ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Ολγκίν προς Κύπριους

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. των Η.Ε. στο Κυπριακό Μ.Α. Ολγκίν, απευθύνεται με επιστολή της σε όλους τους Κύπριους, 7/7: «Οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν βούληση και αποφασιστικότητα για πραγματική πρόοδο». Ευθεία κριτική, ελλειμματική βούληση. Ο Ε. Τατάρ «αγωνίζεται» για τη μη πρόοδο. Ο Χριστοδουλίδης;

Ολγκίν: «Ζητώ από όλους τους Κύπριους να ενθαρρύνουν και να πιέσουν τους ηγέτες τους να εργαστούν για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον». Από τη στιγμή που καταγράφει ελλειμματική βούληση, ζητάει από όλους τους Κύπριους «να ενθαρρύνουν και να πιέσουν τους ηγέτες τους». Η κα Ολγκίν διαφέρει από τους προηγούμενους απεσταλμένους, έχει πίσω της δάφνες, εργάστηκε σε σκληρές συνθήκες, απευθύνεται στην κοινή γνώμη, ζητάει από την κοινωνία των πολιτών να μιλήσει και να πιέσει τους ηγέτες, αυτή η απεσταλμένη δεν παρατηρεί μόνο, διαθέτει ταλέντο και ηγετικότητα.

Ολγκίν: «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβρισκα σε αυτό το όμορφο νησί τοπία όπως αυτά του σπιτιού μου στην Κολομβία... Οι ελιές, που αφθονούν και στα δύο μέρη, είναι σύμβολο ειρήνης και μόνιμης αναγέννησης». Η απεσταλμένη γνωρίζει το «μυστικό» της Κολομβίας: η κοινή γνώμη χρειάζεται προσέγγιση με ευαισθησία και σεβασμό. Η κα Ολγκίν ήταν εκεί: Όταν οι (Κολομβιανοί) διαπραγματευτές συμφωνούσαν πάνω σε ένα κεφάλαιο, ενημέρωναν την κοινή γνώμη, έτσι γίνεται κτήμα των πολλών. Ύστερα έλεγαν: «κλείσαμε το ένα κεφάλαιο, πάμε στο επόμενο με την κοινή γνώμη μαζί μας». Κάποιοι άλλοι, κορόιδευαν την κοινή τους γνώμη: τίποτε δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα, έτσι όλα είναι παιχνίδι με τον χρόνο...

Ολγκίν: «Είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις. Τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά». Δύσκολο να ερμηνευτεί ο χρησμός, προφανώς δεν εννοεί άλλες λύσεις, ίσως φωτογραφίζει μεθόδους που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν. Πιθανώς να αναφέρεται στη μέθοδο επίλυσης πολύπλοκων ζητημάτων με τη μέθοδο του δημοψηφίσματος. Η Κολομβιανή εμπειρία: αποτυχία στο δημοψήφισμα (2/10/16), επίτευξη ειρήνης με πλειοψηφία στο κολομβιανό Κοινοβούλιο. Η συμφωνία εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων (1/12/16) με ψήφους 130-0 και στη Γερουσία με ψήφους 75-0. Το κόμμα της αντιπολίτευσης («Δημοκρατικό Κέντρο») αποχώρησε την ώρα της ψηφοφορίας, θεωρώντας τη συμφωνία ειρήνευσης ως «επιεική» για τους αντάρτες του FARK.

Ολγκίν: «Τα μνημόσυνα και τα μνημεία δεν μας θυμίζουν στιγμές δόξας αλλά την αποτυχία των προσπαθειών για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο νησί. Αποκαλύπτουν μια Κύπρο παγωμένη στον χρόνο. Όλοι πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με έναν πιο υγιή και ελπιδοφόρο τρόπο». Σχόλιο επί του σημείου αυτού με βάση τις δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «υπέρ της επανένωσης της Κύπρου»: «Το 2023 η αξία του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής αυξήθηκε κατά 9,6% και έφτασε τα 16 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ». Αριθμοί για διελεύσεις: «Το 2023 καταγράφηκαν 7,1 εκατ. διελεύσεις, σημειώνοντας σταθερή αύξηση από τα 6,1 εκατ. διελεύσεις του 2022» (4/7).

Ολγκίν: «Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν το στάτους κβο. Ορισμένοι αντιλαμβάνονται ακόμη και μικρές αλλαγές ως απειλή ή προδοσία. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι οι θετικές αλλαγές συμβαίνουν όταν οι ηγέτες αναγνωρίζουν τι διακυβεύεται και εστιάζουν στη μακροπρόθεσμη ευημερία των κοινοτήτων τους». Όμως, η κα Ολγκίν ήταν εκεί, άκουσε τους δύο αντίπαλους ηγέτες να μιλούν στην Καρθαγένη, την ημέρα που υπέγραφαν τη συμφωνία ειρήνευσης:

Χ.Μ. Σάντος: «Σήμερα μπορώ να πω από τα βάθη της ψυχής μου ότι εκπλήρωσα την αποστολή που μου αναθέσατε».

Ιβάν Μαρκές: «Κερδίσαμε την ομορφότερη από όλες τις μάχες. Η ένοπλη σύρραξη τελείωσε, τώρα αρχίζει η μάχη των ιδεών».

Η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. των Η.Ε. στο Κυπριακό Μ.Α. Ολγκίν λέει τα πιο ουσιώδη, η ηγεσία μπορεί να την προσέξει, ή μπορεί να συνεχίσει αμέριμνα το ταξίδι της στα βράχια της ακήρυχτης διχοτόμησης. Αλλά ο πολιτικός δεν βρίσκεται στο κενό, κρίνεται από τα έργα του, όχι από ομιλίες σε εγκαίνια ή τελετές. Κρίνεται από τη δυνατότητά του να συνεκτιμά τη σχέση κόστους-οφέλους, την ικανότητά του να υπολογίζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη μία ή την άλλη εξέλιξη. Κρίνεται από το αν έχει το θάρρος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η επίλυση δεν προκύπτει μόνο γιατί θέλουμε, ή μόνο γιατί απαγγέλλουμε. Το συναισθηματικό υλικό είναι αναγκαίο, οι ευαισθησίες του λαού μας ακέραιες –αλλά από μόνες τους δεν επιλύουν προβλήματα.

Η επίλυση απαιτεί αποφάσεις κορυφής από πολιτικό ηγέτη σε Συνόδους σαν και αυτές που είχαμε στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντάνα, Συνόδους με τη σφραγίδα Η.Ε. - Ε.Ε. Η κα Ολγκίν διαφέρει από τους προηγούμενους απεσταλμένους, απευθύνεται στην κοινή γνώμη, ζητάει από την κοινωνία των πολιτών να μιλήσει και να πιέσει τους ηγέτες, αυτή η απεσταλμένη δεν παρατηρεί μόνο, διαθέτει ταλέντο και ηγετικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση