

Του Γιάννη Ιωάννου
Ένα ενδιαφέρον σκηνικό, σίγουρα χαμηλών προσδοκιών ως προς τυχόν καθοριστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, στήνεται σε σχέση με την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών με ορίζοντα το ορόσημο της δεύτερης συνάντησης -μετά την Γενεύη- των δύο ηγετών, στις 5 Μαΐου. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται και αυτός στα Κατεχόμενα στις αρχές Μαΐου -με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος του «προεδρικού μεγάρου» της «ΤΔΒΚ», επίσκεψη που ωστόσο έχει κατεξοχήν πολιτικές προεκτάσεις ως προς την σχέση Άγκυρας-ψευδοκράτους με έμφαση στην πρόσφατη κρίση με την μαντήλα αλλά και σε σχέση με τις επικείμενες «εκλογές» του Οκτωβρίου.
Τα λένε οι δύο διαπραγματευτές
Πριν την δεύτερη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, στις 5 Μαΐου, σειρά παίρνουν οι δύο διαπραγματευτές, Μενέλαος Μενελάου και Γκουνές Ονάρ, οι οποίοι θα τα πούνε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο όλου του εύρους θεμάτων που διατηρούν την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό ενεργή. Οι δύο διαπραγματευτές θα προετοιμάσουν ουσιαστικά την δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών και «θα συνεχίσουν την προσπάθεια» με φόντο την δύσκολη διαπραγμάτευση για τα σημεία διέλευσης (οδοφράγματα) και τις εξελίξεις με τις τεχνικές επιτροπές -στα πλαίσια των ΜΟΕ.
Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη συνάντησή τους, στις 2 Απριλίου, Χριστοδουλίδης και Τατάρ είχαν συμφωνήσει τη σύσταση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, τη διεξαγωγή συζητήσεων για την αποναρκοθέτηση σε επίπεδο Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή και Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου, να εργαστούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση κοιμητηρίων. Επίσης ζητήθηκε από τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις για σημεία διέλευσης και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη. Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, η Ε/κ πλευρά ανακοίνωσε και τα ονόματα της Τεχνικής Επιτροπής για την Νεολαία -πτυχή που δείχνει πως τα «μικρά» ΜΟΕ προχωρούν ενώ η περίπτωση του «ελέφαντα στο δωμάτιο» (ηλιακό πάρκο στη Νεκρή και οδοφράγματα) παραμένουν δύσκολα σημεία που ακόμη τελούν υπό συζήτηση.
Έρχεται να… μαλώσει ο Ερντογάν
Αν και άργησε, σχετικά, στο τέλος υπήρξε αντίδραση σε κεντρικό, πολιτικό, επίπεδο στην Άγκυρα για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα με φόντο την πρωτοφανή «κρίση της μαντήλας». Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Κατεχόμενα με αυστηρότητα στα πλαίσια ομιλίας στην κεντρική επιτροπή του AKP αναφέροντας κοφτά πως (…) αυτό είναι απαράδεκτο. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην “τδβκ” και θα στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα. Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους».
To λεκτικό του Τούρκου Προέδρου -που ειρήσθω εν παρόδω περνά την δική του πολιτική κρίση μετά την σύλληψη Ιμάμογλου- ερμηνεύεται από τουρκοκυπριακούς κύκλους που μίλησαν στην «Κ» ως είδηση με… ουρά. Στις αρχές Μαΐου, ο Ερντογάν θα επισκεφτεί την κατεχόμενη Λευκωσία για να παραβρεθεί στα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζεται το «προεδρικό μέγαρο» της «ΤΔΒΚ» και το οποίο ταυτίστηκε με την ηγεσία Τατάρ ως προς την ολοκλήρωση του κτιρίου/μεγάρου. Ο Ερντογάν αναμένεται να στείλει μηνύματα υποστήριξης του Ισλάμ στα Κατεχόμενα η επίσκεψη του ωστόσο δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επικείμενες «εκλογές» του Οκτωβρίου με το κρίσιμο ερώτημα εδώ να δεικνύει:
• Aν με την στάση του θα αδειάσει τον Τατάρ για την κρίση της μαντήλας, εξέλιξη που οδηγεί σε προοπτική νίκης για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν
• Αν ο Ερντογάν θα στείλει σινιάλα πλήρους στήριξης προς τον Ερσίν Τατάρ, σινιάλα που περνάν μέσα από την στήριξη της λύσης δύο κρατών με εμφατικό δημόσιο τρόπο, πτυχή που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε επανάληψη της διαδικασίας του 2020 -όπου η Άγκυρα ουσιαστικά παρέμβηκε στις πολιτικές διεργασίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας επιβάλλοντας τον κ. Τατάρ έναντι του Ακιντζί