ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιταλία: Ειδική έκθεση κλεμμένων έργων τέχνης που ανέκτησε η αστυνομία

Τα 15.000 έργα τέχνης συντηρούνται στο μουσείο

ΠΗΓΗ: Associated Press

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης εγκαινίασε μια νέα έκθεση που παρουσιάζει εκατοντάδες χαμένα αντικείμενα, μερικά από τα οποία αναζητούνταν από μια ειδική αστυνομική μονάδα εδώ και δεκαετίες. «Ανακτηθέντες θησαυροί: Ιστορίες εγκλημάτων και κλεμμένων ευρημάτων».

Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιάσει 600 από τα 15.000 αντικείμενα που κατασχέθηκαν ή κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις των Καραμπινιέρων και συντηρήθηκαν από το μουσείο, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων κεραμικών, νομισμάτων, χάλκινων και μαρμάρινων γλυπτών.

Τα 15.000 έργα τέχνης συντηρούνται στο μουσείο και εκατοντάδες από αυτά πλέον θα είναι διαθέσιμα στο κοινό του μουσείου στη νότια Ιταλία.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν ο γενικός διευθυντής του μουσείου, Μάσιμο Οζάνα, και η επικεφαλής έρευνας, Μαριαλουτσία Τζάκο, υπογραμμίζει τις «συχνά πολύπλοκες δυναμικές που τροφοδοτούν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών» καθώς και «τη σοβαρότητα των εγκλημάτων που απειλούν βαθιά την ακεραιότητα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, επηρεάζοντας την ιστορική μνήμη και τη συλλογική ταυτότητα», σύμφωνα με δελτίο τύπου του μουσείου.

Η έκθεση «Ανακτηθέντες Θησαυροί» αντιπροσωπεύει επίσης το αποτέλεσμα μιας σημαντικής διαδικασίας έρευνας και έρευνας μέσω κοινής προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν η εισαγγελία της Νάπολης, οι Καραμπινιέροι και το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, με στόχο την επαλήθευση της νομικής κατάστασης των 15.000 αντικειμένων στην αποθήκη του μουσείου που κατασχέθηκαν και δημεύτηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών.

«Η εκτεταμένη δραστηριότητα αναγνώρισης κατέστησε δυνατή όχι μόνο την αποκατάσταση της αξίας μιας κληρονομιάς που είχε αποκλειστεί από τη δημόσια χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και την αποτελεσματική τεκμηρίωση του αντίκτυπου που είχαν τα φαινόμενα λεηλασίας και παράνομης διακίνησης με την πάροδο του χρόνου στη διατήρηση και τη γνώση της αρχαιολογικής κληρονομιάς», δήλωσε ο κ. Οζάνα στο δελτίο τύπου.

«Το έργο αποτελεί ένα ενάρετο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων, αρχών επιβολής του νόμου, ακαδημαϊκού κόσμου και μουσείων, ικανό να συνδυάσει την προστασία και την ανάδειξη. Τα ευρήματα που εκτίθενται σήμερα, τα οποία επιτέλους επέστρεψαν στην κοινότητα, επιβεβαιώνουν την αξία της νομιμότητας ως ουσιαστικού θεμελίου για την προστασία και τη μετάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση