπλων βρίσκονται κάτω από την εξουσία του προέδρου της χώρας αυτής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει διαδικαστική εξουσία για το τι και πότε πάει στην Επιτροπή, αλλά τα κλειδιά τα κρατά μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος και κανένας άλλος. Σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ο Ρ. Μενέντεζ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν όπλα και F-16 στην Τουρκία», (Πηγή: CNN, GR, 10/5/23). Ύστερα έγραψε στο X, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων» (11/2/24).

Πώς εξήγησε τα πιο πάνω ο γερουσιαστής; Όπως κάθε Μενέντεζ, το γυρίζει στις θεωρίες συνωμοσίας. «Εξηγεί» τη δίωξή του ως εξής: «Επιτρέψτε μου να πω ότι για την κυβέρνηση, το πολιτικό κατεστημένο και για τους επικριτές μου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να φύγω από το προσκήνιο έτσι ώστε μια άδικη συμφωνία για τη μετανάστευση να επιτευχθεί ευκολότερα ή μια νέα συμφωνία με το Ιράν να είναι πιο πιθανή, να υπάρξει άνοιγμα προς το καθεστώς Κάστρο ή να οριστικοποιηθεί η πώληση του F-16 στην Τουρκία» (Πηγή: Euronews 19/1/24). Άρα, ο γερουσιαστής αισθανόταν «προστάτης» της χώρας του και πολέμιος του κατεστημένου, μόνο που το δικαστήριο του Μανχάταν διέγνωσε «πολιτική για το κέρδος... πουλούσε το γραφείο του στους πιο ακριβούς προσφοριοδότες».

Ο Ρ. Μενέντεζ αξιοποιήθηκε στον υπέρτατο βαθμό από το σύστημα Αναστασιάδη (κυρίως το μιντιακό) για να θολώσει τα νερά –διαλύω τις διαπραγματεύσεις, όμως «έχω Μενέντεζ», «έχω Νετανιάχου», «έχω τριμερείς» κ.λπ. Πέρυσι η αποθέωση: έλαβε το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, το χρυσό κλειδί της πόλης της Πάφου (το Δ.Σ. ανακάλεσε την απόφαση), μίλησε στο παγκόσμιο συνέδριο των αποδήμων, σε δείπνο ειδικού βάρους με Αναστασιάδη στη Λεμεσό. Το κρίσιμο σημείο που αφορά την Κύπρο: οι λομπίστες δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκην με τα συμφέροντα των χωρών, αλλά με το σύστημα εξουσίας της χώρας που τους έχει επιλέξει και τους διατηρεί. Γι’ αυτό και ο γερουσιαστής Μενέντεζ απέφευγε αναφορες στη θετική ατζέντα του Κυπριακού, απέφευγε αναφορές στα ψηφίσματα των Η.Ε., αδιαφορούσε για την επίλυση και για τις προοπτικές μιας διαιρεμένης για 50 χρόνια χώρας. Είχε άλλες αξιολογήσεις –το άλυτο Κυπριακό τον εξυπηρετούσε.

Λοιπόν, «η αγαστή συνάντηση λόγων και έργων» του γερουσιαστή κρίθηκε με δικαστική απόφαση. Ωστόσο, η απόλυτη σιωπή στη νήσο δεν έχει εξήγηση –στη Βουλή, έστω, κάποιοι να θέσουν ερώτημα και κάποιοι να απαντήσουν. Όλα στη σφαίρα του αοράτου!

 

www.larkoslarkou.org.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση